Kako bo otrok zgradil svoj imunski sistem, ni tako odvisno od tega, koliko bolezni bo (v vrtcu) prebolel, ampak bolj od tega, kako se sooča z zunanjim svetom in kako ga uvajamo v vrtec. 

uredništvo veva.si

” V vrtec vsak otrok prinese nekaj svojega; svoje mikroorganizme, svojo energijo, svoje čustvene izzive in vse to vpliva na vsakega od otrok.”

Se mora otrok res prekužiti?

To, da mora otrok ob vstopu v vrtec veliko zbolevati, ni res, je pa res, da pogosto prihaja do tega. Prav zato številni starši sprejmejo to za normalno.

Na razvoj bolezni v času vrtca vpliva veliko dejavnikov, predvsem izpostavljenost različnim zunanjim vplivom – pa tudi to, koliko je otrok do vstopa v vrtec uspel “natrenirati” svoj imunski sistem. Pomembna pa je tudi njegova notranja stabilnost, njegovo notranje ravnovesje na vseh nivojih (fizično, duševno in duhovno).

 
Zakaj tako pogosto zbolevajo otroci, ko se vključijo v vrtec?

V vrtec vsak otrok prinese nekaj svojega; svoje mikroorganizme, svojo energijo, svoje čustvene izzive in vse to vpliva na vsakega od otrok. Poleg tega ima v vrtcu otrok nove izzive: novo okolje, novi otroci, novi vzgojitelji, nov red, novi odnosi, ki jih doma ni. Ker je pogosto na začetku teh novih stvari enostavno preveč, otrok potrebuje več oddiha. Če mu ga ne zagotovimo, si telo to izbori. Ko posameznik ne zmore več takšnega tempa, pride bolezen, ki mu pomaga predelati, kar se mu dogaja. Kako intenziven bo potek bolezni ter kako pogosto se bo to dogajalo, je odvisno od več faktorjev. Iz bolj celostnega pogleda so ključnega pomena 4 dejavniki: koliko je otrok fizično in energijsko stabilen, koliko je naspan oz. da dovolj (dobro) spi, koliko je njegova prehrana urejena in prilagojena njegovih potrebam ter kako se v svoji koži počutita starša. To so 4 dejavniki, ki pripomorejo k nastanku ali odsotnosti od bolezni v vrtcu in poleg načina soočanja z boleznijo vplivajo na potek same ozdravitve.

Življenje in vrtec je vrtiljak vsega in otroci, ki so več bolni, tega tempa “vrtenja” ne zmorejo ter si z boleznijo kupijo čas za umiritev na vseh ravneh. To, da otrok kdaj pa kdaj zboli, je normalno – začarani krogi in bolezen na mesečni ravni pa so odstopanje, ki si zasluži več pozornosti. 

” Za zdrav razvoj je zelo pomembno torej otrokovo celotno okolje, ki ne sme biti preveč čisto ali celo sterilizirano. “