Otrokovo telo je po rojstvu popolno. Zato ne potrebuje nobenega umivanja in nobenega brisanja. Vso umivanje in brisanje je »kot običajno« ustvaril svet »popolnosti« z odmikom od narave. Ne vem točno zakaj, a včasih (in ponekod še danes) so skušali novorojenčka »očediti«, ga obleči in umiti, daljše laske morda celo počesati (nasmeh, prosim) in šele nato so ga, kot »iz filma«, dali materi v naročje.

Marina Popović Frangež

Le kdo bi hotel belega, zdrizastega novorojenčka, ki je ves lepljiv in je pravkar prišel iz maternice, zelo verjetno še »umazan« od krvi?

 

JAZ. In iskreno upam, da tudi TI. In na srce polagam vsaki mami, da si to zaželi. Zakaj?

 

Verniks je zaščitna plast, sestavljena iz vode, maščob in beljakovin. Vsebuje tudi melanin in velike količine vitamina E (ki deluje kot antioksidant) in vitamina K (le-ta je pomemben za preprečevanje morebitnih poporodnih krvavitev pri otroku). V maminem trebuhu raste otrok v amnijski tekočini devet mesecev. V zadnjem tromesečju se okrog otroka naredi verniks, ki kožo otroka ščiti pred okoliškimi tekočinami. V maternici daje otroku vodotesno zaščito. To maščobo – verniks, v porodnišnici pogosto, tudi dandanes, odstranijo, saj na nekaterim na pogled ni ravno privlačna. Pa vendarle. A se sploh zavedamo, kako zelo pomembna je? Tako zelo, da svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da se novorojenčka vsaj 24 ur ne umiva, ne kopa in niti ne obriše.

 1.    Verniks blaži trenje pri porodu

Otrok se običajno rodi prekrit z verniksom, kar olajša prehod skozi porodni kanal tako mami kot otroku. Koliko verniksa ima otrok na sebi, je odvisno od časa poroda, ali je otrok donošen, ali je rojen veliko pred rokom ali pa veliko po roku. Običajno imajo otroci, rojeni precej po roku, manj verniksa, kot tisti, ki so rojeni »na rok«.  

2.    Verniks je zaščitna plast otrokove kože po porodu

Verniks po porodu otroka ščiti pred dehidracijo, pred izsuševanjem kože (veže vodo iz okolice), pred škodljivimi uv žarki (zaradi vsebnosti melanina, maščob in vitamina E).

In zaščitna plast je še toliko bolj pomembna, če se otrok rodi v porodnišnici, torej v okolju, ki je tudi za mamo novo. V domačem okolju je namreč mati navajen na “prah in zrak” in tega je navajen tudi otrok; čeprav v maternici.

 3. Preprečuje izsuševanje kože po porodu in uravnava telesno temperaturo po porodu

Verniks preprečuje izhlapevanje vode s površine otrokove kože, saj je hidrofobna zaščitna plast in na ta način preprečuje izsuševanje kože. S tem pomaga otroku vzdrževati telesno temperaturo, saj je v maternici živel v okolju s stalno telesno temperaturo. Zato je tudi zelo pomembno, da se otroka takoj po rojstvu položi na materine prsi ali trebuh, saj deluje materino telo kot termostat za otrokove potrebe. Če novorojenčka ne obrišemo, verniks tudi preprečuje dehidracijo in hkrati ohlajanje otroka.

 4.    Je zaščita pred bakterijami

Po porodu se otrok znajde v okolju, ki ni več voda. In temu primerno se mora prilagoditi tudi koža. Zato je zelo pomembno, da se vse beljakovine, ki jih vsebuje verniks, vtrejo v otrokovo kožo. Koža bo v nekaj dneh po porodu namreč spremenila tudi svoj pH, ki je bil v vodnem okolju popolnoma drugačen. Verniks pomaga tako, da se koža prilagaja in izsušuje počasneje in se poseli z bakterijami, ki jih potrebuje za življenje izven vode ter postane bolj odporna na okužbe s patogenimi bakterijami.

5.  Pospešuje rast kože in celjenje ran

Ena izmed sestavin verniksa je glutamin, ki močno pospešuje rast kože. Po porodu glutamin povzroča rast kože in pomaga pri morebitnem celjenju ran.

 

Kaj torej storimo v trenutku, ko se otrok rodi in je ves bel, zdrizast, lepljiv in »umazan« od krvi?

 

Ljubeče ga stisnemo k sebi, saj je najčistejše, najmehkejše in najbolj dišeče bitje na svetu. In tudi vonj ni naključje, kajne!

Verniks ima namreč zelo specifičen vonj, točno takšen kot ga izločajo materine žleze v bližini bradavic po porodu. Še več, otrok je vonja verniksa navajen, zato se po porodu počuti »oblečen« v svoj vonj veliko bolje, kot če bi ga namilili, šamponirali ali pa samo obrisali in oblekli v oblačila, oprana z »dišečimi« pralnimi praški.

Ob vsem tem je vsem najpomembneje, da sta mama in otrok srečna in verniks poskrbi tudi za to.

Prav vonj verniksa je namreč zaslužen za izločanje hormona oksitocina.

 

Viri:

 

Singh G, Archana G. Unraveling the mystery of vernix caseosa. Indian J Dermatol [serial online] 2008 [cited 2017 Mar 25];53:54-60. Available from: http://www.e-ijd.org/text.asp?2008/53/2/54/41645

 

https://birthbliss.wordpress.com/2010/09/01/benefits-of-vernix-its-amazing-stuff/