Vloga moškega med porodom ni samo hitra panična vožnja do porodnišnice, držanje za roko in poslušanje holivudskih krikov tik pred porajanjem, kako ne more več in kako ne bo nikoli več imela nobenih otrok. Realnost je daleč stran od tega, kar vidimo v filmih. Podpora partnerja med porodom je neprecenljiva in ta izkušnja vaju lahko poveže na povseh novih ravneh in za zmeraj. Toda kako se lahko partner dobro pripravi na porod in je rojevajoči ženski v takšno oporo, kot jo zares potrebuje?

uredništvo veva.si

Dobro se pripravita – vnaprej!

Pred porodom se s svojo partnerko pogovorita in dobro pripravita. Naj vam ona zaupa – kako misli, da bo želela, da ji med porodom izražate podporo.  Že vnaprej vadita porodne položaje, trenirajte masažo križa, stiskajte ji boke. Fleksibilen načrt priprav na porod in podpore med porodom bo pripomogel k večji samozavesti obeh. Izogibajte se spravljanju svoje ženske v smeh ali minimiziranja bolečine, tudi če vas to sprosti. Če vaša rojevajoča ženska potrebuje tišino (in med popadki jo najbrž bo), počakajte, da popadki minejo. Tudi sicer se ji prepustite, da vas vodi ona in bodite spoštljivi do njenega doživljanja popadkov in poroda. Mnogo ženskam med aktivno fazo poroda ne prija preveč govorjenja, ker se zatopijo v svoj porodni svet.

Kakšna je pravilna podpora?

Ne obstaja ena in univerzalna oblika prave podpore. S partnerko imata pravico do svoje edinstvene izkušnje rojstva vajinega otroka. Nikar se ne poskušajte primerjati z ostalimi. Lahko si oblikujeta seznam idej in pristopov, ki jih bosta poskušala med porodom. Topel termofor bo ublažil dojemanje porodne bolečine, toplota pa bo mehčala vezi. Ne pozabita na prigrizke, blazine, imejte polne baterije na svojem telefonu, da ji boste lahko predvajali glasbo po njenem okusu. Poskušata lahko vse in videla bosta, kako učinkoviti so ti načini za vaju.

Nikoli ne pozabita – ključ do učinkovite podpore je dobro komuniciranje. Vse to lahko tudi vam pomaga, da se boste počutili popolnoma vključeni in pomembni. Vendar ne pozabite – tista, ki rojeva, je ženska. Če želi, da ste ob njej v čudnem ali neprijetnem položaju, poskusite zdržati in poiščite bolj udoben položaj med pavzo, ne med samim popadkom. Prav tako bodite pripravljeni, da boste uzrli povsem novo plat partnerke, ki je prej še niste videli ali poznali. Morda bo kričala, jokala, morda se bo smehljala in vas sploh ne bo potrebovala.

Njeno soočanje z bolečino

Če ne bo dovolj dobro pripravljena na porod, soočanje s popadki in dojemanjem bolečine, jo bo intenzivnost morda presenetila. Možno je, da bo med porodom izrazila kaj, česar sicer ne misli ali čuti. Ne bodite občutljivi glede tega in nikoli se ne norčujte iz njenega vedenja pri porodu. Izogibajte se potrebi, da »popravite stvari« za svojo partnerko. Morda ta občutek res izhaja iz iskrene ljubezni, a morate sprejeti, da ne morete vplivati na potek poroda. Ne predvidevajte, da si ženska med porodom želi vašega dotika. Nekatere ženske si želijo masaže, drugim je to res moteče. Zato vprašajte svojo partnerko, kakšen dotik si želi od vas, ali pa zgolj pritisnite na križ med popadkom in opazujte reakcijo ter spoštujte njen odziv. Ne pozabite – od enega do drugega popadka ji bo morda prijalo nekaj povsem drugega, zato je možno, da si naenkrat premisli. Če si in to pove v zadirčnem tonu, ji ne zamerite.

