Pri nosečnici s parodontalno boleznijo obstaja večja verjetnost, da bo rodila nedonošenega otroka z nizko porodno težo, kasneje pa je možen neželjen prenos materine ustne mikrobiote v dojenčkova usta.

Navade obeh staršev vplivajo na otrokove oralno higienske navade. Redni obiski noseče matere in njenega partnerja pri zobozdravniku in ustnem higieniku predstavljajo pomemben del priprav na prihod novorojenčka.

 

GREGOR VESEL, dr. dent. med.

SIMONA KNIFIC VESEL, ustna higieničarka

PARODONTALNA BOLEZEN IN NJENI ZNAKI

Parodontalna bolezen predstavlja vnetje obzobnih tkiv. Obzobna tkiva sestavljajo dlesen, ki zapolnjuje medzobne prostore in je del ustne sluznice, pozobnica, zobni cement in čeljustna kost. Med zobom in dlesnijo je plitev žleb, na njegovem dnu pa epitelijska manšeta, ki se čvrsto prirašča na zob in pregrajuje ustno votlino od ostalih obzobnih tkiv. Zdrava dlesen je bledo rožnate barve, ne krvavi in ne boli. Vneta dlesen pa je pordela, otečena in krvavi na dotik.

Parodontalno bolezen povzročajo mikroorganizmi, ki so prisotni na zobeh in na robu dlesni. Organizirani so v rumenkasto sivo maso, ki jo imenujemo biofilm, v katerem so ugodni pogoji za njihovo razmnoževanje. Med njimi so tudi povzročitelji parodontalnega vnetja. Če biofilma ne odstranjujemo vsakodnevno mehansko – s ščetko in uporabo medzobnih pripomočkov, – se že v nekaj dneh razvije vnetje dlesni, ki postanejo pordele, otečene in krvaveče na dotik.

V kolikor vnetje napreduje, propadajo tudi ostala obzobna tkiva, ob zobeh se razvijejo obzobni žepki, zobje pa postanejo razgaljeni in navidezno daljši. Bolezen spremlja tudi neprijeten zadah, zaradi izgube kostne opore se zobje omajejo in lahko izpadejo.

DEJAVNIKI TVEGANJA

Propad obzobnih tkiv poteka običajno brez večjih težav leta ali celo desetletja. Prehajanje mikroorganizmov v krvni obtok se poveča pri ščetkanju in med hranjenjem. Pri srednje izraženem vnetju obzobnih tkiv je celokupna površina kronične rane velika kot dlan in se z napredovanjem vnetja povečuje. Parodontalna bolezen zato vpliva na nastanek ali poslabšanje nekaterih sistemskih bolezni.

Med najpogostejše dejavnike tveganja za nastanek parodontalne bolezni sodijo pomanjkljiva ustna higiena, kajenje, stres, nepravilnosti pri obrambnem odgovoru, sladkorna bolezen, nezadostna in nepravilna prehrana, uživanje zdravil, ki zmanjšujejo obrambno sposobnost organizma, genetski dejavniki, hormonske spremembe in osteoporoza.

SPREMEMBA STANJA DLESNI V NOSEČNOSTI

Pri nosečnicah pogosto opazimo vnete dlesni kot spremljajoč znak hormonskih sprememb. Dlesni so pordele, otečene in krvavijo na dotik. Omenjeno stanje dlesni ob primerni ustni higieni samo izzveni in ne vpliva na stanje oddaljenih organov in na plod. Pri nosečnici s kroničnim vnetjem obzobnih tkiv (parodontalna bolezen) je lahko pričakovati zaplete; verjetnost za prezgodnji porod in nizko porodno težo novorojenčka je kar 7,5-krat večja. Učinek parodontalne bolezni naj bi bil celo močnejši, kot je vpliv kajenja ali uživanja alkohola. Bakterije, ki se sproščajo v krvni obtok s spremljajočimi snovmi in celice imunskega odziva, rušijo ravnotežje materinega organizma in zato ogrožajo plod. V raziskavah so ugotovili, da je dvajset odstotkov spontanih prekinitev nosečnosti povezanih s kroničnim vnetjem obzobnih tkiv.

ZDRAVLJENJE VNETIH DLESNI IN PARODONTALNE BOLEZNI

Vnetje dlesni (gingivitis) je mogoče ozdraviti z mehanskim odstranjevanjem mehkih in trdih zobnih oblog nad nivojem dlesni. Napredovano vnetje obzobnih tkiv (parodontalna bolezen), ki sega v globlje strukture pod dlesnijo, pa zdravimo z luščenjem in glajenjem zobnih korenin. To izvedeta zobozdravnik in ustni higienik. Zelo razvite oblike vnetja z globokimi obzobnimi žepi zdravi specialist za ustne bolezni in parodontologijo s kirurškimi posegi na obzobnih tkivih.

ZDRAVA OBZOBNA TKIVA SO TESNO POVEZANA Z MATERINIM IN OTROKOVIM ZDRAVJEM 

Skrb za ustrezno ustno higieno je najboljši in hkrati najcenejši način preprečevanja vnetja obzobnih tkiv. Redni obiski pri zobozdravniku in ustnemu higieniku predstavljajo pomemben del priprav na vašega novorojenčka.

Zato nagovarjamo vse, ki načrtujete nosečnost, da po pregledu pri ustnem higieniku ali zobozdravniku (po)skrbite za zdrave dlesni in s tem zmanjšate tveganje za zaplete v nosečnosti. Z navodili, prikazom in izbiro ustreznih pripomočkov za domačo ustno higieno se naučite temeljito in redno odstranjevati zobne obloge. S tem pridobite tudi dragocena znanja za obdobje starševstva.

Stekleničko pred vsako uporabo pretresite. Če imate doma dojenčka, je potrebno z vsemi preparati ravnati previdno in zmerno. Posprejate lahko recimo otrokova oblačila (preden mu jih oblečete) ali pa voziček, s katerim boste šli na sprehod ob plaži.