V času nosečnosti je še toliko bolj pomembno, da se prehranjujete zdravo. Z besedo ‘zdravo’, mislimo: polnovredno, lokalno, ekološko, z veliko zdravimi maščobami in sveže pripravljeno.
Posebno pozornost pa namenite tudi vitaminu D, ki je ključen za zdrav razvoj otroka v maternici. Vitamin D ima pomembno vlogo pri absorbciji kalcija in fosforja, kar pomaga pri razvoju kosti in zob. Pomaga tudi pri razvoju mišic, živčevja in imunskega sistema otroka.
Med nosečnostjo se potreba po vitaminu D poveča, saj se kalcij in fosfor uporabljata za razvoj kosti in zob otroka. Če nosečnica nima dovolj vitamina D, lahko to vodi v slabše zdravje ploda in novorojenčka, vključno s povečanim tveganjem za rahitis in osteoporozo. Poleg tega ima lahko pomanjkanje vitamina D pri nosečnicah tudi druge posledice, kot so povečano tveganje za preeklampsijo (visok krvni tlak med nosečnostjo), gestacijski diabetes in prezgodnji porod. Zato je pomembno, da nosečnice dobijo dovolj vitamina D skozi prehrano in izpostavljenost soncu.
Najboljši naravni vir vitamina D je sončna svetloba. Ko sončni žarki pridejo v stik s kožo, se v koži sintetizira vitamin D3. Prav tako pa si lahko pomagamo z odličnimi obroki, kjer se D vitamin skriva v naravni obliki:
- mastne ribe: losos, skuša, sardine in tuna so bogate z vitaminom D,
- mehko kuhana jajčka, če so le domača, v rumenjaku vsebujejo manjše količine vitamina D,
- gobe: nekatere vrste gob, kot so šampinjoni, vsebujejo vitamin D, zlasti, če jih izpostavimo sončni svetlobi pred zaužitjem,
- jetra: goveja jetra vsebujejo nekoliko vitamina D.
Recept 1: Losos in gobe v pečici
Losos je odličen vir omega-3 maščobnih kislin in beljakovin, ki sta zelo pomembna za zdrav razvoj ploda v nosečnosti.
Sestavine:
- 2 fileja lososa
- 1 limona
- 2 žlici medu
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici oljčnega olja
- sol in poper po okusu
- gobe
Navodila:
Segrejte pečico na 180°C.
V majhni posodi zmešajte sok ene limone, med, sojino omako (po želji lahko tudi izpustite), oljčno olje, sol in poper.
Fileje lososa položite v pekač za pečenje, zraven položite na velike kose razrezane gobe.
Prelijte fileje z mešanico medu in sojine omake.
Lososa pecite v pečici približno 15-20 minut, odvisno od debeline filejev.
Postrezite s koščki limone in obilico sveže solate z domačim olivnim oljem.
Recept 2: Mehko kuhana jajca v toastu
Sestavine:
- 2 jajci
- voda
- sol in poper po okusu
- toast ali kruh
- sir /paradižnikova omaka
- začimbe po izbiri
- gobe
Navodila:
V vrelo vodo nežno položite jajca s žlico.
Kuhajte jajca 6 minut, da bodo mehko kuhana.
Med kuhanjem se prepričajte, da voda ne vre preveč močno.
Ko so jajca kuhana, jih odstranite iz lonca z žlico in jih takoj postavite v hladno vodo, da se ustavi kuhanje.
Olupite jajca, jih razpolovite in dodajte v naprej pripravljen toast, solato ali pojeste samostojno s koščki kruha.
Ne pozabite! V kolikor imate pomanjkanje D vitamina poskušajte biti čim več na soncu ali si pomagajte z naravnimi ribjimi olji.
Dober tek.