Z nežnim dotikom Bownove terapije do prijetnejše nosečnosti, lažjega poroda, hitrejše in bolj umirjene poporodne regeneracije ter boljšega počutja mamice in otročka.

Irena Jamšek Halas

Telo ima prirojeno zdravilno inteligenco in sposobnost samouravnavanja ter samozdravljenja. Z Bownovo terapijo to zmožnost samo spodbudimo, tako da se telo skozi samozdravilne procese dejansko uravnava in (po potrebi) ozdravi samo. Bownova terapija je, najbolj preprosto povedano, naravna oblika samozdravljenja (samouravnavanja), in sicer s pomočjo nežnega dotika, s katerim se stimulira telo na fizičnem in energetskem nivoju.

Od kod prihaja?

Bownova terapija izvira iz Avstralije, kjer se jo izvaja že preko 40 let in je vključena tudi v avstralski sistem zdravstvenega zavarovanja. V Sloveniji pa je na voljo od leta 2003.

Kako deluje?

Vibracije in neznatni električni impulzi, ki jih v vezivnem tkivu sprožajo t.i. bownove poteze, preko vezivnega tkiva stimulirajo živčne receptorje v mišično-vezivnem tkivu in s tem sprožijo proces naravnega samouravnavanja. Bownova terapija na ta način hitro zmanjša napetosti v mišičnih vlaknih in mišičnih ovojnicah in pomaga pri vzpostavitvi ravnovesja v mišičnem, nevrološkem, hormonalnem, limfatičnem in energetskem sistemu. Bownove poteze izvajamo z nežnim pritiskom in pri tem uporabljamo blazinice palcev in prstov. Večina potez poteka preko akupunkturnih točk.

Tak pristop kaže na praizvor terapije, ki sloni na poznavanju akupunkture in shiatsu tehnik (shiatsu pomeni “prstni pritisk”) ter načel osteopatije in kiropraktike. Dotik, s katerim se sproži mehanizem samouravnavanja, traja le toliko, da se z njim izzove dražljaje na mestu dotika. Nato se krajši čas telesa ne dotika, saj se mu s tem omogoči, da se odzove na stimulacijo in izpelje spremembe, ki smo jih sprožili.

Kdaj jo uporabljamo?

Uporabljamo jo lahko kot povsem preventivno in sprostitveno terapijo kot tudi za zdravljenje že navzočih motenj in pri lajšanju bolečin. Najpogosteje jo uporabljamo pri mišično-vezivno-skeletnih težavah, ki so posledica negativnih delovnih navad, fizičnih manifestacij stresa, starostnih tegob, športnih poškodb in nesreč. Uporablja se tudi kot komplementarna metoda pri motnjah v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem, hormonskem in limfatičnem sistemu (seznam konkretnih indikacij je res obsežen).

Komu je namenjena?

Terapijo lahko varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti – od novorojenčkov do starejših ljudi, od športnikov do nosečnic in mamic po porodu. Z Bownovo terapijo lahko torej nežno, učinkovito in varno pomagamo tudi ženskam pred, med in po nosečnosti (torej v obporodnem obdobju). Prav tako pa je primerna bownova terapija za dojenčke in otroke.

Bownova terapija v praksi. Fotografija je last Irene Jamšek Halas

Kakšni so učinki?

Po uporabi Bownove terapije se izboljša fizično počutje. Naše telo je močnejše, manj boleče, prožnejše in bolj sproščeno. Po terapiji lahko pričakujemo povečanje psihičnega blagostanja ter občutka večjega notranjega miru (manjša duševna napetost, občutek sproščenosti, boljše razpoloženje).

In kako lahko terapija služi nosečnicam, mamicam po porodu in dojenčkom?

