Včasih so rekli, da vsaka nosečnost žensko stane enega zoba. Naj pri vas ne bo tako! Po porodu si privoščite krepčilen obrok z rožiči, ki bodo zaradi velike vsebnosti kalcija krepili vaše zdravje, zobe in tudi lase, mlet janež pa bo celo pomagal pri nastajanju mleka! Edina težava pri tem božansko dobrem receptu je, da ga boste želeli jest za zajtrk, malico in še zvečer 🙂

uredništvo veva.si

Čas nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja je čas velikih sprememb in tudi hormonskih nihanj. Sploh na poporodno obdobje se nosečnice redko pripravljajo, a kaj hitro po porodu tudi njih doleti realnost materinstva: nizek hemoglobin, težave z laktacijo, mastitisi, poporodna otožnost, ranjene bradavice (ali pa rana po carskem rezu in prerezan presredek). Poleg vseh izzivov začnejo v večjih količinah izpadati lasje, mnoge mame pa tožijo tudi po bolečinah v zobeh.

Kaj imajo skupnega vsi zgoraj našteti izzivi? Vse lahko odlično in učinkovito lajšamo in rešujemo z začimbami! Povsem naravne rešitve za vaše zdravje in zdravje otrok so čisto na dosegu roke, priprava pa hitra in preprosta.

Imate težave z zobmi in lasmi? Povečajte vnos kalcija.

Strokovnjakinja za začimbe in prehrano, Sabina Topolovec, je za poslušalce spletne šole za starše veva.si pripravila spletna predavanja o neverjetni moči začimb, ki vplivajo na boljše počutje in zdravje.

Rožičev jogurt za zdrave lase in krepke zobe (recept pripravila: Sabina Topolovec)

Potrebujete:

  • pol litra navadnega jogurta (ali rastlinskega – bistvo je v začimbah!)
  • 3 žlice fino mlete rožičeve moke (karob)
  • 1 žlička sveže strtih janeževih semen (zdrobite v možnarju)
  • pol žličke cimeta
  • 2 žlici domačega nesegrevanega medu
  • polovica nastrgane eko pomarančne lupinice

Rožičevo moko presejete skozi cedilo in pomešate z jogurtom. Dodate vse začimbe in pustite stati nekaj ur, da se razvije poln okus in sprostijo zdravilne moči začimb.

Janež se po aromi čudovito ujame z rožiči, obenem pa jih naredi lažje prebavljive. Za dodatno noto svežine poskrbi še aroma pomaranče. Cimet prepreči poskok krvnega sladkorja, skupaj z janežem pa jogurtu podarita še nekaj dodatne sladkobe, saj sta obe začimbi že po naravi sladki.  Janež bo krasno podprl tudi nastajanje mleka, saj gre za laktogeno živilo (živilo, ki povečuje nastanek mleka). Ne samo za zdravje otrok, ampak tudi za okusnejše in privlačnejše obroke obroke.

Recept: Sabina Topolovec, avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke