Tradicionalne prakse za poporodno obdobje

Kako si predstavljamo poporodno obdobje (približno 6 tednov po porodu) v današnji družbi in času? Normalno, torej norma je, da po nekaj dneh mamica z novorojenčkom prispe iz porodnišnice, partner je še 10 dni doma. V tem času se zvrstijo vsi obiski, fotografiranje nove družinice, obiski patronažne službe … To je bolj kot ne to. Potem samo še čakamo, da se življenje čim prej vrne v prejšnje tirnice.

Asja Samec

Mame so pogosto preplavljene, izčrpane, osamljene in zaskrbljene. 

V družbi, v kateri živimo, je precej težko predstavljivo, da je bilo materinstvo nekoč drugačno. Zelo drugačno. Človeški dojenčki se rodijo ranljivi, nesamostojni in potrebujejo veliko skrbi in nege, da bi preživeli. Antropologi ugotavljajo, da v izvornih kulturah to nikakor ni delo ene same ženske in njenega partnerja temveč celotne skupnosti. Danes je izolirana nuklearna družina norma, skupnost in podpora pa izjema. A ni bilo mišljeno tako. S pravo podporo, prenosom znanj, modrosti in praks, ki smo jih skoraj izgubili in pozabili, je lahko poporodni čas tudi danes eno najlepših in radostnih obdobji v življenju ženske. Skozi veliko različnih kultur najdemo kar nekaj primerov, kjer so poporodne prakse še žive in bogatijo življenje mamic, dojenčkov in družin po vsem svetu.

V današnjem času smo zelo prikrajšani za nekaj sila pomembnega – posvečen čas in prostor, ki omogoča, da ženska postane mama v njej lastnem ritmu. Kako pa je za to še vedno poskrbljeno tudi pri nas in drugod po svetu?

Prakse za poporodno obdobje po svetu

Stotine kultur po svetu (Afrika, Indija, Južna Amerika, Koreja, Kitajska, Nemčija, Nizozemska, Slovenija … praktično povsod) pozna in ohranja načine skrbi za novorojeno mamo in prisotne so tudi v naši kulturi, če jih le malo raziščemo. Kaj pa so te kulturne univerzalije, ki se pojavljajo tako pogosto, da jih velja omeniti (glej shemo spodaj)?

Počitek Zapovedan počitek v prvih tednih po porodu. Prvi teden naj bi mama preležala, gnezdila, dojila in počivala. Postopno pa se gibala po sobi, po hiši in okoli doma. V slovenskem okolju je poznan stavek, da “prvih 6 tednov leži smrt pod posteljo” in sam po sebi zapoveduje strog počitek prvih 6 tednov.
Investicija 40 dni za 40 let. Prvi tedni po porodu nastavijo temelje za zdravje ženske za naslednja desetletja.
Hrana V kulturnem izročilu so ponavadi mamam kuhali hranilne juhe, kaše – torej toplo, tekočo, močnato in hranilno hrano, ki povrne moč, energijo po porodu, ter podpira dojenje.
Predajanje zadolžitev Skupnost, ki poskrbi za prehrano, varstvo starejših otrok ter druge zadolžitve v in izven doma.
Masaže, kopeli Skrb za dobro telesno stanje kljub mirovanju so mnoge kulture podpirale z masažami, oljenji ter zeliščnimi kopelmi, parnimi vaginalnimi kopelmi …
Povezovanje trebuha Mnogo kultur ima svoje prakse in načine, kako povezati medenico in tudi oviti trebuh, da ženska čuti podporo in strukturo, kljub temu da je njeno telo še mehko in manj stabilno.
Neumivanje Tudi pri nas so živele zapovedi, koliko časa naj se ženska ne bi umila, se stuširala, si umila las. Od nekaj dni pa vse do 6 tednov.
Toplota Dodatna oblačila, tople nogavice, rute, odeje – vse, da je mami zelo toplo.
Druga ženska V mnogo kulturah obstaja poklic in vloga druge ženske/žensk, ki po porodu hodijo na dom in skrbijo za zgoraj naštete prakse in podporo.