Bownova terapija bodoči mamici skozi celotno obdobje nosečnosti kot tudi pred porodom pomaga do boljšega splošnega počutja in umiritve, hkrati pa jo terapija podpira, da lažje sprejema in premaguje spremembe, ki nastajajo v njenem telesu (na primer različne slabosti, otekanje nog, nestabilnosti in bolečine v sklepih, bolečine na področju medenice – križ, boki, sramne kosti, medenično dno…). Uporaba terapije v nosečnosti, zlasti pa v določenem obdobju pred samim porodom, nosečnici pomaga pri pripravi na porod, saj jo umirja, ji lajša dihanje, blaži otekanje nog in morebitne bolečine in neugodnosti, zlasti v predelu križnice, bokov, in celotne medenice. Predvsem pa terapija sprosti telo, ki doživlja veliko hitrih sprememb – zlasti na področju sklepov in hormonalne strukture.

S spodbujanjem parasimpatičnega živčevja (deluje na nas mimo naše volje, in sicer pomirjevalno), posledično pa tudi z vplivanjem na hormonsko strukturo, ki ustreza umirjenemu živčnemu stanju, terapija sodeluje pri stimulaciji žleze hipofize. Ta je odgovorna za tvorbo hormona oksitocina (potreben za krčenje maternice, dojenje ter navezovanje mame in otroka po porodu) ter tudi pri vzpostavljanju čustvenega ravnovesja. Ta je izrednega pomena za nežen, udoben in naraven potek poroda. Tako nosečnica v porajanje vstopi telesno, duševno in čustveno bolje uravnovešena.

S sprostitvijo mišic, tkiv in ligamentov terapija pomaga telesu nosečnice, da ustvari več prostora za otročka, da le-ta lahko zavzame čimbolj ugoden položaj za rojstvo. S tem terapija pripomore k hitrejšemu in udobnejšemu porodu, hkarti pa je lahko odgovor tudi v primeru medenične vstave ter podpora pred vaginalnim porodom po carskem rezu.

Med porodom in po njem

Terapijo se lahko izvaja tudi med samim porodom (ob predpostavki, seveda, da je pri porodu z vami vaša terapevtka kot obporodna spremljevalka). Preko bodoče mamice terapija blagodejno in pomirjevalno vpliva tudi na še nerojenega otročka, ki se tako na “porodni stres” lahko odziva manj burno. Ponavadi so taki otročki po porodu in tudi kasneje bolj umirjeni in čuječi, tako da lahko tudi dojenje in prvo navezovanje mamice, otročka in seveda tudi očka steče bolj gladko in sproščeno.

Terapija je tako zaradi nežnosti kot tudi širokega spektra delovanja ter možnosti izvedbe tudi na domu zares odlična za poporodno regeneracijo. Telo namreč med porodom v zelo kratkem času doživi zelo hitre in močne dražljaje ter strukturne in fiziološke spremembe (na področju sklepnih vezi in ligamentov, mišično-vezivnega tkiva, hormonske strukture, nevrološkega ravnovesja …).

Blagodejni učinki tudi na dojenje

Bownova terapija telo po porodu spodbuja v bolj umirjeno stanje, kjer se odzivi na vse te dražljaje lažje predelajo, telesne spremembe pa veliko bolj prijazno zgodijo. Nato se bodisi regresirajo (npr. v primeru “nosečniških” hormonov, hormonov za mehčanje sklepnih vezi,…) ali pa se zaženejo (npr. v primeru hormonov za laktacijo), odvisno od spremembe. V takem umirjenem stanju se telo tudi lažje in z manj napora počasi po devetih mesecih napornega dela postavlja nazaj v prvotno stanje.

Blagodejni učinki terapije se tako logično pokažejo tudi v bolj umirjenem, a polno prisotnem čustvenem in energetsko osveženem duševnem stanju novopečene mamice. Terapija blagodejno vpliva tudi na dojenje in je učinkovit odgovor tudi v primeru težav z dojkami.

Ublaži kolike

Nenazadnje pa se terapija uporablja tudi pri samih dojenčkih in otrocih, ki se na blage poteze zelo dobro odzivajo. Terapija namreč lahko povsem varno ublaži ali odpravi morebitne krče ali kolike, pomaga pri odpravljanju morebitnih težavah s povečano razdražljivostjo (občutljivostjo), saj zmanjša nemir in sprošča mišično napetost, ki je lahko npr. posledica “travmatičnega rojstva”. Torej je bownova terapija za dojenčke in otroke primerna in učinkovita metoda lajšanja težav.