Ste vedeli, da je ingver avtohtona rastlina Indije in Kitajske? Že njegovo ime ‘s telesom kot rogovi’, ki izhaja iz sanskrtske besede, pove zakaj je ingver ena izmed začimb, ki ga morate nujno vključiti v vašo prehrano. Ingver zaščiti srce in ožilje, je zdravilo proti razjedam, blažilec artritisa, dnevni energetski tonik, pomaga pri prebavi, deluje kot naravna terapija za prehlade in glavobole, lajša pa tudi menstrualne težave in slabosti.

Anjuška Kogal

Danes vam bom pokazala, kako enostavno pripraviti ingverjevo pasto za limonado. Ingverjevo mešanico lahko zelo dolgo hranite v hladilniku in zmeraj uživate v okusni pijači.

Kaj boste potrebovali?

  •         Za pest velik ingver
  •         Večjo pest sveže mete
  •         1 žlico cimeta
  •         1 skodelico medu
  •         Sok sveže stisnjene limone

Kako pripraviti ingverjevo zmes?

Ingver olupimo in operemo. Svetujem vam, da v trgovini poiščete najbolj svež ingver. Svežino preverite tako, da pogledate njegova »očesa« , v kolikor se na pregibih lušči in olup že upada, ingver ni svež. Meso mora biti trdo na otip. Olupljen ingver narežite na manjše kose in jih dajte v multipraktik. Dodajte oprano svežo meto, med in cimet. Med je naravni »antibiotik« , ima antibakterijske lasnosti in celi od znotraj nazven. Cimet je bil že v antiki poznan, kot zdravilo (bil dražji od zlata). Meta vsebuje veliko vitamina A in C, omega 3 maščobne kisline, magnezij, kalcij, kalij in baker. Mešanico zmeljemo v gladko pasto in shranimo v večji steklen kozarec s pokrovom. Ko želimo pripraviti napitek, damo v kozarec žlico ingverjeve mešanice, sok sveže limone in vodo. Po želji dodame še ledene kocke. Pripravljena limonada bo teknila tudi otrokom. Količino paste za njih prilagodimo.