Vedno se govori o velikih hormonskih spremembah pri ženskah v času nosečnosti in po porodu, znanstvena stroka pa je v zadnjem desetletju potrdila tudi prelomno odkritje, da hormonske spremembe doživljajo tudi njihovi moški partnerji.

uredništvo veva.si

Očetje v sodobnem času so vedno bolj in aktivneje vključeni v skrb za otroke. 30 let nazaj so zanje skrbeli za približno 50% časa, ki ga je otroku sicer namenjala mama, danes so ti odsotki zrasli že na 75%, kar pomeni, da sta vključena skorajda enakovredno. Prisotnost očeta pri vzgoji pomembno vpliva na razvoj otrok, otroci z vključenimi očeti pa tudi bolje uravnavajo svoja čustva. Očetova ljubezen in pozornost sta največ, kar lahko oče da svojim otrokom. Vse omenjene hormonske spremembe pri očetih nam kažejo, kako so tudi moški biološko pripravljeni na očetovstvo.

Kateri so glavni hormoni, ki prinašajo spremembe pri novopečenih očetih?

Oksitocin

Raziskave pričajo, da ko bodoči oče živi s svojo partnerko, njegova raven oksitocina, hormona ljubezni ali sreče, proti koncu nosečnosti vse bolj narašča. Po rojstvu otroka, ko oče preživi več časa z dojenčkom, ravno povišan oksitocin pripomore k očetovi večji skrbi za dojenčka. Narava očetom zagotovi biološko spodbudo, da prek stika z otrokom ostanejo predan in zadovoljen član družine. Oksitocin prav tako povečuje njegovo potrebo po bližini z otrokovo materjo (a ne na seksualen način).

Vazopresin

Vpliv na bodoče očete ima še hormon vazopresin. Vazopresin je hormon, ki nadzoruje krvni tlak in ravnovesje tekočin v telesu, je aktiven pri povezovanju matere in dojenčka, a večjo vlogo igra pri očetu. Ta hormon moškemu reorganizira možgane za očetovske vzorce vedenja, ko živi s svojo nosečo partnerko, zaradi česar se čuti bolj predanega njej. V času nosečnosti postaja moški bolj zaščitniški do svoje partnerke in nerojenega otroka. Po rojstvu otroka je opaziti vpliv vazopresina na moške, ko naj bi zaščitili svoje potomce, npr. ko dojenček joka. Za bodoče in nove očete je učinek vazopresina torej zelo pomemben, saj poveča zaščitni instinkt za svojo družino, zmanjšuje agresivnost in spodbuja racionalnost.

Testosteron

Na vedenje moških med nosečnostjo in predvsem po porodu pa ima tudi raven testosterona. Že med nosečnostjo se ta malo zniža. Po porodu pa je ta padec večji, a vendar se od očeta do očeta razlikuje. Večji kot je padec testosterona, bolj bo oče nagnjen k skrbi za otroka. Upad testosterona je ključen že na dan rojstva otroka, splošno pa v prvih treh tednih po rojstvu otroka raven testosterona pri očetih pade za povpečno 33 % ter se vrne na normalno raven, ko so dojenčki stari med 4 in 7 tedni. Padec testosterona spodbuja drugo plat moških, to je negovanje in skrb, in s tem olajša povezovanje z dojenčkom.

Najpomembnejšega dogodka vajinega življenja

nikar ne prepuščajta naključju!

Prijavita se v najboljšo šolo za starše: