Črpanje mleka je včasih začasna pomoč, v nekaterih primerih pa izključno črpanje tudi odločitev in zaveza – a kljub temu, da se prsna črpalka znajde skoraj na vsakem seznamu obveznih potrebščin za novorojenčka in si jo mnoge nosečnice priskrbijo za vsak slučaj, se le redke tudi informirajo, kako jo sploh uporabljati, da bo služila svojemu namenu in da bo črpanje mleka uspešno.

Andreja Zalokar

Če dojenje ni mogoče in se odločite za izključno črpanje mleka

Potreba po črpanju materinega mleka se največkrat pojavi v urgentnih situacijah takoj po porodu ali kasneje. Materam, ki svojih otrok zaradi zdravstvene oskrbe ne morejo dojiti, se običajno svetuje izključno črpanje, a nimajo vse te sreče, da jih osebje o samem postopku tudi dobro pouči.

Za uspešno črpanje materinega mleka ni dovolj zgolj prsna črpalka. Ženska se mora že pred porodom seznaniti z njeno pravilno uporabo in osnovnimi zakonitostmi laktacije. Na tej točki se pogosto zalomi: šele ko je mama primorana poseči po črpalki, ugotovi, da črpanje mleka ni tako preprosto, kot se sprva zdi.

Kratek vodič za izključno črpanje obsega osnovne informacije, ki vam bodo v pomoč pri uvajanju v izključno črpanje. Ko slednje steče, je povsem normalno, da celoten proces prilagodite svojim potrebam in življenjskemu slogu.

Počutje

Morda se bere nekoliko neverjetno, a največjo oviro na poti do zadostnih količin mleka predstavlja počutje. Včasih življenje izbere povsem drugačno pot, kot si želimo. Izključno črpanje ni noben poraz v primerjavi z dojenjem. Je le posreden način zagotavljanja najboljšega, kar lahko ponudite otroku. Ne pozabite: nesproščenost onemogoča izcejanje in majhne količine izčrpanega mleka stopnjujejo nesproščenost. Vidite začaran krog?

Izbira opreme

Verjetno vam niti na kraj pameti ne pade, da bi se v gore podali v premajhnih ali prevelikih čevljih. Premajhni vas bodo tiščali, preveliki obribali in v nobenem primeru ne boste prišli niti do polovice poti. Enako je pri črpanju materinega mleka, zato je izbira ustrezne opreme prav toliko pomembna kot počutje.

 • Ne glede na vrsto črpalke je posvetite največ pozornosti izbiri prave velikosti nastavkov, ki morajo zagotavljati dovolj veliko odprtino
 • Med nastavkom in bradavico mora biti dva ali tri milimetre prostora, bradavica mora prosto drseti
 • Če v odprtino povleče tudi kolobar, je nastavek prevelik
 • Redno menjujte silikonska tesnila
 • Boleče črpanje, rane na kolobarju ali bradavici, »bele« bradavice, ponavljajoči se zamašeni vodi ali mastitisi so jasen znak napačne velikosti nastavkov

Pravilna tehnika

Prsna črpalka sama po sebi ne zagotavlja uspešnega črpanja. Kot pri vsaki drugi napravi se najprej seznanite z načinom delovanja, šele nato lahko pričakujete dobre rezultate. Branje navodil zatorej ni odveč, saj lahko že malenkosti, kot npr. nepravilno nameščeno tesnilo ali napačna nastavitev hitrosti in moči črpanja prispevajo k manjši količini izčrpanega mleka.

Posnemajte dojenje, kar je ključen pristop, zato proces izvajamo v dveh stopnjah:

 • Stimulacija (kratki plitvi potegi) – sproža izcejalni refleks
 • Črpanje (dolgi globoki potegi)

Stimulacijo in črpanje uporabljajte izmenično, da spodbudite čim več navalov mleka. Mnogim pomaga ročna masaža med samim procesom. Električne prsne črpalke imajo programirane nastavitve, medtem ko ročne črpalke zahtevajo nekaj več spretnosti.

Osnovno znanje o laktaciji

Laktacija deluje po enostavnem principu povpraševanja in ponudbe. Več kot ustvarite povpraševanja, več mleka proizvede telo. Zato je zelo pomembno, da skozi vso obdobje izključnega črpanja ustvarjate dovolj stimulacije.

Prve tri mesece po porodu naj se vse prilagodi črpanju. Takrat so hormoni v polnem zagonu in telo se zelo hitro odziva na spremembe v povpraševanju. To je obdobje, ko je potrebno ne glede na presežke mleka redno črpati vsaki dve do tri ure dan in noč. Črpanje posamezne dojke naj traja vsaj 15 minut. Tak urnik zagotavlja stabilno zalogo mleka, ki bo zadostovala tudi kasneje, ko nivo hormonov upade. Po prvem trimesečju se lahko postopoma zmanjšuje število črpanj v 24 urah; kljub temu je do šestega meseca priporočljivo obdržati enak skupni čas črpanj in izvajati vsaj eno v nočnem času.

Kar bi morala vedeti na začetku, pa nisem

Izključno črpanje materinega mleka povsem spremeni ustaljeno rutino. Ob družini in črpanju boste porabili precej časa tudi za pomivanje in steriliziranje opreme ter shranjevanje in pogrevanje mleka. Dobra organizacija preverjeno prihrani precej dragocenega časa (in spanca!):

 • Čim prej se opremite z zmogljivo dvojno električno črpalko in nedrčki, ki držijo nastavke na svojem mestu. Tako boste imeli proste roke in med črpanjem še kaj manjšega postorili
 • Imejte več nastavkov, posodic, stekleničk in cucljev, da vam ne bo treba nenehno pomivati in sterilizirati
 • Priročni so tudi grelnik stekleničk, sterilizator in termo torbica za stekleničko
 • Uredite si svoj kotiček, kjer boste imeli vse potrebščine na dosegu roke
 • Pridružite se spletnim skupnostim, namenjenim izključnemu črpanju mleka, kjer boste dobile praktične nasvete in spodbudne besede
 • Dovolite si obdobje privajanja in ne pričakujte velikih količin mleka v kratkem času po porodu

Andreja Zalokar je profesorica slovenščine in mama, ki jo je sinovo zdravstveno stanje usmerilo v izključno črpanje mleka. Je skrbnica spletne skupnosti Mlekarica, v kateri pomaga drugim mamam in jih spodbuja k medsebojni podpori.