Znaki, da se je porod začel

Telo nosečnice se na porod pripravlja skozi celo nosečnost in sam porod ni zaključek nosečnosti, ki se zgodi v trenutku, marveč dogajanje, ki se razvija v svojem ritmu. Poglejmo znake, ki nakazujejo, da se je porod pričel in kako se ta odvija v posameznih porodnih fazah.

Avtor: Renata Kocbek Mikložič

Vsak porod je neprecenljiva izkušnja, ki ostane s teboj za vedno, zato se nanj dobro pripravi(ta). Izberita online priprave Za tvoj lep porod, ki vsebujejo tudi predavanje za pripravo partnerja.

Prva porodna doba

Donošeni dojenčki se rodijo med 37. in 42. tednom nosečnosti. Porod se začne z latentno fazo prve porodne dobe, ki pozneje napreduje v aktivno porodno fazo.

V latentni porodni fazi občutite neredne popadke, ki krajšajo, mehčajo in tanjšajo maternični vrat, da se bo le-ta lahko začel odpirati. To je znak, da je telo že v procesu poroda. Ta, običajno najdaljša, doba poroda lahko traja ure ali včasih dneve, preden se porod začne aktivno dogajati.

Če se začne ponoči, ostanite čim bolj sproščeni in naj vam bo kar se da udobno; tudi spanec vam bo koristil. V primeru da se porod začne čez dan, ostanite pokonci in bodite nežno aktivni. To bo vašemu otroku pomagalo, da se bo premaknil navzdol v medenico, ob tem pa se bo širil tudi maternični vrat. Sproščajte se, počivajte oziroma se gibajte po občutku. Lahko vam partner ali doula nežno zmasirata križ.

Da boste imeli dovolj energije za porod, jejte in pijte. Dihalne vaje, masaža in topla kopel ali tuš pomagajo pri lajšanju nelagodja v tej zgodnji fazi poroda. Romantični film vas bo še bolj zmehčal in sprostil. Če se počutite dobro, čutite otroka in nimate nobenih težav, je najbolje, da v tem času ostanete doma.

Prva porodna doba - aktivna faza

Ko se popadki iz nerednih zgoščajo v redne (na 5 minut), nastopi aktivna porodna faza.

V aktivni fazi se maternični vrat iz 4 cm odpira z rednimi popadki. Veliko nosečnic, ki se na porod pripravlja telesno in mentalno, doživlja aktivno fazo poroda brez občutkov nelagodja.

Pojavi se potreba po odvajanju blata, prav tako se (če se še ni) odlušči sluzast čep (lahko pomešan s krvjo), ki je maternico tekom nosečnosti ščitil pred vdorom bakterij. Na začetku poroda, lahko pa tudi veliko kasneje, boste morda začutili počasno odtekanje ali pa nenaden izliv plodovne tekočine iz nožnice. To je znak, da so počili plodovi ovoji (odteče voda). V redkih primerih se otrok rodi v plodovih ovojih.

Kakšni občutki se vam lahko porajajo?

Če ne živite zelo daleč od porodnišnice, potem v tej začetni aktivni fazi ostanite doma, da se izognete frustracijam in razočaranju, ker še niste blizu samemu iztisu. Ostanite sproščeni in mirni, podprite se z dihanjem in vizualizacijami.

Pojejte nekaj lahkega in hranljivega (datlji) ter dovolj pijte (limonada, kokosova voda, čaj plahtice), da se izognete dehidraciji. Začutili boste, kako se intervali med popadki krajšajo.

2. FAZA TANJŠANJA IN ODPIRANJA MATERNIČNEGA VRATU

Ko se popadki zvrščajo na približno 3 do 4 minute, se lahko odpravite v porodnišnico.

Čutili boste, kot bi vaš trebuh valoval navzgor, se zakrčil in spustil nazaj dol. V tej fazi ste še družabni in se pogovarjate, morda šalite. Ob popadkih dihajte počasi in si predstavljajte, da so valovi, ki počasi prinašajo dojenčka v vaše naročje.

Med enim in drugim popadkom ter znotraj samega trajanja popadka vizualizirajte odpiranje cveta, se sproščajte, dihajte, pijte in poskrbite, da boste redno praznili svoj mehur. Vse, kar lahko v tej fazi naredite, je, da se sprostite in sodelujete s svojim telesom. Komunicirajte s svojim otrokom in se prepustite. Hodite, če tako čutite. Sicer pa lahko počivate na žogi, greste pod topel tuš, naj vas partner nežno zmasira. Pomembno je, da imate možnost delati to, kar vam narekuje telo.

KO JE FAZA ODPIRANJA IN TANJŠANJA PRI KONCU

Popadki so zgoščeni, intenzivnejši. Otrok se bo začel spuščati.

Pomagajte si z dihom, ki ga usmerjajte navzdol. Pogosto se rojevajoče ženske (ki rojevajo v lastnem ritmu in v miru) v tej fazi umaknejo vase, izgubijo občutek za čas in so globoko sproščene. Zdrsnejo v t. i. porodno deželo, kot bi sanjale, in v tem stanju so sposobne izklopiti zunanje motilce ter se mentalno prestavijo navznoter k dojenčku.

KAJ LAHKO OBČUTITE?

Vse od slabosti, bruhanja, pa do občutka, da bi najraje pobegnili ali da ne zmorete več. To je znak, da je rojstvo vašega dojenčka že čisto blizu. Slišite dogajanje okoli sebe, vendar se nanj ne odzivate. Dihate s popadki, lahko se zibate, naslonjeni na posteljo ali partnerja, žogo. Lahko ležite na boku. Pojavi se naravna potreba po pritiskanju.

3. DRUGA PORODNA DOBA – ROJSTVO OTROKA

Dojenček se počasi spušča, njegov vodilni del (glavica v glavični vstavi) se okrona, ob čemer občutite pekoč občutek.

Še naprej dihajte umirjeno. Ležite lahko na boku, čepite oziroma vas partner v počepu podpira od zadaj, lahko ste na vseh štirih ali sedite na porodni pručki. Popadki bodo spuščali dojenčka niže in navzven. Otrokovo glavico že lahko zatipate v zunanjem spolovilu. Sledi iztis, ko se z naslednjimi popadki porodijo glavica, ramena in ostali del telesa.

4. TRETJA PORODNA DOBA – ROJSTVO POSTELJICE

LORREM ipsum

Ko se boste z dojenčkom na prsih povezovali, se spoznavali in se bo prvič prisesal na dojko, bo njegova popkovnica utripala in ga oskrbela z vso njegovo krvjo. Kmalu boste porodili še posteljico in se prepustili prvi sveti uri po rojstvu. Lahko boste občutili radost brez primere. In z rojstvom otroka se bo rodila tudi mama.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

X

Delita znanje.
Da bosta lahko rekla:

zdaj_veva
Search

Priporočamo:

SI ŽELIŠ USPEŠEN ZAČETEK DOJENJA?

Edina obvezna oprema je znanje. Da bo začetek dojenja dober in uspešen.

SI ŽELIŠ USPEŠEN ZAČETEK DOJENJA?

Edina obvezna oprema je znanje. Da bo začetek dojenja dober in uspešen.

SI ŽELIŠ USPEŠEN ZAČETEK DOJENJA?

Edina obvezna oprema je znanje. Da bo začetek dojenja dober in uspešen.