Kakšni so najboljši prvi čevlji za prve korake? V trenutku, ko se otrok začne dvigovati na svoje noge, se začnemo starši spraševati, kakšno obutev izbrati. V poplavi čevljev na trgu je izbira lahko zelo težka. Časi, ko so se priporočali čevlji s trdim podplatom in oporo, so mimo. Za optimalen razvoj otroškega stopala je najboljša bosa hoja. Kadar to ni mogoče, pa naj bodo prvi čevlji čim mehkejši – da njihovim stopalom omogočajo naraven razvoj.

Katja Vogrinec

Bosa hoja za zdrav razvoj otroškega stopala

Bosa hoja ima številne prednosti za zdravje otrok, za boljše zavedanje telesa, boljšo kontrolo nad gibanjem, pravilnim razvojem stopalnih mišic in kosti in še mnogo več. Otroci naj bi zato čim več časa hodili bosi. Žal pa to ves čas ni mogoče.

Potrebujemo tudi čevlje, ki nam nudijo zaščito pred temperaturo in podlago, kadar je to potrebno. Ampak že prvi čevlji lahko vplivajo tudi na to, kako otrok uporablja svoje mišice in kosti v stopalih. Kakšne prve čevlje torej izbrati?

Bosonogi čevelj – kaj je to?

Otrok potrebuje čevelj, ki bo njegovemu stopalu omogočal, da se giba na enak način kot bi se, če bi hodil bos. Bosonogi čevelj torej. Bosonogi čevelj je v prstem delu oblikovan tako, da posnema obliko človeškega stopala. Ti čevlji so v primerjavi z običajnimi čevlji najširši ravno v prstem delu, saj je tudi naše stopalo tam najširše. Oblikovani so tako, da omogočajo prstom, da se lahko med hojo popolnoma razprejo – in to že takrat, ko se zgodijo prvi otrokovi koraki. Bosonogi čevlji so tudi zelo mehki čevlji. Imajo tanek in zelo fleksibilen podplat in so popolnoma brez pete. To pomeni, da petni del ni povišan niti malo in da je celoten podplat enake debeline.

Čevelj naj se prilagodi obliki stopala in ne stopalo obliki čevlja

Sodobni čevlji so običajno preozki in s preveč zaobljenim prstnim delom glede na obliko stopala. Takšen čevelj dejansko prisili naše stopalo, da se oblikuje v skladu z obliko čevlja. Stisne prste, palec potisne navznoter in onemogoči naravno gibanje stopala med hojo. Poglejte stopalo vašega otroka. Najožje je v predelu pete in se enakomerno razširi do največje širine v predelu prstov. Sedaj poglejte sodobne čevlje. Ali so oblikovani kot naše stopalo? Niso, ne?

Dober stik s podlago je ključnega pomena

Sodobni podplati čevljev so trdi, debeli in neupogljivi. Kako naj omogočijo vašemu otroku dober stik z podlago, če pa ga komaj upognete z roko? Dober čevelj mora imeti tanek in zelo fleksibilen podplat, ki bo otroškemu stopalu omogočal naravno gibanje telesa in stopala, pridobivanje informacij o podlagi po kateri hodi ter odzivanje nanjo. Tako bodo prvi koraki zares optimalni.

Povišana peta

Mislite, da ne nosite pet? Lahko da se motite. Veliko sodobnih čevljev ima vsaj minimalno povišano peto. Povišana peta ne pomeni samo klasična visoka peta pri ženskih čevljih, ampak kakršno koli povišanje čevlja v petnem delu. Katy Bowman v svoji knjigi [1] zelo slikovito prikaže, kaj se zgodi z držo našega telesa, če obujemo čevelj s povišano peto. Zaradi spremenjenega kota podlage na kateri stojimo, se je naše telo prisiljeno držati nazaj, da lahko ohrani svojo pokončno pozicijo. Pri tem poudari zaskrbljujoče dejstvo, da ima učinek pete veliko večji negativni efekt pri otrocih. Zaradi krajšega stopala je telo, pri enako visoki peti, kot jo ima npr. odrasel, bistveno bolj obremenjeno. Pri otroku je zato potrebno še več telesnih prilagoditev, da obdrži telo v pokončni drži.

Kaj pa odrasli?

Bosonogi čevlji niso samo za otroke, ampak tudi za odrasle – saj nismo nič drugačni kot otroci. Tudi mi potrebujemo prostor za prste in stik s podlago. Kakšna je torej razlika med odraslimi in majhnimi otroki? Zaradi sodobnih čevljev so naša stopala postala preoblikovana v skladu z obliko čevljev, povišane pete so poslabšale našo držo, povzročile skrajšanje mišic v mečih in poslabšale gibljivost sklepov. Naši prsti na nogah so nemobilni in stisnjeni. Pojavljajo se nam težave, ki so povezane z nepravilno obutvijo. Prehod takšne noge na bosonogo obutev mora biti zato postopen. Kakšno je torej vaše stopalo? Je še vedno najširše v predelu prstov ali se je že prilagodilo obliki čevlja? Premislite. Le zdravo stopalo bo tudi funkcionalno stopalo. Gre za naše zdravje in zdravje otrok na dolgi rok.

VIRI:

[1] Bowman, K., Whole Body Barefoot: Transitioning Well to Minimal Footwear, Propriometrics Press, 2015.