Nadzirajte svoje vedenje

Ne morete nadzorovati partnerkine izkušnje popadkov ter dojemanja bolečine. Vse, kar lahko nadzirate, so vaši odzivi in vedenja. Pomembno je, da med porodom ne govorite v njenem imenu, razen če vas je za to prosila. In seveda – pomembni so tudi vaši občutki in vaša doživljanja, saj bo to tudi vaš otrok. Velikokrat so najmočnejša sporočila neizrečena. Podporo lahko izrazite s svojo prisotnostjo, očesnim stikom, dotikom ali drugimi odzivi. Pričakujte, da boste med porodom čutili celo paleto različnih čustev. Normalno je tudi, če boste nihali vse med anksioznostjo in vznesenostjo. Tako močne izkušnje, kot je rojstvo vašega otroka, ne boste doživeli nikoli več (razen pri naslednjih porodih – pa še ti bodo v resnici vsakič vsaj za odtenek drugačni od prejšnjih).

Poskrbite zase

Utrujen partner pri porodu ne bo v korist. Seveda poskrbite za svojo partnerko, a ob tem se morate tudi sami počutiti dobro. Zato je pomembna priprava na porod. Bodita iskrena in odkrita drug do drugega. Ravno tako poskrbite, da ne boste ne lačni ne žejni (s seboj vzemite kakšen sendvič in pijačo zase) saj boste tudi vi potrebovali vso moč, da boste lahko nudili podporo rojevajoči partnerki.

Bodite potrpežljivi

Ne priganjajte je. Dovolite ji, da sama najde svoj ritem. Ne štejte popadkov in ne glejte nestrpno na uro. Na vprašanje, kako dolgo še, vam ni treba odgovoriti. Samo podprite jo. To velja predvsem za čas, ko sta še doma. Dokler se nosečnica počuti varno in udobno, je ne priganjajte k odhodu. Zato se na pripravah na porod pogovorita tudi o tem, kdaj želita v porodnišnico in o vseh vajinih dvomih okrog izbire, odhoda in poteka poroda. Tako bosta lahko oba v občutku varnosti in miru.

5 ključnih nasvetov za dobro podporo partnerki med porodom

  1. Pomislite na osnove – ponudite ji vodo, kocke ledu, mrzlo brisačo na čelo, ponudite ji masažo hrbta. Pomagajte ji pri menjavi položajev. Bodite pozorni na to, kaj doživlja.
  2. Ne imejte v mislih časovnic. Dojenčki pridejo na svet, ko so pripravljeni. Čas ni pomemben.
  3. Mislite na stvari, za katere vaša partnerka ne bo imela časa in priložnosti. Fotografirajte, snemajte, vedite, kje je njena torbica in njene stvari, poskrbite, da je za vaše starejše otroke dobro poskrbljeno. Torej – pustite partnerki, da se fokusira le na porod, vi pa poskrbite za vse ostalo.
  4. Sprehajajte se z njo, dihajte med popadki z njo, pomagajte ji pod tuš. Porod je fizično zahtevno opravilo, zato zelo pomaga, če je ob ženski takrat močna in podpirajoča oseba.
  5. Ostanite v stiku z družino in prijatelji. A preden se začne porod, vprašajte partnerko, kaj si želi. Nekatere ne želijo deliti teh novic z ostalimi, dokler otrok ni rojen.

Kar je najpomembneje – uživajte v tem dnevu. V trenutku, ko se porod začne, “pozabite” na vse priprave in dovolite, da znanje, ki sta ga nabirala pred tem, spontano prihaja na plano in vama pomaga do čudovite porodne izkušnje, ki se je bosta z veseljem spominjala vso življenje.

Podari znanje. Podari moč.

Podari znanje. Podari moč.

Darilni kuponi za predavanja Veva so odlično darilo za vse, ki potrebujejo nova znanja in informacije o nosečnosti, porodu, dojenju, prehrani, vzgoji in medsebojnih odnosih.