Gotovo ste že slišali rek, da imajo komarji radi sladko kri. Toda kaj to pomeni in kako se najbolje ubraniti njihovih ugrizov?

uredništvo veva.si

To, da komarji raje “jedo” ene kot druge, je znano vsem. Toda to ni več le stvar ljudskega izročila – znanstveniki so dokazali, da se komarji raje lotijo tistih, ki imajo v izdihanem zraku več CO2. Kaj pa količina ogljikovega dioksida v izdihanem zraku pravzaprav pomeni? Terapevtka naravnega zdravljenja Jasna Matjašič pojasnjuje, da gre pravzaprav za predihanost organizma. Poenostavljeno povedano – bolj kot smo obremenjeni in pod stresom, bolj kot “krvavo” potrebujemo počitnice oz. dopust, bolj kot smo pod stresom mi ali naši otroci, slabše smo predihani, kar pomeni, da smo bolj zakisani. V telesu je več toksinov, zato smo primerni gostitelji za nadležne komarje in druge insekte.

Preventiva št. 1: zmanjšajte stres

To bo dobro delo na vseh področjih življenja, računate pa lahko tudi na manj komarjev. Uredite dnevno rutino (otrokom to ogromno pomeni!), spijte dovolj vode in si zagotovite dovolj spanca. Če se odpravljate na dopust, naredite letos spremembo: naj se dopust začne že s prvim dnem pakiranja prtljage, ne šele s prihodom na destinacijo. Ravno ta pred-potovalni stres pogosto povzroči vročino pri dojenčkih in malčkih, ki zakuhajo noč pred potovanjem. Vam je to znano? Če menite, da otrok (ali vi ;)) potrebujete pomiritev pred dopustom, si večere pred odhodom pripravite zeliščne kopeli, ki bodo sprostile organizem. In ne obremenjujte se preveč, če kaj pozabite doma. Običajno je tako, da zares pomembnih stvari ne pozabimo – malenkosti pa se dajo dokupiti tudi na počitniški destinaciji.

Preventiva št. 2: s prehrano se prilagodite na poletje

Naše telo poleti potrebuje drugačno dinamiko kot pozimi – zato prilagodite tudi družinsko prehrano. Uživajte veliko sveže zelenjave in sadja ter čim manj predelane hrane. Izogibajte se večjim količinam kruha in predelanim mesninam, kot so hrenovke, paštete in salame. Pijte vodo in limonade z zelišči, ne pa gazirane pijače ali sadne sokove. Čim več hrane uživajte sveže in sproti pripravljene.

Ob tem pa še: naravni spreji na osnovi hidrolatov in eteričnih olj

Če boste poskrbeli za malo stresa in dovolj spanca, hkrati pa boste telo dovolj hidrirali in poskrbeli za ustrezno prehrano, bo potrebe po sprejih manj. Če pa že iščete naravne rešitve, pa lahko kar sami zamešate povsem naraven sprej, ki bo varen za vašo in dojenčkovo kožo. Za osnovo uporabite 1 deciliter hidrolata sivke (naj bo ekološka), vanj pa lahko zmešate nekaj kapljic ekoloških eteričnih olj. Za odganjanje insektov so najbolj učinkoviti eterično olje limonske trave in limone, evkalipta, nekateri pa dodajo tudi kapljice mete ali bazilike. Stekleničko pred vsako uporabo pretresite. Če imate doma dojenčka, je potrebno z vsemi preparati ravnati previdno in zmerno. Posprejate lahko recimo otrokova oblačila (preden mu jih oblečete) ali pa voziček, s katerim boste šli na sprehod ob plaži.