Pogosto se pojavljajo vprašanja, ali lahko z dojenjem nadaljujemo v nosečnosti in kako ravnati, če se ob porodu starejši otrok še vedno doji.

Ali je dojenje v nosečnosti nevarno?

Tako kot se pri večini nosečnic ne odsvetuje spolnih odnosov ali telesne aktivnosti, tudi nosečnost sama po sebi ni razlog, da bi se dojenje prenehalo. Če nosečnost ni rizična in poteka normalno, se glede nadaljevanja dojenja starejšega otroka odloči mama sama. Nekatere mame brez težav dojijo celotno nosečnost, druge se srečujejo z izzivi (boleče bradavice, neugodje ob dojenju, utrujenost) in se zato odločijo za nežno in ljubeče odstavljanje otroka. Zaradi zmanjšane količine in spremenjenega okusa mleka, ki nastaja za dojenčka, se nekateri otroci odstavijo sami, medtem ko drugih to sploh ne zmoti. Starejši otroci lahko ob opazovanju dojenja novorojenčka tudi ponovno izrazijo željo po dojenju. Tandemsko dojenje je torej dojenje novorojenčka in starejšega otroka (ali otrok) hkrati.

Pojavlja se vprašanje, ali je dojenje v nosečnosti nevarno za sproženje poroda ali splav, saj se pri sesanju bradavic sprošča oksitocin – hormon, ki spodbuja krčenje maternice. Delovanje hormonov si lahko predstavljamo kot ključe, ki pašejo na ključavnice, t. i. receptorska mesta. V nosečnosti je receptorskih mest za oksitocin manj, zato hormon kroži po telesu brez večjega vpliva. Iz tega razloga oksitocin, ki se sprošča ob dojenju starejšega otroka, ne povzroči, da bi doječe nosečnice imele prezgodnji porod. Z bližanjem predvidenega datuma poroda se povečuje število receptorskih mest za oksitocin, da bo ta lahko opravil svoje delo med porodom.

Kako dojiti v tandemu?

Pri tandemskem dojenju je zelo pomembno, da ima prednost pri dojenju novorojenček – on se podoji prvi in tako dobi zanj zelo pomemben kolostrum, potem se doji še starejši otrok. Kolostrum deluje blago odvajalno in njegove učinke lahko opazimo tudi pri starejšem otroku. Zaradi vpliva na motorični razvoj je smiselno, da se novorojenček doji na obeh dojkah. Nekatere mame se odločijo za dojenje obeh otrok istočasno, nekatere ne – odvisno tudi od tega, koliko se starejši otrok še doji. Če starejši otrok izkazuje povečano potrebo po dojenju, mora mama še bolj pozorno spremljati polulane in pokakane pleničke novorojenčka in njegovo napredovanje v razvoju.

Dojki poznata pravilo povpraševanja in ponudbe, kar pomeni, da toliko kot je sesanja, toliko mleka nastaja. Na ta način lahko dojenje starejšega otroka pomaga pri hitrejšem nastajanju mleka. Ko pride do navala mleka in dojki postaneta napeti, lahko dojenje starejšega otroka na začetku pripomore k temu, da se novorojenček lažje pristavi na dojko. Zaradi učinkovitega in rednega sesanja pa se mama lahko izogne tudi morebitnim težavam s prenapetimi, bolečimi dojkami.

Prednosti tandemskega dojenja

Prihod novorojenčka je za starejšega otroka velika sprememba in pomembno je, da se mu ne glede na dojenje nameni dovolj pozornosti in ljubezni.  Tandemsko dojenje lahko pomaga pri povezovanju in je priložnost za učenje, kako se skrbi za dojenčka. Starejšim otrokom tudi veliko pomeni, če lahko pomagajo pri skrbi za bratca ali sestrico (prinesejo pleničko, izberejo oblačila ipd.), prav tako pa radi poslušajo in gledajo fotografije, kako je bilo, ko so bili še sami dojenčki.

Na kaj moramo biti pozorni?

Pomembna je skrb za mamo – da ima na voljo zdravo, polnovredno prehrano, da zaužije dovolj tekočine in da si privošči dovolj počitka. Pojavi se lahko utrujenost in neprijetni občutki, da je vsega preveč. Nekatere mame takrat dojenje starejšega otroka omejijo ali pa se odločijo za prenehanje. Skrb za dva ali več otrok je zahtevna, mama pri tem vsekakor potrebuje podporo, pomoč in razbremenitev. Velikokrat k boljšemu počutju in pri sprejemanju odločitev, kako naprej, pomaga malo časa, ki ga lahko mama izkoristi samo zase, in pogovor v sprejemajočem, razumevajočem okolju, kjer lahko mama izrazi svoja občutja. Svoje izkušnje  in pomoč lahko ponudi tudi svetovalka za dojenje.

Vir: Breastfeeding Physiology, gradivo Childbirth International.