Abdominalni splani refleks

Vsak starš si želi, da bi njegov dojenček čim bolje in čim več spal, a je realnost pogosto precej drugačna. Dojenčki včasih spijo manj od naših pričakovanj, lahko pa tudi precej slabše – z veliko prebujanja ali celo z izzivi zaspati.
 

Jasna Trapečar Pavšič, Svetovalnica Jasna

POLOŽAJ, V KATEREM OTROK SPI, JE POMEMBEN!

Za celostno razumevanje otrokovega spanja vama priporočamo ogled predavanja Spanje dojenčkov, malčkov in otrok.

Na spanje dojenčka vpliva zares ogromno faktorjev: vpliv stresa iz nosečnosti in poroda, stopnja utrujenosti, količina predhodnega spanca, lakota oz. stopnja sitosti, zdravstveni izzivi, izraščanje zobkov, senzorna preobčutljivost, ustrezna rutina pred spanjem, spalna higiena in spalni prostor, razvojne faze in še bi lahko naštevali. Le en del znanja pa je “pravilen” spalni položaj.

Toda na sposobnost, ali bo dojenček lahko zdrsnil v globoko spanje ali pa bo ves čas spal plitko in se pogosto prebujal ob zunanjih dražljajih, pomembno vpliva tudi otrokov položaj. Eden od dejavnikov za spanje je abdominalni spalni refleks (ASP). Kot pove že ime samo, gre za refleks, ki je odgovoren za spanje, njemu nasproten pa je refleks budnosti ali asimetrično-tonični vratni refleks (ATNR). Za oba je pomembno, da se dobro razvijata oz. integrirata, do težav s spanjem pa pride, ker se včasih zgodi, da sta zamenjana. Abdominalni spalni refleks spodbuja kvalitetno spanje in umiritev, medtem ko refleks budnosti spodbuja hitrejše možgansko valovanje, večjo slušno pozornost in budnost. Eden torej poskrbi, da se dobro naspimo, drugi pa, da smo pozorni in dobro zaznavamo zunanje dražljaje. Do zamenjave obeh refleksov lahko pride zaradi pretiranega stresa oz. travme, izzivov (pred, med in po porodu) in tudi zaradi večkratnega neomogočanja uporabe položaja abdominalnega spalnega refleksa – recimo zaradi prepogostega spanja v lupinicah, sedežih, gugalnikih ipd. 

Zamenjava, manjzrelost ali neintegriranost se lahko odražajo tako, da imajo otroci težave pri spanju – težko zaspijo, se pogosto in hitro zbujajo, na drugi strani pa v času budnosti s slušno pozornostjo, preobčutljivostjo na zvoke, s koordinacijo, spominom, fokusom, z učenjem, razdražljivostjo, nervozo, hiperaktivnostjo, s slabo regulacijo stresa in čustev itd.

AKTIVACIJA SPALNEGA REFLEKSA

Za izzive s spanjem je kot rečeno odgovornih zelo veliko dejavnikov, refleks je le eden izmed njih. A je res vredno preveriti, ali je to razlog, saj se pogosto že s polaganjam otroka v ustrezni spalni položaj, ki aktivira spalni refleks, ali z nekaj vajami integracije lahko spanje bistveno izboljša. Pri večjih izzivih primarne reflekse preverjamo za to usposobljeni terapevti po metodi MNRI® (Masgutovina nevro-senzo-motorična integracija). Staršem pokažemo ne samo položaje za aktivacijo refleksov, ampak tudi določene prijeme oz. vaje, ki jih dnevno izvajajo z otrokom, da se refleksi ustrezno integrirajo. Preverimo še razvoj nasprotnih in podpirajočih refleksov ter vaje prilagodimo starosti otroka in njegovemu funkcioniranju.

Abdominalni spalni refleks je eden od primarnih refleksov, ki bi jih naj imel vsak dojenček oz. malček do 2. leta starosti. Le-ti nato ne izginejo, ampak se do določene starosti integrirajo v višje sisteme oz. kontrolirane in zavestne vzorce. So senzo-motorični temelj za celoten razvoj in so genetsko dani. Abdominalni spalni refleks je torej refleksni vzorec, ki nam omogoča udoben položaj za počitek in spanje.

V tem položaju se pomembno zmanjša naša aktivna zaznava dražljajev iz okolja. Omogoča nam, da le-te ignoriramo, upočasni se predelovanje informacij, blokiran je akustični refleks slušne pozornosti in budnosti, hkrati pa se upočasni frekvenca možganskega valovanja. S tem možgani in telo aktivno počivajo. Telesni položaj, ki aktivira ta refleks, je položaj na trebuhu. Glava je obrnjena proti pokrčeni roki in nogi. Druga noga in roka sta iztegnjeni. Brada je nagnjena rahlo navzdol. 

Jasna Trapečar Pavšič

Jasna je srčna ženska, mama in velika ljubiteljica narave. Od mladosti je tesno povezana s taborništvom. Prosti čas najraje preživlja na dolgih pohodih v naravi, na koncertih, predstavah, potovanjih ter ob druženju z družino in prijatelji. Je strastno predana svojemu poklicu, zato se nenehno izobražuje in strokovno izpopolnjuje. Verjame, da so za dober razvoj otroka na vseh področjih nujni dobro postavljeni temelji motorike in senzorike ter sočutna vzgoja. Želi si, da bi imeli vsi otroci možnost celostne obravnave v centrih, kjer se združujejo in sodelujejo strokovnjaki vseh strok. Spoznala jo bosta kot specialno pedagoginjo z več kot 23 leti izkušenj pri delu z otroki. Je MNRI terapevtka 3. stopnje z licenco Svetlana Masgutova Educational Institute for Neuro-Sensory-Motor Reflex Integration. Deluje v okviru Zasebne specialno-pedagoške svetovalnice Jasna v Mariboru, kjer dela predvsem z dojenčki in malčki ter izvaja različna izobraževanja s področja specialne pedagogike in razvoja otrok.

Dostop do Jasninih predavanj
Hvala Ti. Da z znanjem spreminjaš svet naših otrok.
Če si želiš še več zaupanja vase, pobrskaj naprej po naši ponudbi.

SI ŽELIŠ USPEŠEN ZAČETEK DOJENJA?

Edina obvezna oprema je znanje. Da bo začetek dojenja dober in uspešen.

Te zanima kako lahko tvoj dojenček bolje spi?

S poznavanjem prijemov in točk za spanje, bodonoči naspane.

Te zanima tudi UVAJANJE HRANE?

Prvo predavanje v Sloveniji za zdrave temelje uvajanja hrane.
Podari znanje. Podari moč.

Podari znanje. Podari moč.

Darilni kuponi za predavanja Veva so odlično darilo za vse, ki potrebujejo nova znanja in informacije o nosečnosti, porodu, dojenju, prehrani, vzgoji in medsebojnih odnosih.