Mnoge mame se ob dojenju včasih lotijo še črpanja svojega mleka – ampak če ne poznate osnovnih zakonitosti črpanja, se lahko zgodi, da ne načrpajo nič.  Neuspešno črpanje mleka ni samo utrujajoče, ampak lahko negativno vpliva na materino samozavest. Prav tako morajo ženske, ki polno dojijo, ubrati nekoliko drugačen pristop in se poslužiti drobnih trikov, če želijo ob dojenju izčrpati še mleko za primer odsotnosti.

Andreja Zalokar

“Naslednji teden imam obveznost, zaradi katere bom več ur odsotna, dojenček pa ne more z menoj. Želim si načrpati mleko, da bodo lahko drugi nahranili otroka, ampak v dveh dneh komaj načrpam za en obrok. Kaj naj naredim?”

Tovrstna vprašanja doječe matere skoraj vsakodnevno postavljajo v različnih skupinah na socialnih omrežjih in forumih. Tudi svetovalka za dojenje lahko svetuje. Ob predpostavki, da doječa ženska pozna osnove črpanja materinega mleka, je potrebno upoštevati še nekatere specifične pogoje, da bo črpanje in dojenje uspešno.

Kdor (po)čaka, dočaka

Ne pričakujte velike količine izčrpanega mleka, če začnete črpati takoj ali zelo hitro po podoju. Za neko večjo količino izčrpanega mleka morata od zadnjega podoja preteči vsaj dve uri. Če v vmesnem času dojite, bo bolj smiselno črpati malo po malo. Nikakor pa ni dobro črpanje mleka namesto dojenja, če je čas, da se dojenček pocarta na dojki.

Vaja dela mojstrico

Občutek pri uporabi črpalke se precej razlikuje od dojenja. Potrebnih bo nekaj testnih poskusov, da usvojite tehniko in se telo začne odzivati na črpanje. To je še posebej pomembno pri ročni črpalki, ki zahteva nekoliko več spretnosti.

Rana ura, zlata ura

Najpogostejša napaka je izbira dela dneva. Mnoge ženske se črpanja lotijo zvečer, ko se družinsko vzdušje umiri in otrok spi. Žal je to najslabši del dneva, saj se dojenčki prav zvečer najobilneje dojijo, svoje terja tudi splošna utrujenost. V nasprotju z vsakdanjim bioritmom telo največ mleka proizvede med polnočjo in šesto zjutraj, ko je nivo prolaktina najvišji. Sicer se zbujanje sredi noči ali zelo zgodaj zjutraj ne sliši prav nič privlačno, a vam zagotavlja večjo količino mleka in popoln mir.

Zrno do zrna – pogača

Ne obupajte nad črpalko zgolj zato, ker so izčrpane količine majhne. Mleko za zdravega dojenčka brez nevarnosti v hladilniku počaka do štiri dni. Več manjših količin lahko združite, kadar so na enaki temperaturi. In ni vrag, da v štirih dneh ne bi pridelali potrebne količine.

Za konec dodajam še pet uporabnih nasvetov iznajdljivih mamic za črpanje in hkratno dojenje:

1. Med črpanjem bodite ob otroku, se z njim pogovarjajte in ga božajte.

2. Če vas stimulira otrokov jok, ga posnemite s telefonom in poslušajte med črpanjem.

3. Čez noč pristavljajte na eno dojko in zjutraj izčrpajte drugo.

4. Dojenje na eni strani in istočasno črpanje na drugi.

5. Črpajte z ročno črpalko, medtem ko se tuširate z vročo vodo.

—-

Uredništvo veva.si se zahvaljuje mamici Andreji za uporabne in koristne nasvete iz prve roke. Vse, ki se soočate z izzivi pri dojenju, vabimo tudi v zaprti FB skupini Dojiva se ali pa Mlekarica in vzpodbujamo, da se, če je potrebno, po pomoč obrnete tudi na svetovalke za dojenje ter si preberete še druge članke, vezane na dojenje (na primer o dodajanju izčrpanega mleka še kako drugače kot po steklenički ali o tem, kako povečati količino mleka )

Andreja Zalokar je profesorica slovenščine in mama, ki jo je sinovo zdravstveno stanje usmerilo v izključno črpanje mleka. Je skrbnica spletne skupnosti Mlekarica, v kateri pomaga drugim mamam in jih spodbuja k medsebojni podpori.