Marina P.Frangež, porodna spremljevalka in svetovalka za dojenje

Spočetje je rojstvo otroka, porod je rojstvo mame

Vsaka ženska nosi v sebi porodno moč in zavedanje ter znanje, da zmore roditi. Sposobnost, da na povsem naraven način, prikladen samo njej, povije življenje. Tako smo se razvili še preden smo postali vrsta. Rojevanje je naša pradavna moč. Zakoreninjeni strahovi in predstave pa so pogosto prva ovira, ki jih mora ženska počistiti, preden svoje telo pripravi na porod.

Gibanje pred in med porodom

Ni napisanega pravila, koliko gibanja je potrebnega in kakšno naj bo. Ob popadkih nekaterih ženskam ustreza ležanje, nekaterim gibanje. Je pa dejstvo, da več kot je različnih gibov, več možnosti ima otrok, da se pravilno vstavi v porodni kanal in se pripravi za rojstvo. Zato je gibanje naše medenice ključnega pomena pri začetku poroda. Gravitacija je drug dejavnik, ki tudi pripomore k temu, da se otrok pravilno vstavi v porodni kanal, kar bo materi olajšalo iztis, zato se priporoča pokončna drža in ne konstantno ležanje. V času poteka poroda se lahko rojevajoča ženska sprehaja, hodi po stopnicah, dela počepe, pleše ali pa si, takoj ko začuti prve popadke, privošči spanec in si nabere moči za porod. Vse je odvisno od tega, kaj njej predstavlja udobje in varnost.

Varnost in oksitocin

Kadar se ženska počuti prijetno in varno, njeno telo proizvaja oksitocin, hormon ljubezni in sreče. Kadar se počuti neprijetno, je v krču in strahu in njeno telo proizvaja adrenalin in si želi pobegniti od situacije, v kateri se je znašla. Oksitocin je “gonilo” poroda. Ime izhaja iz grščine in pomeni “lahek porod”. Je hormon ljubezni,zaupanja povezovanja in je odgovoren, da se v času poroda krči maternica ter s tem aktivira popadke. Zato je varno okolje za sproščanje okistocina pri porodu zelo pomembno. Varnost nam lahko predstavlja domače okolje, okolje porodnišnice, izbrana babica, v kolikor je to mogoče, partner ali izbrana porodna spremljevalka. Varnost za rojevajočo žensko pomeni tudi dobro počutje, h kateremu pripomorejo glasba, zatemnjen prostor, masaža, vonj eteričnega olja. Zelo blagodejno na počutje vpliva tudi voda, zato si, če le imate možnost, med porodom privoščite dolg tuš. V varnem okolju smo lahko sproščeni in ne zategujemo našega telesa. Ena zategnjena mišica lahko zaustavlja polno odpiranje pri porodu. Ko je telo sproščeno se bo odpiralo, ko je v krču, ostaja zaprto.

Dihanje – popadek – počitek

Zadihajte. S polnimi pljuči. Tudi tukaj ni strogega pravila. Dihanje med porodom je lahko kot meditacija. Oboje je tesno povezano in vodi k sprostitvi. Vdih in izdih naj bosta vedno enako dolga. S tem se telo sprošča in če vso svojo pozornost usmerite na vdih in izdih, boste začutili zmanjšanje porodne bolečine in povečanje vaše porodne moči. Skupaj z vizualizacijo rojevanja je takšna metoda lahko odlično sredstvo proti bolečinam. Popadki naj ne bodo nekaj, od česar bežite. Osredotočite se na vsak popadek posebej in vsakega sprejmite kot val, ki vas pelje bližje vašemu otroku. Ne štejte jih, samo sprejmite zavedanje, da niso neskončni v svojem trajanju in da je njihov cilj rojstvo otroka. Bistven trenutek za počitek in umirjeno dihanje. Bolj kot je dihanje mame umirjeno, več kisika prejme tudi otroček.  

Pomoč partnerja

Doživetje poroda ima izjemno veliko moč tudi za vašega partnerja. Njegova podpora in pomoč je lahko vir energije za porod. Partnerjeva naloga je, da med porodom rojevajočo žensko podpira s čim manj vprašanji. Ko ima ženska popadke, se naj koncentrira nanje, ne na odgovarjanje na vprašanja, zato naj prihaja do čim manj motenj. Ko pride popadek, naj mama z mislimi odide k otroku in sprejema popadke, ker bo to pripomoglo k napredovanju poroda. Hlajenje vratu in čela z mokro brisačko je lahko dobra podpora, hkrati pa bo gretje predela križa z zelo toplo brisačo olajšalo marsikateri popadek. Pomembno je, da partner oz. spremljevalec razume, da so čustva rojevajoče ženske velikokrat potencirana in zanikanje njenih občutkov ji ne bo pomagalo. Karkoli čuti in doživlja v tistem trenutku, je pristno, in med porodom naj velja, da ima rojevajoča ženska praviloma prav. Dovolj je, da je partner ob vas in če je možno, uresničuje vaše želje.

Uporabi vseh 5 čutov

Prvi med čutili je vid. Oči potrebujejo varen prostor, zato si ga ustvarite. Lahko so to svečke, lahko je to fotografija, lahko so to so to osebna oblačila ali oblačilo za novorojenčka. Sluh izkoristite da prisluhnete svoji ženski intuciji. Čepki za ušesa bodo odlični, če potrebujete tišino. Dobra glasbena lestvica bo odlična, če se želite prepustiti glasbi. Tudi vonj lahko aktivira oksitocin. Pot od nosu do možganov je zelo kratka, zato takoj, ko zavonjate nekaj kar vam sproža lepe občutke, doživljate sprostitev. Negovalna krema, eterično olje, masažno olje, karkoli vam predstavlja užitek, naj bo vaša podpora med porodom. Z dotikanjem boste pokrili tudi področje dotika. Blagodjeno bo na vas vplivala kombinacija masažnega olja in partnerjeve masaže. S tem se tudi izognete vonju okolice in sterilnih inštrumentov v zdravstvu, saj le ti utegnejo znižati nivo oksitocina in nas prestavljajo v fazo razmišljanja, ki se je pri porodu izogibamo. In še zadnji med petimi je okus. Hrana in pijača naj vam bosta med porodom pri roki. Vzamite le toliko kot potrebujete. Hrana naj bo lahko prebavljiva in naj daje energijo. 

Kaj lahko naredite za lep porod?

  1. Zaupajte vase. Večje kot je zaupanje, lažji je porod.
  2. Izberite zase osebo, prostor in podporo, ki jo potrebujete, da se boste počutili varno.
  3. Ne pišite porodnega načrta, raje si pripravite porodne želje.
  4. V porod vključite gibanje, glasbo in sproščenost 
  5. Spoznajte okolje, v katerem boste rojevali
  6. Zavedajte se, kakšne so vaše pravice 
  7. Pozanimajte se, kakšna so pravila porodnišnice

Porodna moč

Vsaka ženska nosi v sebi moč rojevanja. In vsaka izmed nas jo je sposobna najti in aktivirati. Naj bo vodilo k lepemu porodnemu doživetju veselje in ne strah ter misel, da niti dva poroda nista enaka, ker niti dve ženski nista enaki. Skupek porodne moči je znanje o dihanju, masaži, podpori, porodnih položajev, sprostitvi in zaupanju.