Je vaš dojenček dopolnil 4 mesece in ste že v polni bojni pripravljenosti na uvajanje hrane? Preberite si naših 5 nasvetov – če jih boste upoštevali, bo hranjenje prijetno, vaša druga polovica porodniškega dopusta pa sproščena.

Urška Repnik

1. nasvet: ne začnite prehitro

Samo zato, ker je vaš otrok danes star 6 mesece ali pa samo zato, ker v knjigi piše, da začnite, ko dopolni 4 mesece, vam še ni potrebno začeti. Osnovno vodilo naj bo otrokova pripravljenost – in ta se ne meri v tem, kako otrok grabi po hrani, ker grabijo tudi po ključih za avto in daljincu za TV (pa mu še ne bomo dali risanke ali ga posedli za volan ;)), ali po tem, da se začne ponoči prebujat (“krivi” so razvijajoči se možgani, ne trebušček). Resnični znaki pripravljenosti na hrano so sedenje ob opori (ne posedanje!), razvita imunski in prebavni sistem in koordinacija roke-usta. Ko otrok zagrabi igračko, jo nese v usta in tam zadrži, lahko zadrži tudi krhelj jabolka.  Kar se tiče 4. meseca – WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) in UNICEF svetujeta, da se hrano uvaja s šestimi, ne štirimi meseci.

2. nasvet: otroka imejte v pokončnem položaju

Mnogi starši se bojijo BLW-ja, torej hranjenja s koščki, ker jih skrbi, da se bo otroku zaletelo. No, zaletelo se mu slej ko prej bo, a bo otrok, ki hrano uživa v pokončnem položaju, s kašljanjem hrano izkašljal in izbljuval. Če vas to še vedno precej skrbi, obnovite znanje prve pomoči. Pokončen položaj je za hranjenje mnogo ustreznejši – v resnici je mnogo več nevarnosti, da se otroku kaka žlička pasirane kašice zaleti, če le-ta leži v ležalniku in ga hranimo na tak način.  Jasno pa je – če uvajate hrano (pre)hitro, torej pri 3 ali 4 mesecih, otrok ob opori še ne more sedeti. Pravzaprav vam že sama telesna nepripravljenost nakazuje, da otrok morda še ni pripravljen.

3. nasvet: sadja ne dajajte zvečer

Ste že kdaj pojedli jabolko zvečer? Kaj se je zgodilo? Najbrž vas je napihnilo ali celo napenjalo – to pa zato, ker naše telo sladko najlažje prebavlja dopoldan oz. zjutraj. Sadne kašice tako pripravljajte zjutraj in dopoldan, zvečer ponujajte raje kaj drugega. Če že, poskusite z banano. Ta ne bo tako napenjala in dejansko lahko pomaga k boljšemu spanju.

Želite dobiti vse potrebne informacije v zvezi s pravilnim uvajanjem hrane?

4. nasvet: po ideje pojdite na tržnico, ne nujno v knjige z recepti

Številni starši so prestrašeni, ko pride do uvajanja hrane. Katere pripomočke moram kupiti? Kaj vse potrebujem? Kakšen stolček bomo izbrali, a bomo kupili soparnik za 120€? Kako in kaj naj kuham? Jasno – vsi želimo zdravega otroka in ja, uvajanje hrane je pomemben temelj za vso življenje in ni vseeno, kaj in kako uvajamo. Dejstvo pa je, da večina otroških kuharic ne sledi ritmu letnih časov in tako kot prvi obrok priporočajo na primer bučko, ki sredi zime sploh ne raste – in tudi sicer to ni živilo, ki bi nas podpiralo. Že če pogledamo naravo – ta se nikoli ne zmoti – nam postreže z vsem točno takrat, ko kaj potrebujemo. Pozimi bi morali jesti hrano, ki greje, spomladi je čas za blago čistilno hrano, poleti uživamo hrano, ki hladi, jesenska hrana pa nas pripravlja na zimo in krepi pljuča ter se pripravlja na krepitev ledvic. Bučke sredi zime torej delajo ravno nasprotno od tega, kar naše telo potrebuje, poleg tega so pripeljane od daleč. Tudi če so bio, so v tovornjakih med transportom že izgubile večino hranilne vrednosti.

5. nasvet: uvajajte hrano po ZKP, ne kot tekmovalec za naziv Masterchef mama

Uvajanje hrane naj bo zabavno in sproščujoče! in po ZKP (zdravi kmečki pameti :)).  Naj zadnji meseci porodniške, ko imate še zadnjič toliko časa, da ga posvetite samo otroku, ne minejo v znamenju časovne napetosti, kdaj bo potrebno iti iz sprehoda, da boste lahko skuhali naslednjo jed, ki jo predlaga zajetna knjižica receptov za otroke. Vašemu dojenčku je vseeno, če dobi za kosilo in večerjo enako kokošjo juho – ker ste pač dobili domače kokoši in zdaj imate juhe še za 3 sosede. Otroku je pomembno samo to, da ste z njim, pristni in prisotni, in da v hranjenju uživata oba. Pomemben je stik in energija za mizo – tako kot je nam na božičnih večerjah vseeno, koliko vrst prilog je – važno je, da je družina skupaj in da se drug ob drugem počutimo dobro.