Nemalokrat sem dobila zelo čudne poglede, ko sem omenila, da je možno med porodom peti. Torej, ne le plesati, ampak dejansko peti. Morda se sliši neizvedljivo, ampak verjemite mi, da je vredno poskusiti.

Marina P. Frangež

Kaj se zgodi med popadkom?

Popadek je pravzaprav poimenovanje za dejanje materničnih mišic, ki se stisnejo z namenom poroditi otroka. Zelo poenostavljeno povedano, najprej se maternični vrat skrči, da se ženska lahko odpre in nato mišice maternice otroka “potiskajo”, “iztisnejo” na svet.
Ključno med samimi popadki je, da je ženska sproščena. V nasprotnem primeru, če ni sproščena in če mišice med popadki zateguje, se ne more odpreti. Najpogosteje sledi medikaliziran porod, s pritiskom na trebuh, umetnimi popadki ali prerezom presredka. Na sproščenost pa ženska lahko vpliva na različne načine. Z meditacijo, z vizualizacijo, miselno, z masažo, z eteričnimi olji, z vokalizacijo in tudi s petjem.

Kaj se dogaja, ko pojemo?

Med petjem ima ženska odprta usta in vse njene mišice so sproščene. Če bi eno samo mišico zategnila ne bi mogla peti. Zato je že samo to dovolj velik plus, da je med porodom sproščena. Odprta usta so namreč direktna povezava z odprto nožnico (Vir: Ina May Gaskin: Modrost rojevanja). Kadar se v porod vmeša strah, se telo naravno odzove z zategovanjem. Želi se izogniti neprijetni situaciji, želi pobegniti od strahu, se umakniti. In takrat nevede zakrči mišice, zategne in telo ni sproščeno. Kadar pa pojemo, se počutimo prijetno, izbiramo pesmi, ki so nam ljube, spominjamo se lepih stvari in se počutimo varno. Hkrati pa se moramo zelo fokusirati na besedilo pesmi, da nas ne preglasi moč popadkov. Če se ne želim motiti med petjem, moramo ohranjati fokus na besedilo. In s tem, ko ohranjamo fokus na besedilu, ga preusmerimo iz popadkov. Kar telesu olajša marsikatero neprijetno vmešavanje možganov v naravno funkcijo telesa; rojevanje.

Petje med porodom dobrodejno vpliva na:

  • mišice grla, ki se sprostijo, zato se sprosti medenično dno,
  • “pravilno” dihanje, saj prejmemo dovolj kisika in izdihamo dovolj ogljikovega dioksida,
  • zagotovo se izognemo stresu in strahu, saj možganom ne dovolimo, da bi se fokusirali na popadke in na “bolečino”,
  • ob petju se sprošča stres in poveča se sproščenost telesa in misli,
  • ustvarjanje vibracije v telesu, ki sprošča vse mišice,
  • s petjem zaustavljamo strah pred porodom,
  • povečano količino oksitocina, hormona sreče v telesu.

Je petje ključ za lep porod?

Nikakor ne. Kako skozi popadke je odvisno od vsake ženske posebej. Ključ do lepega poroda je sproščenost. Ključ do sproščenosti je veliko oksitocina v telesu. In do oksitocina pridemo, ko ne napajamo strahu. Strah je zasidran v glavi in ne v telesu. Zato vam bo v veliko pomoč znanje. Ko boste potešili svoje strahove z znanjem, bo telo sproščenosti sledilo odpiranju za rojstvo otroka.

Ne glede na to kaj boš med porodom počela, ali boš pela, plesala ali se odločila za epiduralno te vabim, da se naučiš pravilnih tehnik dihanja. Vsak “način poroda” zahteva, da skozi porod dihaš. In če znaš uporabiti pravilne tehnike dihanja v prvi porodni fazi in pri iztisu ter kombiniraš s hypnobirthing dihanjem ali z meditacijo in vizualizacijo lahko bistveno vplivaš na potek poroda zase in za tvojega otroka.

———

Najpomembnejšega dogodka vajinega življenja

nikar ne prepuščajta naključju!

Prijavita se v najboljšo šolo za starše: