Hladno vreme nam velikokrat prinese neravnovesje v naša življenja. Naše zdravje je največkrat odraz našega prehranjevanja, naših misli in energije. Kadar se ena izmed teh sestavin poruši, se zgodi neravnovesje, ki največkrat pelje v težave z dihali. Preden se odločimo, kako bomo zdravili sebe ali otroka, je zelo pomembno, da najdemo vzrok, zakaj je naše telo padlo iz ravnovesja, šele nato poiščemo rešitev.

Marina Popović Frangež

Jasna Matjašič je celostna svetovalka in terapevtka naravnega zdravljenja ter predavateljica na veva.si. S poznavanjem različnih načinov komplementarnega zdravljenja, ki temeljijo na tradicionalnih celostnih pristopih in sodobni bioterapiji ter s poznavanjem moči zelišč, prehrane, prehranskih dodatkov in termoregulacijskih zakonitosti živih bitij nudi celostno svetovanje posameznikom in družinam. Prepričana je, da lahko z naravnimi modrostmi telo vrnemo v ravnovesje, če reagiramo dovolj zgodaj in uporabimo pravilne ukrepe.Če ne bomo odpravili vzroka, se lahko hitro zgodi, da se nam po že vzpostavljenem ravnovesju le to ponovno poruši. Tako se velikokrat vrtimo v začaranih “zimskih prehladih”.

Kakšno hrano ponudimo otroku v času prehlada?

Pri težavah z pri prehladu in kašlji je dobro, da otrok dobiva dovolj veliko vode in izključno lahko hrano, če je le možno, pa še krepčilne juhe, naravne pripravke, sveže sokove in čaje. Redno mu dajajte toplo do mlačno vodo in čaj iz lipe ali bezga z limoninim sokom in medom ter domači, sveže izcejeni sok iz ekološko pridelanih citrusov. Prav tako bodo dihala podprli čaji in različni pripravki iz timijana, poprove mete ali rmana. Nikakor pa ne pozabite na moč ameriškega slamnika, ki ga lahko dajete v obliki tinkture tudi otrokom. Pri resnejših stanjih s kašljem, kot so npr. pljučnice in bronhiolitisi, še dodatno pijte čaj iz navadnega pljučnika.

Kako si pomagamo z eteričnimi olji?

Dobro je imeti v prostoru vlažilnik zraka ali izparilnik, v katerega ste kanili nekaj kapljic kakovostnega eteričnega olja. Če ne poznate delovanja posameznih učinkovin in njihovega sinergističnega učinka, je bolje uporabljati le eno vrsto eteričnega olja naenkrat. Za kašelj ali prehlad lahko izbirate med timijanom, evkaliptusom, poprovo meto, čajevcem, borom, kamilico ali sivko (slednji uporabljajte ponoči, da se bo kašelj umiril, otrok pa bo lažje prespal noč in se spočil).

Pri eteričnih oljih moramo biti pozorni, da so resnično naravna in kakovostno pridobljena, sicer nam ne bodo v veliko pomoč. Za vsa olja velja tudi pravilo manj je več. In raje več ponovitev kot pretiravanje s količino kapljic eteričnega olja.

Kaj pa kopeli?

Pri majhnih otrocih in dojenčkih je eno najboljših domačih zdravilo proti prehladu oz. pri vseh težavah z dihali zelo učinkovita timijanova kopel. V kolikor otrok uživa, lahko v takšni kopeli kopate otroka poljubno dolgo, le pazite, da se voda ne ohladi. Odcejeno zelišče lahko v ta namen uporabite 2 do 3 krat. Napotke, kako pripraviti timijanovo kopel in vse ostalo, o čemer govorim, sem pripravila v predavanju o naravni podpori dihalom.

Kaj storiti v primerih, ko se pojavi kašelj?

Že naše babice so kot domače zdravilo proti kašlju najprej uporabile toplo tekočino. Vroči čaji, še bolje pa sirupi iz lučnika, smrekovih vršičkov, timijana, ozkolistnega trpotca ali navadnega ožepka pomagajo pri izkašljevanju sluzi (produktiven kašelj). Za starejše otroke in odrasle je prav tako učinkovit za razsluzevanje hladen namok korenine sleza. Pri suhem in dražečem kašlju preizkusite čaj iz rastlin, ki pomirjajo in delujejo proti krčem. Ni vseeno, kako postopamo pri različnih vrstah kašlja, vsaka vrsta potrebuje svoje ukrepe in rastline.

Naše babice so velikokrat uporabljale čebulo. Je lahko čebula dejansko zdravilo?

V naravni medicini je kot domače zdravilo proti prehladu, kašlju, bronhitisu in gripi že stoletja prisotna čebula, ki redči sluz v dihalih in preprečuje njeno (čezmerno) nastajanje. Surovo čebulo nasekljajte ter jo prelijte z enako količino medu, ki deluje pomirjujoče na vneto sluznico zgornjega dihalnega trakta, ustavlja dražeč kašelj in pomaga pri težkem požiranju. Pripravljate si lahko tudi obloge iz čebule, zelja ali gline, ki pomagajo pri težavah z žrelom in grlom. Za lajšanje bolečin, razkuževanje in protimikrobno delovanje pa poskusite po žličkah uživati mešanico medu in čebule, medu in cimeta ali medu in ingverja. Kombinacija začimb in medu je izredno močna, učinek eksponentno narašča.

Naravno zdravilo proti vročini

Medtem ko se vaš malček bojuje s povišano temperaturo, ki je znak obrambne reakcije organizma, ne pozabite, da pri vročini pomaga večina enakih čajev in pripravkov kot za vnetja dihalnih poti, saj telo pogrejejo in mu pomagajo izločati strupe ter tako posledično normalizirajo telesno temperaturo. Vedno premislite, ali je vročino res treba zbijati in kako boste celostno podprli telo, da se bo čim prej pozdravilo, saj je vročina naš prijateljski mehanizem, ki opozarja, da se v telesu nekaj dogaja. Če je telesna temperatura previsoka in jo je potrebno zbijati, lahko to storite s kopeljo, ki je za 1 stopinjo nižja od otrokove telesne temperature. Če se otrok dobro počuti v taki kopeli, je lahko v banji tudi dlje časa. Vročina bo padla tudi po dajanju obkladkov na meča in/ali stopala, vendar tega ne smemo storiti, če so meča in/ali noge mrzle. Ne pozabite na izdatno pitje navadne vode, saj je pri premalo hidriranemu otroškem telesu večja možnost za nastanek vročinskih krčev, pa tudi sicer vročina in ozdravitveni procesi trajajo dlje časa.