Spomladanska utrujenost, izčrpanost in občutek teže, da nas nekaj vleče dol, da nimamo prave energije in elana so v današnjem času tako zelo pogosti, da so že skoraj sprejeti za normalne. Pa res mora biti tako?

Jasna Matjašič, strokovnjakinja Veva akademije

Če pogledamo na omenjeno stanje celostno, torej iz fizičnega, duševnega in duhovnega aspekta, postane vse skupaj hitro logično, pa tudi enostavno rešljivo, še posebej ko se polotimo sanacije stanja celostno, torej na vseh omenjenih nivojih in to hkrati.

Spomladi, ko se narava začne počasi prebujati, se na nek način začne prebujati tudi telo. Iz počasnejšega, bolj zimskega notranjega delovanja, se počasi usmerjamo vse bolj navzven in delovanje se rahlo pospeši. Ne glede na to, ali smo zimo preživeli bolj pasivno ali aktivno (se ukvarjali s športom, skrbeli za dovolj gibanja in pravilno predihanost organizma), je pogost spremljevalec občutek, da so naše telesne zaloge skoraj izčrpane, kljub temu pa dobimo spomladi dodaten zagon za gibanje in delovanje. To prebujanje narave in našega telesa se odraža tudi s pogostim vzgibom po temeljitejšem, spomladanskem čiščenju bivalnih prostorov. Notranje pa se aktivirajo različni procesi čiščenja nakopičenih in nepotrebnih snovi v telesu.

Ta spomladanska utrujenost se lahko odraža z nočnim zbujanjem (še posebej med 1 in 3 uro zjutraj), s pogostejšim potenjem, intenzivnejšim vonjem potu ali urina, spremembe pa se lahko opazijo tudi na blatu, slabšanju vida, bolečih sklepih ali celo poškodbah sklepov. Procese razstrupljanja lahko olajšamo z naravno in telesu prijazno podporo predvsem tako, da dovedemo organizmu vse tiste elemente, ki jih v danem trenutku potrebuje, izdatno podpremo najbolj obremenjene organe v tem času in sicer jetra, žolčnik, ledvici in črevesje ter hkrati s prehrano in načinom življenja ne otežujemo že začetih procesov razkisanja, razstrupljanja in razsluzevanja. Zato lahko pogosto slišimo za blagodejne učinke postenja prav v spomladanskem času.

Post in razstrupljanje nista za vsakogar

Vendar pozor, tudi če vas je zadela spomladanska utrujenost, post ni primeren za vsakogar in tudi način same izvedbe je zelo pomemben. Namen razstrupljanja nikakor ni mučenje telesa s skrajnostjo. In ker to predstavlja za telo dodaten napor, moramo biti pri tem nežni in zmerni ter upoštevati stanje svojega telesa, prav tako pa mu dati dovolj časa, da se procesi odvijejo. Primerno izpeljano (spomladansko) razstrupljanje telesa ne le čisti, temveč tudi krepi zdravje in poveča moč ter zmogljivost telesa. Ker se že dolgo ve, da je spomladanska utrujenost tudi posledica pomanjkanja vitaminov in pomembnih mineralov, je toliko bolj smiselno uživanje sveže, sezonske in lokalne zelenjave, ki spomladi začne bujno rasti. In ne pozabite na divje rasle samonikle rastline. Te so šele bogate s širokim spektrom posebej potrebnih vitaminov in mineralov.

Med superhrano spomladanskega časa vsekakor štejemo regrat, čemaž in koprive. Pomaga nam lahko tudi uživanje morske rastline haloge ali medicinske gobe reiši. Blagodejno deluje tudi čaj, pripravljen iz mladih listkov malin, jagod, breze in robid. Podporo pa lahko najdemo tudi v številnih začimbah, kot so npr. žajbelj, materina dušica, muškatni orešček, meta, rožmarin, ingver, cimet, janež, pegasti badelj in encijan. Zelo poživljajoče delujejo citrusi, npr. limona, pomaranča ali limeta, a le, če so ekološkega porekla (drugače bo več škode kot koristi). Če ste utrujeni od prekomernega razmišljanja in mentalno napeti, bo prava rešitev uporaba sivke ali lovorja. V kolikor pa so intenzivno delo, stres in mentalna aktivnost načeli še vaš živčni sistem, si lahko pomagate s triplatom ali ožepkom. Pomagate si lahko tudi s prehranskimi dopolnili, kot je npr. Q10, klorela, spirulina, ječmenova in pšenična trava ali kaskadno mlečnokislinsko fermentirani pripravki. Če se vas je lotila spomladaska utrujenost, si dovolite poseči le po najboljših, ekoloških, če ne še sezonsko in lokalno pridelanih živilih in prehranskih dopolnilih. Le tako vas bo hrana tudi nahranila in poživila ter dvignila nivo vaše energije. Ob vseh podpornih ukrepih pa ne smete pozabiti na vodo – dovolj pitja navadne vode in posledično primerna hidriranost telesa je osnovni pogoj, da vse v telesu teče nemoteno.

Ste pozimi dovolj počivali?

