Otroci so najsrečnejši in cvetijo, ko imajo čas in prostor, da raziščejo svoj svet brez omejitev. Prostor, ki je varen in ponuja možnosti rasti ter čas, ki ni omejen s številnimi izven vrtčevskimi in obšolskimi dejavnostmi.

Marina Popović Frangež

Odgvornost staršev

Starši smo tisti, ki smo odgovorni za dnevno življenje naših otrok. Od planiranja tedenskega dogajanja do okolja v katerem delamo, se igramo  in počivamo. Gradimo strukture dneva in ustvarjamo ritem gibanja vsakega dne posebej. Pomanjkanje rutine, množica igrač in navlake, kaotični, prepolni urniki in prevelik vnos informacij lahko povzroči nemir tudi v zelo urejeni družini.

Čas in prostor za raziskovanje

Otroci so najsrečnejši in cvetijo, ko imajo čas in prostor, da raziščejo svoj svet brez omejitev.
»Prepolno, preveč vsega “je stresno. Ali je preveč stvari, preveč informacij, preveč dejavnosti, preveč izbire, ali preveč hitrosti.  Vedno hiteti iz ene naloge na drugo, nikoli imeti trenutka za počitek in igro , ter preveč dela lahko privede do nepotrebnega stresa pri otroku, doma in v razredu.
Ritem družine ni nujno strog urnik. Vendar predvidljiv tok iz kosila na počitek, na igro na prostem, na zabavo in tako naprej. Rutina pomaga da otrok ve kaj sledi in da dan poteka gladko. Poenostavitev otrokove rutine ter zmanjšanje vnosa informacij in preobremenitve, kot tudi prekomerno število igrač in kupe navlak, bi lahko pomagalo, da »prekomerno stimulirani« otroci postanejo manj prepirljivi in raztreseni. Ko poenostavite otrokov svet, naredite prostor za pozitivno rast, ustvarjalnost in sprostitev.

“Preveč vsega” je lahko hitro ovira

“Veliko današnjih vedenjskih vprašanjih prihajaj iz otrok, ki imajo preveč stvari in živijo življenje, ki je prehitro,” pravi Kim John Payne, avtor Simplicity Parenting: Uporaba neverjetne metode »manj« zagotavlja mirnejše, srečnejše in bolj samozavestne otroke. Payne pravi, da številni ameriški otroci doživljajo senzorično preobremenitev s “preveč nakita, preveč izbire in preveč informacij.” Z uporabo preprostosti kot okvir v življenju starševanja, lahko starši znatno zmanjšajo otrokov vsakodnevni stres, ki vodi do srečnejših, bolj uspešnih otrok. Najlažji način za začetek je življenje v domačem okolju. “Ko zmanjšate količino igrač vašega otroka, boste povečali njihovo pozornost in sposobnost za globoko igro. Preveč stvari vodi v premalo časa in premalo poglobljeno igro skozi katero otroci vidijo in preučujejo svoje svetove, “pravi Payne.

Počistite nekatere “stvari”

Pri odstranjevanju iz igrač, se osredotočite na ohranjanje mešanice igrač, da bodo vaši otroci vedno uživali in se bodo z njimi zabavali dolgotrajneje.. najpogosteje so otrokom najljubše igrače preproste, klasične igrače brez veliko električnih dražljajev, piskanja, tekstilne živali, lutke, gradbene kocke, kot so lego kocke, vlaki in avtomobili, oblačila za preoblačenje in seveda materiali za ustvarjanje.

Prečistite vaše police s knjigami do peščice najljubših. Ostale odstranite in ustvarite “knjižnico”, kjer lahko potem vedno brskate za novimi. Dodajte v vašo igralnico nekaj tkanin, kakšne vrvi od stene do stene pripete, vrvico in blazine za ustvarjanje utrdbe in hišic za igranje, nato pa občudujte vaše otroke in jim dajte nekja  časa, da ustvarijo svoj lastni igralni svet iz te preproste izbire igrač.

Vodilo naj bo prosta igra  

Naslednje področje za spremembe je vaš dnevni “ritem” dogodkov. Otroci so potolaženi, ko vedo, kaj lahko pričakujejo vsak dan. Vaš ritem ne rabi biti strog ritem dneva, mora pa biti takšen da ustvarjate mirne pretok npr. od kosila do igre, do igranja zunaj in tako naprej. Na tak način otrok ve kaj čemu sledi, kar vam pomaga pri skokih iz aktivnosti v aktivnost. Podobno lahko poenostavite urnik vaše družine, kar zmanjša divji občutek večnega hitenja in biti »vedno pa na poti«. Otroci s polnim urnikom šolskega dela, izven šolskih dejavnosti ali športne aktivnosti vsak dan, se lahko počutijo stresno in kaotično, saj nimajo prostega časa. Otroci potrebujejo prosti čas za ustvarjalno igro in raziskovanje. In če nastavite varne časovne omejitve za otroke bodo otroci znotraj »okvirjev nemoteno preučevali svoj svet in bili prisotni v sedanjem trenutku.

Čas je neprecenljiv dar otroku

V vlogi staršev kot »taksistov« se zelo verjetno tudi vi ne počutite preveč udobno in harmonično. Skok nazaj na samo eno ali dve najljubši aktivnosti vašega otroka,  jim lahko da svobodo. Ne le, da bodo imeli več časa za igro in raziskovanje, prav tako bodo imeli več časa, da se osredotočijo na dejavnosti, ki jih resnično zanimajo in pri tem tudi aktivno sodelujejo.  Reduciranje fizične »navlake« in nereda, ter ustvarjanje predvidljivega ritma  in racionalizacijo dejavnosti, ima za starše veliko prednosti: “Kot starši se tudi sami definiramo z našo prisotnostjo in zbranostjo v danem trenutku. To se zelo hitro pozabi, kadra nas ujame vsakodnevno hitro življenje, “pravi Payne. Z poenostavljanjem se bomo lahko osredotočili na tisto, kar ima za nas resnično vrednost in ne samo preživeti svoje dni z odzivom na vse, kar nam svet ponuja. Poenostavljanje je dolgoročen proces. Ni nekaj, kar se lahko dokončate  to popoldne ali vikend. Zato je potreben čas, da odstranimo »preveč2 fizičnih okoliščin, spremenimo navade in razvijemo nove ritme. Takšna sprememba ni enostavna kadar cela družina hiti v življenje  s hitrostjo svetlobe in kaos ostaja vedno prisoten. Začnite počasi, z majhnimi spremembami in pogledom proti cilju. Vprašajte se kaj si želite in kakšno bi naj bilo vaše družinsko življenje.

Preprostost in poenostavitev je proces  iskanja ravnotežja, da se odmaknemo od “preveč.” Samo z »manj« lahko otroci spoznajo, kaj si   resnično všeč in želijo.

Vir: http://www.greenchildmagazine.com/simplify-for-happier-calmer-kids/