To naj se ne bere kot seznam stvari, ki bi jih morali vsi prakticirati kar vsepovprek. Nudijo pa te prakse vpogled v širšo sliko, kaj vse je bilo včasih norma, sedaj pa je skoraj izjema.

Rojstvo mame je namreč lahko tako ali še bolj intenzivno kot porod sam. In rojstvo mame je proces, ki lahko traja. Vsekakor traja dlje kot porod. Traja več dni, tednov, mesecev.

Dobro je, da se še pred rojstvom vajinega otroka pogovorita ne samo o porodu, temveč tudi o poporodnem obdobju. Pogovorita se o vsaj 4 vidikih časa po porodu.

1. Skrb za praktične potrebe – počitek in hrana, predajanje zadolžitev

Premislita in načrtujta mamino ter družinsko prehrano – bodisi se jo pripravi v naprej ter zamrzne, organizira dostavo ali prosi bližnje sorodnike, prijatelje, sosede, da skuhajo in prinesejo obrok. Načrtovati je treba skrb za sorojence – jutranja in večerna rutina, prevozi v vrtec ali šolo, na interesne dejavnosti … Vsaj za nekaj prvih tednov se pogovorita tudi o opravkih v in izven hiše. Novorojena mama naj ne bo hkrati oseba, ki skrbi za gospodinjstvo (kuhanje, pospravljanje, likanje, sesanje, nakupovanje). Njena primarna skrb naj bo učenje dojenja,  povezovanje z novorojenčkom in okrevanje po porodu.

2. Podpora: skrb za čustvene potrebe mame

Novorojena mama je čustveno ranljiva, pogosto nesigurna vase in v svoje ravnanje. Tudi če se ne bere logično, je to v bistvu dobra novica – tako je narava poskrbela, da je odprta za učenje, spoznavanje dojenčka in sebe kot mame. Prejšnje ideje o materinstvu in vzgoji pogosto odpadejo, saj se šele sedaj spoznava z novo resničnostjo. Ob sebi potrebuje osebe, ki to razumejo in spoštujejo. Ne delijo nasvetov in je ne kritizirajo. Najbolj dragoceno je, da ji nekdo prisluhne, jo v njenih razmišljanjih in odločitvah podpre ter jo spomni, da naj si zaupa.

3. Telo: skrb za telesne potrebe mame

Mama po fizični preizkušnji poroda še kar nekaj časa okreva. Rane se fizično celijo, organi se nameščajo nazaj, kosti in sklepi se stabilizirajo. Ker se vzpostavlja tudi dojenje, bo dobro, da ima pripravljeno hrano, ki pri tem pomaga, ter dovolj tekočine (npr. čaja ali kompota). Resnično potrebuje veliko počitka. Prekrvavljenost telesa morda zagotovi s pomočjo masaže. Naj ji bo toplo in karseda udobno.

4. Skrb za finance

Skupaj z vsem napisanim v poporodni načrt spada tudi finančni načrt. Navsezadnje je to investicija v prihodnjih 40 let. Fokus naj ne bo le na vložku, ki ga potrebujeta za vso opremo, za katero se zna zgoditi, da je morda niti ne bosta potrebovala (dragi novi vozički, posteljice, otroško pohištvo, razni pripomočki in srčkana oblačila). Poskrbeti je treba tudi za sredstva za vse, kar je omenjeno zgoraj in lahko zares podpre mamo – morda pomoč v gospodinjstvu, masažo/terapijo, svetovalko za dojenje, poporodno doulo, varstvo starejših otrok.

Vsaka družina si zasluži mirno in radostno poporodno obdobje. Z dobro predpripravo je vse lažje.

Potrebe novorojene mame so zelo drugačne kot potrebe ženske, kakršna je bila prej in kot potrebe nosečnice. Na novega člana in novo življenje pa se prilagaja vsa družina – tako partner/ka in morebitni sorojenci ter ostali. Vsaka mama si zasluži mirno in radostno poporodno obdobje in če začutite, da vas kakšna tradicionalna praksa navdahne, raziščite svoje korenine, povprašajte o tem v svoji okolici in se podprite tako, kot si zaslužite.

Asja Samec, psihologinja in poporodna doula.