Datlji veljajo za superživilo, ko govorimo o pripravi na porod. So odličen vir hranil že v času nosečnosti. So odličen prigrizek med porodom in učinkujejo tudi v času takoj po porodu, saj so imele ženske, ki so uživale datlje, manjše krvavitve in so lažje okrevale v primerjavi s tistimi, ki datljev niso uživale. Če se želiš na porod pripraviti celostno, da boš rodila z manj bolečine, da boš znala med porodom pravilno dihati in poiskati položaje, da je porod tudi za otroka lažji, se pridruži spletnim pripravam na porod. Z znanjem je lažje.

Marina P. Frangež

Beseda datelj izhaja iz grške besede daktylos in pomeni prst. Velika večina ljudi pravzaprav ne ve, za kakšen sadež gre. Gojili so jih že pred 8 tisoč leti na področju današnjega Iraka. Nekateri menijo, da je bil datelj – in ne jabolko – sadež, ki ga Sveto pismo omenja v Rajskem vrtu. Stari Mezopotamci pa so ga celo imeli za afrodiziak. Obstaja več kot 200 vrst datljev. 

Kaj datlji vsebujejo?

Ena skodelica datljev ima okoli 400 kalorij.  Vsebujejo kalcij, cink, železo, magnezij, baker in druge minerale, ki lahko pomagajo pri zniževanju krvnega pritiska in zmanjšujejo nevarnost za srčno kap. Bogati so tudi z antioksidanti polifenoli.  So odličen vir železa. 100 gramov datljev naj bi vsebovalo približno 1 mg železa, kar je približno 11 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa. Pomembno pa je, da so datlji res dobre kvalitete in brez dodanih sladkorjev. Železo prav tako določa nosilnost kisika v krvi. Največje potrebe po železu imajo ravno otroci v puberteti in nosečnice. Zatorej so datlji za nosečnice res izjemno super živilo. Tako pred kot tudi med porodom in seveda po porodu.

Datlji so “zdravilo” za zaprtje.

Če imate težave že v času nosečnosti, so datlji odlična rešitev, saj pomagajo pri zaprtju. Zaradi velike vsebnosti vlaknin (približno 8 g na 100 g) so pomembni predvsem v zadnjih tednih pred porodom. Odrasla oseba naj bi jih zaužila približno 25 do 30 gramov na dan, skozi celo nosečnost pa kar pest 5-6 datljev na dan. Zvečer dajte v čisto vodo nekaj datljev, da bodo spustili svoj sok, ki je lahko odličen začetek prihodnjega dne. Prav ta odvajalni učinek pa spodbuja krčenje maternice – kar spodbuja začetek poroda, če je otrok pripravljen na rojstvo. 

Datlji znižujejo holesterol

Datlji so odličen vir antioksidantov in ščitijo srce. Uravnavajo raven trigliceridov, maščob, ki se s krvjo prenašajo po telesu kot maščobni delci. Datlji imajo možnost, da zmanjšajo raven slabega holesterola LDL v telesu in so odlična hrana za ljudi z visokim holesterolom, ki povzroča maščobne obloge v arterijah, te pa vodijo do tvorbe krvnih strdkov in drugih bolezni srca. 

Datlji povečujejo spolno vzdržljivost

Če nekaj datljev namočite v kozje mleko ali katerikoli rastlinski napitek in pustite stati čez noč, ga zjutraj lahko spijete že pred zajtrkom. V mešanico datljev z mlekom dodajte med in kardamom. Ta sirup lahko pijejo tako moški kot ženske, saj krepi telo in povečuje raven energije. Zagotovo bo tudi odlična sprostitev pred porodom ali ko se popadki že pričnejo, saj bo zaradi sproščenosti in dobrega vzdušja narasel nivo oksitocina, hormona, ki ga nujno potrebujemo za lahek in lep porod.

In kaj pravijo raziskave v prid uživanja datljev pred porodom?

Ženske, ki so uživale datlje (6 datljev na dan v zadnjih 4-ih tednih nosecnosti) primerjalno s tistimi, ki datljev niso uživale:

  1. So bile “bolj odprte” ob prihodu v porodnišnico, kot tiste, ki datljev niso uživale (za 1,5 cm več); govorimo o odprtosti materničnega vratu, kar preverjajo na prvem pregledu ob vstopu v porodnišnico
  2. So imele  krajšo prvo fazo poroda (odpiranje materničnega vratu) 510 min proti 906 min
  3. Porod se je začel spontano (96 %) v skupini uživanja datljev v primerjavi s tistimi, ki datljev niso uživale (79%)
  4. So imele večinoma ohranjene plodove ovoje, kar pomeni, da jim ni še odtekla voda – 83 % proti 60 %
  5. Je bila manjša potreba po uporabi umetnih popadkov (sintetičnega oksitocina) za pospeševanje poroda – le 28 % v primerjavi s skupino, ki datljev ni uživala (47 %)
  6. Po porodu so imele manjše in manj časa trajajoče krvavitve

Vendar datlji so le ena od “skrivnostnih” sestavin, ki lahko pomagajo olajšati porod, tebi in otroku. Za lepo izkušnjo rojstva se prijavi v šolo za starše.

Datlji sicer vsebujejo veliko naravnih sladkorjev, zato naj velja previdnost pri uživanju v primeru nosečniške sladkorne bolezni. Seveda nikakor niso edini dejavnik, ki vpliva na lep porod – še mnogo je faktorjev, na katere pa lahko vpliva nosečnica sama. Lep porod je torej nekaj, kar je z dobro pripravo, ljubečim okoljem in vzpodbudnimi spremljevalci, sploh pa z veliko zaupanja v svoje telo, možno doseči.

Viri:

Al-Shahib in Marshall, 2003

Jorunal of Agricultural and Food Chemistry

https://www.momjunction.com/articles/surprising-benefits-of-dates-during-pregnancy_0075704/