Priprava obrokov za otroka je za marsikatero mamico včasih precejšen izziv. A kuhanje res ne rabi biti zapleteno! Pravzaprav, bolj ko je jed preprosta, bolje dene tako otroku kot tudi nam. Poglejmo si en primer …

Ko otrok »preraste« prve kašice in zelo preprosto obroke, je čas, da pričnemo pripravljati bolj kompleksne. Naj vas naslov ne zavede. Vemo, da nekateri otroci hitreje pričnejo uživati gosto hrano od ostalih. Torej bodo morda tudi hitreje pripravljeni na obrok v nadaljevanju. V vsakem primeru pa tudi kompleksnejši obrok naj ne bo preveč kompliciran, uporabimo preproste, sezonske in lokalne sestavine ekološkega porekla, ne pozabimo pa tudi na dodatek začimb.

Prosota z zelenjavo in puranjim mesom

Proso je čudovito, alkalno delujoče žito, ki je hitro kuhano in vsestransko uporabno. Kadar si želimo pripravo jedi še posebej poenostaviti, ga lahko skuhamo tudi v naprej in ga nekaj dni hranimo v hladilniku. Ostale sestavine zrežemo čim bolj na drobno, saj bodo na tak način hitreje pripravljene. Tako bo vaš malček lahko dlje v vašem objemu. Morda pa vas bo že opazoval pri kuhanju iz stolčka. Hitreje ko boste nanj prenesli strast do kuhanja, boljši jedec bo.

Sestavine za en obrok za malčka in mamico:

  • pol skodelice prosene kaše
  • 2 korenčka
  • pol manjše glavice brokolija
  • 2 stroka česna
  • 1 manjši file puranjega ali piščančjega mesa
  • pol skodelica domače paradižnikove omake
  • 1 žlička bazilike
  • pol žličke timijana
  • četrt žličke strtih koriandrovih zrnc
  • 1 žlica olja

Priprava:

Proseno kašo skuhamo v približno dva in pol-kratni količini vode. Zrna kaše najprej dobro speremo pod vročo vodo, nato zalijemo s svežo vodo. Ko zavre, kuhamo pet minut, nato pustimo pokrito še deset minut.

Vmes na maščobi prepražimo na drobne koščke sesekljano meso in zelenjavo*. Ko se oboje zmehča, dodamo sesekljan česen in hip zatem, ko zadiši, še paradižnikovo omako. Dodamo še strte začimbe** in kuhano kašo. Kuhamo še pet minut, da se okusi povežejo, nato postrežemo.

V različico za malčka dodamo še žličko kakovostnega olja, v mamino ravno tako, njeno različico tudi nežno posolimo.

Morda bo malček že sam želel zgrabiti za žlico. Kakorkoli, skupaj sedita za mizo in uživajta v pripravljenem obroku.

Če vam je ljubši način hranjena po metodi BLW, ločeno pripravite meso (popecite, začinite – brez soli), zelenjavo (skuhajte na sopari, večji koščki, kuhano na zob), zatakne se le pri proseni kaši, kjer jo bo otrok težko užival brez vaše pomoči. Tu se mamice pogosto znajdejo in iz nje pripravljajo hladne kolačke, kjer v proseno kašo dodajajo še druge sestavine, nato pa jo popečejo v modelčkih. Slabost tako pripravljene kaše je, da jo uživamo hladno, saj je v topli obliki ne moremo prijeti v roke. Takšni kolački naj bodo zato bolj izjema kot pravilo, saj tako otrok kot odrasla oseba potrebuje čim več tople, sveže pripravljene hrane. Kot malica pri vozičkanju ali kaj podobnega pa so podobni kolački vsekakor veliko bolj priporočljiv prigrizek kot vsakršno živilo iz trgovine.

*Izbor zelenjave lahko vsekakor prilagodite, če otrok npr. ni navdušen nad brokolijem. V poletnem času lahko nadomestite npr. z bučko, v zimskem z rumeno bučo ipd.

** Ne pozabite dodati začimb. Bolj kot mešanice so v prvem letu otrokovega življenja primerne posamične začimbe, ki pa naj vsekakor bodo ekološkega izvora. Vse naštete začimbe v jedi zlahka uspevajo tudi na naših vrtovih. Če le imate možnost, ustvarite vsaj gredico z začimbami, pa čeravno je ta na balkonu ali okenski polici. Boste videli, koliko veselja in zdravja boste s tem poklonili svojemu malčku. Kuhanje in vrtnarjenje sta vrlini, ki ju bo le težko usvojil v vrtcu in šoli. Vi pa boste imeli zagotovljeno prijetno popoldansko aktivnost, ki ne bo zahtevala napornih voženj, čakanja in konec koncev tudi – denarja.

Naj bo priprava hrane vselej prežeta z ljubeznijo. Ta v resnici najbolj hrani vsako bitje na tem planetu.

Pripravila: Sabina Topolovec