Naša stopala imajo funkcijo senzoričnega organa. Tako kot slišimo, vidimo, tipamo, vonjamo – s stopali zaznavamo podlago, po kateri stopamo, teksturo, naklon, višinske razlike, obliko površine … Vse te informacije nato posredujejo do možganov. Ste vedeli, da se novorojenček že takoj po rojstvu zmore odriniti od maminega trebuha in se prikobacati do dojke? Za takšno gibanje uporabi svoja stopala.

Ko pa otrok začne hoditi, še posebno po ne-ravni podlagi, se mišice in vezi v stopalih krepijo ter omogočajo pravilen razvoj stopala in stopalnega loka.

 

Marina P. Frangež

Kaj so prednosti bosih nogic?

1. Razvoj otrokovih možganov

Že novorojenčku lahko stopalca masiramo z različnimi površinami, ga božamo in spodbujamo njegovo zaznavanje s stopali. Veliko dojenčkov začne nogice spontano nositi k ustom in jih okušati. Kasneje, pri plazenju, kobacanju in tudi hoji, postanejo stopala glavni senzorični organ, ki sporoča varnost okolja otrokovim možganom. Z vsako novo zaznavo in spremembo se tvori tisoče novih možganskih povezav.

2. Naravna masaža stopal 

V naših stopalih je približno 7800 živčnih končičev. Tam najdemo tudi akupunkturne točke, za katere vemo, da delujejo in vplivajo na vse organe v telesu. Kako enostavno lahko držimo telo v harmoniji in ravnovesju tudi z bosimi nogicami!

3. Bosonoga hoja preprečuje ploska stopala

Do 70% otrok ima ploska stopala. Stopala se po rojstvu razvijajo vse do šestega leta, zato je pomembno, da je otrok čim več bos, saj se na ta način krepi stopalni lok.

4. Bose nogice in ozemljitev

Zemlja je naraven vir elektronov; je neke vrste električno polje, ki pomaga pri delovanju imunskega sistema. Ozemljitev pomeni preprosto to, da smo v stiku z zemljo, s tlemi – rečemo tudi prizemljitev. Tako lahko velikokrat opazite, da se zelo nemiren otrok, ko ga sezujete, kar naenkrat umiri.

5. Z bosonogo hojo odpravljamo stres

Kadar smo z nogami v stiku s podlago (še posebej z zemljo), jih masiramo in hkrati pritiskamo na akupunkturno točko, ki je točka ledvičnega meridiana – odgovorna za stres. Pri majhnih otrocih lahko to naredimo tudi z masažo stopal – še posebej priporočljivo je pomasirati pred spanjem.

4 stavki, ki ne držijo:

1. Otrok, ki je bos se bo prehladil

Nikakor. Če ima otrok mrzle nogice, se lahko začnemo spraševati o njegovi cirkulaciji, ki pa jo bo gibanje kvečjemu izboljšalo.

2. Otrok si bo poškodoval stopala

Tudi to ne drži. Z bosimi nogicami bo otrok bolje čutil podlago, po kateri se plazi, stopa ter bil bolj v stiku s svojim telesom in ravnotežjem, zatorej je manj možnosti za poškodbe stopal. Pravočasno bo začutil, ko bo kaj ne-ravnega, motečega ali težje dostopnega.

3. Otroka bolijo stopala

Ne drži, razen če vam otrok to začne vztrajno razlagati. Sicer pa je dojenčkom in malčkom takšna hoja in gibanje naravno ter normalno. Mi smo tisti, ki mislimo, da jih boli.

4. Otrok bo prej padel

Nikakor ne drži. Ravno iz razloga, da je toliko bolj počasen in previden, ker toliko bolj zaznava in čuti. Vsi ti impulzi pa v možganih gradijo trajnostne povezave in zaznave tako varnega kot ne-varnega okolja.

Bose nogice in starši?

Starši poskrbite, da se bo otrok v svojem okolju počutil varno. Ne omejujte otrokovega gibanja. Prav tako ga ne opozarjajte neprestano, kaj in kam ne sme. Raje poskrbite, da bo njegovo okolje varno, polno stimulacije in predvsem, da bo velikokrat slišal pozitivne besede in spodbudo (lepo, zmoreš, poskusi, dobro je, varno je).