Čutilo za dotik se pri otročku v maternici začne razvijati še preden dopolni 8 tednov. Že pri komaj dva in pol centimetra dolgem zarodku, brez razvitih oči in ušes, je razvita občutljivost kože. Nevronske poti za bolečino so popolnoma razvite pri 26 tednih. Dotik je mati vseh čutil.

Otroček v maternici je v nenehnem objemu dotika. Najprej ga obdaja amnijska tekočina, pozneje pa ga, z razvojem in rastjo, vedno bolj objemajo tudi amnijski ovoji in stene maternice.

Nežno dotikanje maternice postane močnejše, se med porodom prelevi v valovanje, ki ritmično stiska in potiska dojenčka po porodni poti. Na ta način močno stimulira dojenčkovo kožo in organe.

Proces rojevanja predstavlja dolgotrajno serijo šokov, ki jih doživi vsak dojenček, in nič ni močnejšega in učinkovitejšega za ublažitev učinka teh sunkov, kot materino ljubkovanje in dojenje takoj po rojstvu.

Ko se dojenček rodi, se mu svet popolnoma spremeni, saj se znajde v povsem novem okolju. Dotik je poleg dihanja, sesanja in spanja ena od osnovnih potreb dojenčka, kajti preko dotika se vzpostavlja občutek varnosti, ljubljenosti, sprejetosti in udobja, hkrati pa mu pomaga, da se čim prej prilagodi na novo okolje. Ne le, da imajo novorojenčki ob rojstvu zelo dobro razvito čutilo za dotik, dotik sam je vitalnega pomena za njihovo preživetje

Dotik gradi možgane in spodbuja razvoj vseh telesnih sistemov, fine motorike in koordinacije. Dojenček preko dotika spoznava svoje telo in se uči, kako se njegovo telo odziva na različne dražljaje.

Številne raziskave so pokazale, da je dotik izjemno pomemben za dojenčkov fizični, čustveni, kognitivni in socialni razvoj. Z dotikom se tvorijo hormoni, ki so ključni za rast in razvoj otroka. Krepi se vez med starši in dojenčkom. Dojenčki, ki so deležni več dotika, so bolj sproščeni, bolje pridobivajo na teži in bolje spijo. Prav tako so bolj samozavestni, radovedni in se lažje učijo, kar pozitivno vpliva na njihov kasnejši razvoj.

Poleg tega ima dotik tudi čustveni pomen za dojenčka. Ko dojenčka božamo, masiramo, se ga ljubeče dotikamo, mu sporočamo, da je ljubljen in sprejet, kar pozitivno vpliva na njegovo samozavest in samopodobo. Prav tako dotik spodbuja vez med starši in dojenčkom, kar je ključno za razvoj zdravega odnosa med starši in otrokom.

Pripravila: Renata Kocbek Mikložič