Včasih med eksperimentiranjem in pospravljanjem zalog iz hladilnika nastanejo krasne jedi. Z vami delimo prav tak recept – pred vami je nasitna in zdrava špargljeva juha z zaščimbami, pripravljena v manj kot pol ure.

uredništvo veva.si

Recept je nastal čisto spontano med pospravljanjem hladilnika – bistvena sestavina so šparglji, ajda in začimbe. Če nimate vseh sestavin, uporabite kaj drugega in eksperimentirajte – kuhanje mora biti užitek, ne stres 😉

Za pripravo spomladanske juhe potrebujete:

– 1 mlado čebulo
– 5-6 ekološko pridelanih špargljev
– 1 rdečo papriko
– 1/2 kolerabe
– 3 srednje velike krompirje
– 3 korenčke
– manjšo skodelico ajdove kaše
– svež drobnjak (ima več vitamina C na 100g kot limona!)
– sol, oljčno olje ter začimbe (rožmarin, posušena bazilika, kopriva, regrat, čemaž, žajbelj –  ki jih najdete tukaj)

*ajdovo kašo lahko v hladni vodi namočite večer prej. V tem primeru jo dodajte juhi kakšnih 5 minut pred koncem, da se ne bo preveč razkuhala.

Navodila za pripravo:

1. Na malo olja popražite narezano mlado čebulo.
2. Ko zadiši, ji dodajte na kolobarje narezano korenje, na kocke narezan krompir ter na trakce narezano rdečo papriko. Otrokom je všeč, če je hrana različnih oblik 😉 Pražite na malem ognju in mešajte, da se ne prime posode.
3. Po približno petih minutah dodajte narezane šparglje in pražite nadaljne 3 minute.
4. Če ajdove kaše večer prej niste namakali, jo dodajte sedaj, popražite čisto na kratko in zalijte s toliko vode, da bo zelenjava pokrita + še kak dodaten centimeter ali dva nad njo. Solite po okusu in kuhajte, dokler zelenjava ni mehka. Po potrebi dolivajte vodo ali jušno osnovo. Če ste ajdovo kašo namakali, jo sperite in dodajte nekaj minut pred koncem.
5. Tik pred koncem dodajte ščep spomladanskih začimb, ugasnite ogenj – pri serviranju na mizo pa juho posujte še z narezanim drobnjakom.

K juhi se odlično poda tudi kisla smetana, posebno aromo pa naredi tudi žlička gheeja. Pa dober tek!