Opisano se ciklično dogaja v skladu z ritmom narave predvsem spomladi in to ne le na fizični ravni, temveč tudi na subtilnih, duševno-duhovnih nivojih. Smo del narave in njen ritem vpliva na nas mnogo bolj, kot si upamo pomisliti, še posebej v tem času precenjenega materializma, samozadostnosti in individualizma. Velja namreč, da kolikor bolj živimo v skladu z ritmom narave, toliko več subtilne podpore bomo čutili in imeli ter bomo posledično bolj zdravi, zadovoljni in radostni. Velja pa tudi obratno: kolikor bolj kršimo naravni ritem, toliko bolj se nam bo to poznalo in izstavljeni računi bodo večji. To pravilo prepoznavamo na primer v vsakodnevnih gospodinjskih opravilih: vsekakor se bolj pozna, ko nekaj ne naredimo kot takrat, ko je določeno opravilo opravljeno – npr. če skuhamo kosilo je to skoraj samoumevno, a če ni pripravljene hrane, je lahko hitro ogenj v strehi.

Vkolikor si pozimi ne vzamemo dovolj časa za počitek in notranjo inventuro, bomo spomladi (če že ne prej) utrujeni, izčrpani in nezadovoljni. To pa bomo občutili tudi vsakokrat, ko se bomo upirali ritmu lastnega telesa počitka in aktivnosti, ko bomo preveč enostransko storilnostno naravnani ter bomo zato želeli izsiliti in iztisniti iz sebe več, kot v danem trenutku zmoremo, ne glede na svoj izgovor oz. razlog zakaj to počnemo. Takšen položaj ujetosti in nezmožnost delovanja v skladu s samim seboj ponavadi občutimo kot zelo stresen. Pogosto, ne pa izključno, v ozadju takšnega vedenja najdemo podzavestni vzorec biti najboljši in biti uspešen, ko si z dokazovanjem samemu sebi, svojim staršem in/ali družini izgrajujemo svojo samopodobo in s svojim pretiranim delovanjem opravičujemo pravico do ljubezni, da sem dovolj dober, da sem vreden ljubezni. Tako smo pripravljeni hoditi preko sebe v zameno za ljubezen, ki pa nas na dolgi rok ne more nahraniti, saj si jo sami sabotiramo in pogojujemo. Zato se vse bolj oddaljujemo od lastnega bistva in vse težje verjamemo in začutimo podporo in ljubezen bližnjih in stvarstva. In takrat nezadovoljstvo, izčrpanost in temni oblaki preplavijo naše dneve. Začnemo se vrteti v začaranem krogu, ko vse bolj in bolj gojimo misli, ki nas vlečejo še bolj navzdol. Notranji občutek brezizhodnosti položaja se samo še poglablja, vse bolj smo izčrpani, zagrenjeni in nezadovoljni. To je tudi razlog, da pravzaprav dandanes tako pogosto prihaja do izčrpanosti neodvisno od letnega časa.

Spomladi so na udaru jetra

Dodatno oteževalno okoliščino spomladi pa najdemo v razlagi letnega ciklusa po kitajski tradicionalni medicini (TKM). Spomladi prevladuje element lesa, ki podpira kaljenje in rodovitnost in je doma v jetrih. Ker jetra shranjujejo čustveni del duševnosti, se v tem času odzivajo na vsak čustveni dražljaj zunaj in znotraj telesa. Na delovanje jeter najbolj vplivajo pretirana in neprebavljena čustva, ki lahko povzročijo zastoj jetrne energije, kar se odraža v razdražljivosti, jezi, preganjavici, nespečnosti, tekmovalnosti, zamerljivosti, ogorčenosti, ljubosumnosti, sebičnosti ipd. Tako so v pomladnem času najbolj vznemirjena jetra, njihovo vznemirjenost pa intenzivirajo razstrupljevalni procesi v telesu ter neopravljena zimska inventura – nakopičena in neprebavljena čustva. Stanje, ko premoremo dovolj energije in stanje, ko nam je primanjkuje, se razlikuje predvsem po naravnanosti naših misli. Ker jezo zdravimo s premislekom in skrbjo do sebe in drugih, lahko na tej točki prekinemo začarani krog. Torej se je potrebno ustaviti, se iskreno pogledati in se naučiti brezpogojno sprejeti in ljubiti. Pri tem si lahko pomagamo z Bachovo osebno mešanico in razreševanjem dejanskih vzrokov, pri čemer je včasih potrebna zunanja podpora in usmeritev za uspešno preseganje naših notranjih prepričanj, vzorcev in programov. In ko uspemo odpreti srce, kar se zgodi ko se zaljubimo, pa tudi takrat, ko se povezujemo z duhovno razsežnostjo Enosti in čutimo blagodejne pretoke brezpogojne Ljubezni Narave, se lahko izognemo (spomladanski) utrujenosti, razdražljivosti in jeznim odzivom. V takem primeru nam še veter, ki je spomladi močan zunanji patogeni dejavnik in dodatno vznemirja jetra, ne more škoditi. Ob čutenju utrujenosti, nezadovoljstva in izgorelosti je osnovno vprašanje, ki si ga je smiselno zastaviti in pri sebi poiskati odgovor na vseh treh nivojih (fizičnem, duševnem in duhovnem): od kod premalo energije? Zelo pomembno je tudi ugotoviti, ali je premalo dobimo ali morda preveč porabimo. Šele potem bomo vedeli, kje iskati učinkovito rešitev, kaj narediti in ali morda potrebujemo pomoč – če je ta spomladanska utrujenost morda večji zalogaj, kot bi si mislili. In odnos do samega sebe se bo še naprej odslikaval v življenjskih izzivih in dogodivščinah, vendar bo celostni vpogled prinesel drugačno zavedanje in posledično delovanje.

Ko spremeniš teksturo svojih misli, se ti bo spremenilo življenje. Prihodnost ni nekaj, kar čakaš, ampak nekaj, kar kreiraš. Paramahamsa Sri Swami Vishwananda