Babyshower je tradicionalna zabava, ki se organizira za pričakovanje novega člana v družini. Gre za priložnost, ko prijateljice in družina skupaj proslavijo prihod novega dojenčka ter podprejo nosečnico. Ta praznovanja so običajno organizirana nekaj tednov pred rojstvom, da ima nosečnica čas za sprostitev in uživanje v druženju s prijateljicami, preden se njen fokus popolnoma preusmeri na novorojenčka.

Urška Repnik

Darila – so seveda zelo pomembna.

Pri izbiri daril se boste najbrž osredotočile na dojenčka – kupite lahko oblačila, igrače, plenice in druge potrebščine. Poleg daril za dojenčka pa ne pozabite tudi in predvsem na mamo.  Ona nosi otroka vseh devet mesecev, ga rodi in skrbi zanj. Zagotovo bo vesela pripomočkov zanjo, ročno izdelanih kupončkov za pomoč po porodu (snamete si jih lahko tukaj), kakšnih afirmacijskih kartic za porod ali po porodu ali pa kakšnega darilnega bona – za masažo za nosečnice, pedikuro ali priprave na porod. To, kako rodiš ne pozabiš nikoli. Če si že mama, smo prepričani, da to veš. In z dobro pripravo lahkomočno vplivaš na potek poroda.
Za otroka pa lahko izberete tudi bolj personalizirano darilo, recimo ročno izdelane izdelke, kot so šivane odejice, copatki in drugo. Če iščete izdelke slovenskih ustvarjalk, lahko pokukate npr. v to spletno trgovino. 

Organizacija babyshowerja

Organizacija babyshowerja je lahko precej zabavna in kreativna. Najprej se odločite za datum in kraj dogodka. Izberite prostor, ki je primeren za tovrstno zabavo. Najbolje je, da izberete prostor, ki je v bližini nosečničinega doma in je dovolj prostoren za vse goste. Če babyshower pripravljate pri nosečnici doma, poskrbite, da ga po koncu praznovanja tudi pospravite, da bo nosečka lahko počivala.

Okrasitev prostora

Okrasitev prostora je še ena pomembna stvar, ki jo lahko upoštevate pri organizaciji babyshowerja. Saj veste – če je prostor prijeten na pogled in se v njem dobro počutimo, smo takoj bolj sproščeni (in tako bo tudi pri porodu). Pripravite mize s prtiči in okrasnimi elementi, kot so rože, svečke, baloni in drugo dekoracijo. Uporabite pastelne barve, ki bodo ustvarile prijetno in sproščeno vzdušje. Že za zelo majhen denar lahko pričarate čarobno vzdušje.

Hrana in pijača

Hrana in pijača sta pomembna elementa vsakega dogodka, zato se prepričajte, da boste pripravili dovolj hrane in pijače za vse goste. Izberite preproste in okusne jedi, kot so kanapeji, prigrizki, solate in druge podobne jedi. Zagotovite tudi dovolj sladic, ki bodo zadovoljile vse sladkosnede udeležence. Za pijačo lahko ponudite osvežilne napitke, vodo, kavo in druge pijače po vaši izbiri. Tudi pri tem lahko gredo stroški v višave – zato si Pomembno je tudi, da zagotovite dovolj hrane in pijače za vse udeležence – ni si pa treba s tem delati stroškov. Udeležence povabite, naj vsak prinese nekaj s seboj in tako boste uživali v spoznavanju številnih novih jedi.

Naloge in igre

Da bo zabava še boljša, se lahko odločite za nekaj iger in nalog. Gostje lahko izdelujejo darila za dojenčka ali pa pripravite igre, kot so ugibanje spola dojenčka, ime, teža, datum rojstva in podobno. Pripravite tudi nekaj nalog za nosečnico – naj previje dojenčka, odgovarja na vprašanja (kateri čaj pomaga pri mehčanju materničnega vratu, katera hrana poveča količino mleka po porodu, pri katerih mesecih ima otrok sistematske preglede in podobno).

Skupaj z dobro hrano, okrasitvijo in igrami bodo ta darila naredila babyshower še bolj nepozaben za nosečnico in vse prisotne.

———