Ustna votlina je intimno področje našega telesa in lahko predstavlja izziv za otroka, starše in kasneje zobozdravstvenega strokovnjaka. Kljub temu pa moramo, v izogib kasnejšim težavam, že malčka naučiti redne ustne higiene.

Najpomembnejša pri tem je starševska skrb za lastno ustno zdravje in ljubeča podpora otroku v različnih starostnih obdobjih. Starši dajemo otroku zgled, zato ustno nego izvajamo redno z vsemi ustreznimi pripomočki ter vsakih 6 mesecev odgovorno obiskujemo ustnega higienika in zobozdravnika.

 

SIMONA KNIFIC VESEL, ustna higieničarka

https://www.veselnasmeh.si/

VSAKDANJA RUTINA

Želja vsakega starša je, da bi ščetkanje postalo del vsakdanje rutine brez nepotrebne izgube energije. Ob tem se zavedamo, da je vstopanje v ustno votlino poseg v dojenčkovo in malčkovo intimno področje, zato se predvsem v obdobju med 1. in 3. letom veliko otrok upira čiščenju zobkov, ki ga izvajamo straši.

Pomembno je, da malček pri ustni higieni dnevno opazuje oba starša, zato naj izvajata svojo ustno higieno, ko je otrok še buden. Pogosto ne pomislimo, da ga prikrajšamo za izkušnjo opazovanja in posnemanja.

Zobna ščetka naj bo malčku dostopna, da po njej posega samostojno. Lahko jo hrani v svojem kozarčku na polici poleg najljubše knjigice, ki jo skupaj s starši prebira zvečer. Zobna ščetka je namreč njegov prvi pripomoček, s katerim se postopoma uči skrbeti za svoje zobe in za svoje zdravje.

ČIŠČENJE ZOB = MEHANSKO ODSTRANJEVANJE ZOBNIH OBLOG IZ POVRŠINE ZOB

Čiščenje zob poteka pri otroku enako kot pri odraslem, sistematično – po določenem vrstnem redu in načinu. Ustrezno tehniko čiščenja in izbiro ustreznih higienskih pripomočkov je treba prilagoditi posamezniku. Zato je najpomembneje, da so starši naučeni, kako skrbeti za svoje ustno zdravje (nega zob, jezika, ustne sluznice in obzobnih tkiv) in katera tehnika ter pripomočki so za njih ustrezni. Te informacije pridobijo na obisku pri ustnem higieniku. V nadaljevanju pa je pomembno, da se starši naučijo začetnih tehnik čiščenja ob izrasti otrokovega prvega zobka in se seznanijo z uporabo primernih pripomočkov.

Pri skrbi za ustno zdravje pedontolog, zobozdravnik in ustni higienik usmerjajo otroka in starša ter so v pomoč pri postopnem uvajanju malčka, da začne za svoje zobke skrbeti sam. Na ta način se vzpostavlja odnos z omenjenimi strokovnjaki, ki lahko posamezni družini in otroku, posredujejo usmerjena ciljana sporočila.

OČISTIMO VSEH 5 PLOSKEV ZOBA

Ob izrasti prvega mlečnega zobka pričnemo z rednim čiščenjem zob. Zobne obloge odstranjujemo mehansko z drgnjenjem, očistiti pa je treba vseh pet površin zoba. V začetku bo zadostovala gaza, tetra plenička, naprstniki iz mikrovlaken ali drugih gumiranih vlaken. Prva ročna zobna ščetka naj bo primerna otrokovi stopnji razvoja. Ščetkina glava naj bo čim manjša, ročaj pa mehak, kratek in debel, ki dojenčku in kasneje malčku omogoča lažji prijem. Vlakna naj bodo gosta in mehka, enako dolgo pristrižena in na koncu zaobljena.

Poleg otroške ščetke pri čiščenju uporabite še čopasto, t. i. sulkusno zobno ščetko. Ta ima majhno glavo in upognjen vrat, zato z njo lažje dosežemo in očistimo težje dostopna mesta, ki so na kočnikih, izraščajočih zobkih, majavih zobkih in tistih, ki so postavljeni zunaj zobne vrste. Manjša ščetkina glava lahko tudi omili refleks bruhanja.

