Nosečnice in mame smo ena najboljših tržnih niš: veliko se nam da prodati in običajno se bomo iz trgovine, ko smo šle kupiti nekaj zase, prinesle vsaj eno stvar za otroka. In tako nam prodajajo tudi stvari, ki niso potrebne ali nujne.

Urška Repnik

Živimo v svetu umetnih cucljev.

Stekleničke in dude so prisotne kot pripomoček pri igračah – dojenčkih, ki jih kupujemo otrokom. Poleg nekaj oblačilc in glavnikov so prisotni pripomočki za hranjenje, tako da tak način ponotranjijo deklice in dečki že takoj na začetku. Stekleničke so polepljene na previjalnicah in celo sobah za dojenje (kar ozrite se po nakupovalnih središčih) in ko kakšen par dobi dojenčka, se na družabnih omrežjih poleg čestitk zvrstijo emotikoni s stekleničko. V telegramih, ki jih pošiljamo v porodnišnico, se najdejo stekleničke in dude višjega cenovnega razreda.

Če se ženska odloči, da ne bo dojila, je to povsem legitimna odločitev, ki jo je potrebno spoštovati. Ampak lepo prosim, ne prepričujmo mam, ki želijo dojiti, da jim to nikakor ne bo uspelo brez armade pripomočkov.

Kaj pravzaprav potrebujete za uspešno dojenje?

Ne razumite me narobe: črpalka lahko pride zelo prav, če je dojenček šibek ali zaspanček, če sta z dojenčkom ločena, če pride do zastoja mleka ali če kam greste in boste otroka pustili doma. Po drugi strani lahko z ročnim izbrizgavanjem lažje sprostimo mlečne vode ali iztisnemo večjo količino mleka. Mnoge mame pa si nikoli ne morejo načrpati nič (sama sem ena od njih, čeprav sem sina dojila dve leti, hčerko pa dve leti in pol) in predstavljajte si stisko, ko mamo po porodu pošljejo črpat, da bi ugotovila, koliko mleka ima, zaradi adrenalina in stresa ali pa zgolj neustrezne črpalke pa ne načrpa nič.

In ja, nastavki lahko pomagajo, če ima mama poškodovane bradavice, ampak najprej bi se morali vprašati, zakaj je do poškodbe sploh prišlo. Dojenje resda na začetku malo boli, toda ob pravilnem pristavljanju in običajni fizionomiji otrokovih ust do krvavih, odprtih in poškodovanih bradavic ne pride. In ja, nastavki so lahko zasilni izhod, če ženska otroka ne more pristaviti, ampak zakaj ob mami ni nikogar, ki bi z njo vztrajal tako dolgo, dokler se novorojenček ne bi pristavil? Vdrte in ploske bradavice so samo priročen izgovor, da se otrok brez nastavka ne bo mogel pristaviti, resnična težava je ponavadi pomanjkanje časa, znanja ali osebja. Dojite lahko tudi z vdrtimi in ploskimi bradavicami. Če imate poškodovane bradavice, preverite, ali je otrok pravilno pristavljen, ali morda nima priraščenega jezička ali zgornje ustnice ali otrok ust morda ne klešči zaradi zakrčenosti telesa.

Steklenička je lahko zasilna rešitev in dejstvo je, da včasih adaptirano mleko reši življenje. A ko je materino mleko potrebno ponuditi otročku ali mu dati mlečni nadomestek, lahko to storimo na veliko drugih načinov, ki ne povzročajo sesalne zmede in ne vplivajo škodljivo na razvoj ustne votline.

Adaptirana mleka so biznis. In ker oglaševanje nadomestnega mleka za prvo starostno obdobje zakonsko ni dovoljeno, so se podjetja znašla po svoje: ponujajo brezplačno izposojo tehntnic (in ko mama po podoju, ki ni obrok!, natehta manj, kot bi sicer odmerila za pripravo stekleničke, se v njej seveda potrdi dvom, da je mleka premalo in bo potrebno dodajati), na trg pošljejo svoje vitamine za nosečnice in mame po porodu ali pa v pakete, ki jih prejmemo v porodnišnico, dodajo kak svoj izdelek.

Težave pri dojenju lahko pričakujejo tiste nosečnice, ki se na dojenje ne pripravijo, v svoji okolici pa nimajo drugih žensk, ki jih bodo pri dojenju lahko vzpodbujale in pravilno usmerjale. Največja napaka pri dojenju je namreč prepričanje, da se lahko sistem dojenja in sistem stekleničke popolnoma enačita, pa se nikakor ne moreta. Dojenčki, ki se dojijo, imajo veliko podojev, znotraj katerih dobijo manjše količine materinega mleka. Takšne, kakršen je tudi njihov želodček (ki je na začetku velik kot češnja). Zalivančki takoj preidejo na obroke, torej jedo manjkrat (lahko tudi za polovico redkeje, nekje 6-7 x v dnevu) in takrat obilno.

Edino, kar potrebujete, imate že na sebi

Tako da ja, seveda, pripomočki so lahko dobra rešitev, če drugače ne moremo ali ne znamo. Črpalka vas lahko reši pred mastitisom in steklenička lahko reši življenje. Ti izdelki so lahko odlični pripomočki za hranjenje, če se tako odločite.

Ampak lepo vas prosim, nikar ne prodajajte bučk oz. teh reči kot osnovnih pripomočkov za dojenje!

(vir: spletna strah podjetja Philips)

To so pripomočki za hranjenje in mnogo od njih niti ni tako osnovnih, ampak spadajo že pod razširjen asortiman. Nosečnice, preživele boste tudi brez njih. Ne pozabimo, mame smo izvrstna tržna niša, v prepričanju, da gre za dobro otroka, nam bodo poskusili prodati marsikaj. Če se želite v nosečnosti pripraviti na dojenje, si preberite kakšno dobro knjigo ali pa se udeležite dobrih priprav. To je mnogo bolj smiselna investicija, ker je lastno znanje nekaj, na kar se boste lahko zanesli vedno. In prav dovolj znanja (ali pravočasna in kompetentna podpora) je tisto, kar lahko na koncu prevesi jeziček na tehtnici v prid dojenja.

Če pa se pošalim – in pri tem seveda kot svetovalka za dojenje hkrati mislim tudi smrtno resno – pa si lahko resničen komplet za dojenje ogledate na spodnji sliki: