Prvi dnevi dojenja

Prvi dnevi, ko se z novorojenim otrokom šele prav spoznavata, so lahko polni adrenalina, oksitocina, ljubezni in skrbi. Pred vami je kratek vodič po prvih dneh, da vam bo lažje in bo dojenje steklo hitreje. 

Urška Repnik / svetovalka za dojenje

Kaj je predpogoj za uspešno dojenje?

Na dojenje se pripravite vnaprej. Tole je najboljši nasvet, ki jih lahko dobite. Če ničesar ne vemo, nas je strah – če pa imamo znanje, pride hitro tudi zaupanje vase. Tako kot ne gremo na vozniški izpit brez teorije in ne pišemo mature, ne da bi se prej učili, se je tudi o dojenju smiselno vsaj malce pozanimati že prej.

Prvi podoj v prvi uri ali vsaj čim prej

Prvi podoj naj se zgodi v prvi uri, imenujemo jo tudi zlata ura. Če babica v tistem trenutku ravno pomaga pri drugem porodu, poskusite pristaviti sami. Če sta z otrokom ločena, naj si mama ročno izbrizga mleko v 6 urah po porodu in nato s tem nadaljuje, dokler novorojenček ne bo pri njej.

Povpraševanje ustvarja ponudbo

Več kot boste dojili, več bo mleka. Zato pustite tabele, urnike in nadzor nad količino popitega mleka. Dojenje ni samo hranjenje, ampak zadovoljevanje številnih drugih potreb. Dojite, kadarkoli vaš otrok pokaže, da bi želel – tudi če se je nazadnje dojil 30 minut nazaj. Tudi mi z veseljem pojemo kos peciva po dobrem in obilnem kosilu. Dojenje ponoči bo vplivalo na povečanje količine mleka čez dan, zato dojite tudi takrat. Če gledamo z vidika vzpostavljanja dojenja, ni zaželeno, da bi otrok prespal vso noč.

Poskusite dojiti brez nastavkov

Večina nastavkov se ne uporablja pravilno in jih osebje priporoča, ko pristavljanje ne uspe v prvih poskusih. Nastavki vam lahko olajšajo pristavljanje, če imate krvave in poškodovane bradavice. Toda pozor – nastavki pri bolečem dojenju zgolj ublažijo simptome, ne rešijo pa vzroka, zato se je potrebno vprašati, zakaj je do tega sploh prišlo. Dojenje na začetku boli, a s časoma mora bolečina popustiti. Negativna plat nastavkov je, da od novorojenčka zahtevajo več napora pri sesanju in mu onemogočajo dostop do kapljic mleka, ki so na začetku, v prvih urah in dneh, zelo pomembne. Če ste otroka uspeli brez nastavka pristaviti v porodni sobi, ga lahko tudi na oddelku in doma. Ne verjemite komentarjem, da so za neuspešno pristavljanje krive vaše bradavice. Te so lahko ploske, vdrte ali normalne, dojiti se da z vsemi: dojenček se namreč pristavi na kolobar, ne na bradavico. V pomoč pri pristavljanju vam je lahko potrpežljivo porodnišnično osebje ali video na našem youtube kanalu.

Pravilno pristavljanje

Samo če je otrok pravilno pristavljen, bo dojenje neboleče in efektivno. Pri pristavljanju je pomembno, da otrok s spodnjo čeljustjo zajame večji del kolobarja kot z zgornjo, ker je spodnja čeljust edina kost na glavi, ki se premika, in bo opravila večino dela. Otrok mora sprostiti ramena in vrat in glavo nagniti malenkost nazaj – kot bi mi pili kozarec vode.

Mirna mama

Če začutite, da ste v stresu ali nemirni, je pomembno, da najprej pomirite sebe. Otroci so kot majhni sprejemniki energije, ki jo mi, starši, oddajamo. Če smo mame nervozne, to čutijo tudi otroci, in se težje umirijo. Bolj kot je mama pod stresom, bolj kot je žejna in lačna, bolj se telo odziva na to z adrenalinom in napetostjo v celem telesu. Tako mleko mnogo težje izteka! Enako doživijo mame, ki pod stresom in pritiskom črpajo v želji, da bi videle, koliko mleka imajo. Če vas nihče ni naučil črpati in če nimate ustrezne črpalke, morda ne boste načrpale čisto nič. Če boste črpale nervozne, prav tako.

Zvečer zmanjka mleka?

Do novorojenčkovega nemira lahko prihaja predvsem ob večerih, ko mnoge mame menijo, da jim zmanjkuje mleka – ker otroček joka, ne more zaspati. Morda je preutrujen on (če jih damo spat prepozno prepozno, podaljšamo cikel uspavanja), morda teče mleko počasneje kot čez dan, ker je preutrujena mama. Mleka zvečer v resnici ne zmanjka – dojke si predstavljajte kot reko, ki neprestano teče. V reki vode ne zmanjka, kot lahko zmanjka mleka v steklenički. Ob popoldnevih pojejte kak obrok hrane, ki povečuje količino mleka, in pojdite spat z otrokom. Tako boste zvečer spočite in boste imele več potrpljenja za uspavanje. Izklopite vse elektronske naprave v bližini, pojdite v hladno sobo, globoko vdihnite in pričnite z uspavanjem. Če otrok tako želi, redno menjujte dojki, in ne odlagajte ga prehitro. Novorojenčki potrebujejo 20 minut, da globoko zaspijo. Če jih odložimo prehitro, se bodo zbudili, mame pa nato mislijo, da so še lačni.

Redno pristavljajte 

Otrok dojke ne bo nikoli dokončno izpraznil. V dojkah se na začetku tvori kolostrum, ki oranžno rumen in gost. Ko pride naval in kasneje zrelo mleko, bo to na začetku teklo hitreje in izgledalo bolj vodeno, proti koncu podoja pa bo teklo počasneje in bo gostejše. Toda otroka ni potrebno držati na eni dojki dolgo časa, kajti mleko ni stroko ločeno na prednje, srednje in zadnje. Zato otroka prestavljajte iz dojke na dojko. Dlje kot je otrok na eni dojki, manj intenzivno teče mleko in dojenček tako porablja več energije za sesanje. Pri dojenju torej naj na začetku ne velja princip en podoj = ena dojka. Otroka pristavite na eno dojko, ga dojite, dokler mu ustreza in ko pokaže znak, da mu teče prepočasi, ga prestavite na drugo dojko. Ob večerih je tega menjavanja strani lahko več.

Imejte potrpljenje

Teža morda na začetku ne bo naraščala, kot bi pričakovali. Po porodu lahko pade teža za 10 % od porodne, pada do 8. dne, ves čas pa spremljamo pleničke: novorojenček, ki pridobiva dovolj, polula 5-6 plenic in pokaka najmanj eno v 24 urah. Če ima pleničke polne, pomeni, da dobi dovolj. Na porodno težo mora priti najkasneje v 3 tednih, potem pa je minimalni tedenski prirast 120g oz. mesečni 450g. Ozirajte se bolj na otroka in pleničke kot pa na tehtnico – nekateri novorojenčki potrebujejo več časa, da začnejo pridobivati na teži.

Moč misli

Pazite na svoje misli in jih usmerite v pozitivo in moč. Vsak dan ponavljajte afirmacijo “Moje mleko je popolno in dovolj ga je” ali kakšno svojo in si ob dojenju predstavljajte reko, ki teče. Zaupajte vase in v svoje telo.

Hvala Ti. Da z znanjem spreminjaš svet naših otrok.
Če si želiš še več znanja o spanju dojenčkov in otrok, se prijavi na predavanje:
Spanje dojenčkov in otrok. Prvo strokovno predavanje v Sloveniji. Z znanjem je lažje.

KAJ MORAM VEDETI ZA USPEŠEN ZAČETEK DOJENJA?

Edina obvezna oprema je znanje. Da bo začetek dojenja dober in uspešen.

NAJBOLJŠE PREDAVANJE O SPANJU DOJENČKOV

Za dobro spanje otrok - brez izjokavanja in z družini prijaznimi metodami.

MASAŽA ZA BOLJŠE SPANJE

S poznavanjem prijemov in točk za spanje, bodonoči naspane.
Podari znanje. Podari moč.

Podari znanje. Podari moč.

Darilni kuponi za predavanja Veva so odlično darilo za vse, ki potrebujejo nova znanja in informacije o nosečnosti, porodu, dojenju, prehrani, vzgoji in medsebojnih odnosih.