Posvetitev nosečniškega trebuščka s poslikavo s Kano nosi globok pomen povezave bodoče mamice z dojenčkom. Je ritual, ki izraža srčno povezavo med otročičkom in mamico ter počastitev spremembe ženskega telesa v času nosečnosti. Poslikava nosi energijsko zaščito, ki mamico in dojenčka varuje pred negativnimi energijami vse do in med porodom. Kana ima številne zdravilne lastnosti, zaradi katerih je tradicionalno pomembna v času poroda. Predstavlja lepoto, čistost in zaščito.

Marina Popović Frangež

O poslikavi trebuščka in njegovi posvetitvi smo govorili z Tino Dubrovnik – Soraya.

Tradicija poslikave s Kano izvira predvidoma iz starega Egipta, kjer so znanstveniki odkrili sledi Kane na koži mumij, starih preko 4.000 let. Tradicija se je v severni Afriki, na bližnjem vzhodu in Indiji ohranila do danes. Pripisujejo ji velik pomen in je del pomembnih dogodkov in festivalov.

Kdaj se odločiti za poslikavo trebuščka?

Čas poslikave nosečniškega trebuščka je čas, ki bi si ga morala vzeti vsaka bodoča mamica. Čas, da se umiri in utrdi povezavo z bitjecem v svojem trebuščku. Poslikava lahko postane del nosečnosti in priprave na porod tako za mamo, kot tudi za otroka. Tradicionalno se izvaja v 3 tromesečju, v pričakovanju čudovitega dogodka poroda. Lahko pa izberete katerikoli čas. Pomembno je, da začutite željo.

Kje se poslikava izvaja?

Poslikava se lahko izvede v intimi nosečnice in umetnice/-ka poslikave s Kano ali kot dogodek blagoslova za mamo v pričakovanju, na katerem se zberejo družina in prijatelji. Poslika in blagoslovi se trebušček in vse prisotne. Poslikava trebuščka je lahko krasen del rituala v Blessingwayu.

Kaj naj krasi moj trebušček?

Izbira vzorčkov za poslikavo je velika. Najpogosteje se izbirajo krožni vzorčki, kot so mandale ali lotosov cvet, zelo zaželeno je tudi drevo življenja, pogosto pa se nosečnice odločajo za vzorčke, ki so jim všeč in nosijo posebno osebno simboliko. Izbira naj bo vedno iz srca. Več o pomenih in simboliki vzorcev povprašajte izbranega umetnika poslikave.

Kaj je Kana?

Ime Kana izhaja iz imena rastline po imenu Kana (lawsonia Inermis), ki uspeva v suhem in vročem podnebju. Zmleti listi kane se z mešanico, ki je skrivnost vsakega umetnika-ce poslikave s Kano, pripravijo v pasto. Ta pasta ob nanosu na kožo pusti sledi pigmenta, ki ga vsebuje. V povrhnjici kože in z njeno naravno obnovo v roku 10-14 dni izgine.

Kana je varen in naraven način poslikave kože, s katerim lahko izrazimo in poudarimo svojo notranjo lepoto, se povežemo s seboj in prejmemo blagoslov in energijsko zaščito.

Pri izbiri Kane za poslikavo je potrebno biti pozoren na to, da je mešanica resnično naravna. Nikdar ne izbirajte poslikave s črno Kano, predvsem ne v nosečnosti. Ta vsebuje sestavino PPD, ki je visoko alergena in lahko povzroči srbenje, pekočo bolečino, vnetje ali celo opekline, ki lahko povzročijo doživljenjske brazgotine! Pri izbiri umetnika poslikave s Kano se pozanimajte ali je masa, ki jo uporablja naravna in ali vsebuje eterična olja, ki so varna v času nosečnosti. Naravna Kana je popolnoma varna. Nevšečnosti lahko povzroči le pri ljudeh s pomanjkanjem G6DP, ki je izjemno redko na območju Evrope.

Tino Dubrovnik – Soraya lahko za poslikave kontaktirate na FB: https://www.facebook.com/sorajahennahealing/?fref=ts

Ali pa jo pokličete: 070 899 682

Hvala Tina za prijeten klepet.