Tudi medzobne prostore pričnemo čistiti starši ob izrastu prvih in drugih mlečnih kočnikov. V ta namen uporabimo zobno nitko in/ali medzobno ščetko, za pravilno izbiro in uporabo pa se posvetujemo z zobozdravnikom ali ustnim higienikom.

Umivanje zob do približno desetega leta starosti vedno dopolnimo starši, saj otrokova motorika še ni dovolj razvita za natančno vodenje ščetke.

NAMIGI ZA LAŽJE SODELOVANJE OTROKA PRI USTNI NEGI

Rutinsko ščetkanje poskusite spremeniti v igro s pomočjo različnih pristopov in svoje domišljije:

 • IGRAČA V ROKI dojenček naj ima v roki primerno mehko igračo, ki ga bo zamotila;
 • PESMICE IN RIME – med ščetkanjem otroku zapojte pesmico, rimo, izštevanko;
 • ŠČETKANJE V KOPELI začnite z ustno higieno že med večerno kopeljo, kjer bo ščetkanje zabavnejše;
 • OPONAŠANJE ŽIVALInaj zazeha kot nilski konj, tako da široko odpre usta in nagne glavo nazaj in tako dosežemo notranjo površino prednjih zob. Za čiščenje griznih ploskev in jezika naj zarjove kot lev. Naj zarenči kot tiger in se široko nasmeji, da lažje dosežemo površine prednjih spodnjih in zgornjih zob;
 • POSNEMANJE STARŠEV IN STAREJŠIH SOROJENCEV – dovolite otroku, naj zobe ščetka tudi vam;
 • DOSTOPNA ZOBNA ŠČETKA – da lahko malček sam seže po njej;
 • NAGLAVNA LUČKA – za boljšo osvetljenost otrokovih ust – igra o rudarjih, ki iščejo zaklade v ustih;
 • PEŠČENA URA – čas hitreje mine;
 • FOTOGRAFIRANJE – otroka fotografirate in naredite zloženko fotografij za zobno vilo, miško, škrata;
 • URNIK ŠČETKANJA, NALEPKE – izdelate urnik ščetkanja, tabelo, na katero nalepite nalepke ali uporabite štampiljke kot nagrado za vsako ščetkanje zob. Tako ste vzpostavili urnik in otrok bo vedel, kdaj je čas za ščetkanje;
 • ZABAVNA ŠČETKAkupite otroku zanimivo zobno ščetko.

POLOŽAJ OTROKA PRI USTNI NEGI

Da boste ob omenjenih namigih bolj uspešni, je potreben ustrezen položaj starša in otroka. Pomembna pa je tudi osvetljenost otrokovih ust. Otrok naj zato leži, saj je položaj glave stabilnejši in vi ostajate ob njem bolj mirni. Za dobro osvetljenost in igro lahko poskrbi naglavna lučka.

V občutljivejših starostnih obdobjih je otrokovo nasprotovanje posegom v ustih in ščetkanju bolj izraženo. Ta naraven odziv upoštevajte s potrpežljivo usmerjenostjo k cilju in z držo ljubečega sočutja. Za higieno poskrbite vsak dan brez izjeme.

V občutljivejših starostnih obdobjih je otrokovo nasprotovanje posegom v ustih in ščetkanju bolj izraženo. Ta naraven odziv upoštevajte s potrpežljivo usmerjenostjo k cilju in z držo ljubečega sočutja. Za higieno poskrbite vsak dan brez izjeme.

VZGOJNO IZOBRAŽEVALNE VSEBINE ZA USTNO ZDRAVJE

Na posege v intimno področje telesa, kot je ustna votlina, malčka pripravite tudi s pomočjo temu namenjenih zanimivih slikanic, knjigic in igrač.

Otroci se radi učijo na igriv način, vstopajo v vloge svojih vzornikov in junakov ter v teh vlogah lažje sprejemajo izzive in se kaj novega naučijo. Ob takšnih vsebinah tudi starši bolj sproščeno vstopate v svet, v katerem se do sedaj morda niste najbolje znašli. Starši in starejši sorojenci z omenjenimi pristopi in s svojim zgledom odpirate vrata skrivnosti zdravja ustne votline.