Intervju z Jasno Matjašič, terapevtko naravnega zdravljenja in predavateljico na veva.si, ki je z nami govorila o prebavnih težavah dojenčkov in malčkov. Mame se sprašujemo, kaj jim sploh lahko ponudimo za jesti, kadar boli trebušček. Zelo hitro se bojimo, da so lačni ter sklepamo, da morajo jesti.

uredništvo veva.si

Kaj storiti najprej, ko ima otrok prebavne motnje?

Ko naše najmlajše boli trebušček in se pojavijo prve prebavne motnje otrok, je najbolje, da se spočijejo in okrevajo, da si vzamejo čas za mir in harmonijo ter da skupaj z njimi “prebavite” tudi izvor prebavnih težav. Največkrat je namreč le-ta psihološkega izvora. Ni potrebe, da se takoj lotite raziskovanja, katera hrana bo najprimernejša in se na razne načine trudite, da otrok vsaj malo poje. V začetnem stanju pri izbruhu prebavnih težav je pomembno, da si telo otroka spočije in da ga pri tem slišite. Da zaupate njegovi izbiri, da mu hrana ne odgovarja. Ko se pokaže potreba po hrani, izbirajte lahko prebavljivo hrano, ki nima močnega okusa, otroku pa še naprej po žličkah ponujate kamilični čaj.

Kakšni so naravni ukrepi za prebavne motnje otrok?

Če pol ure pred jedjo otrok popije kozarec soka iz korenčka in vodne kreše, je napitek lahko odlično sredstvo za spodbujanje apetita. Sok pripravite iz štirih korenčkov in enega šopka vodne kreše ter dodate enako količino vode. Če se vam zdi preveč grenek, povečajte količino korenčka. Pri prebavnih težavah – ko gre za upočasnjeno prebavo, spodbudite proizvodnjo prebavnih sokov tako, da otroku pred obrokom ponudite grenko hrano, kot so olive ali čaj iz rmana, ognjiča, koprive, bazilike, regrata ali zelenega čaja (večina zelišč grenkega okusa ureja prebavo).

Jasna Matjašič

In če je otroku slabo in bruha?

Da pri otroku ustavite slabost in bruhanje, mu pred obrokom ponudite ingver – svežega lahko žveči, popije ga lahko v obliki čaja ali poje domač ingverjev piškot. Slabost, ki je lahko prav tako izzvana z nervozo ali zaskrbljenostjo, umiri pitje kamiličnega čaja, ki pomirja in dobro deluje na prebavo ali zaužitje marelic, ki na telo delujejo alkalno. Nikakor pa ne pozabite pomiriti sebe in otroka zaradi skrbi, ki je slabost izzvala. Pri slabosti so učinkovita še melisa, poprova meta in pelin – iz vseh naštetih lahko skuhate čaj. Zelo učinkovito pa deluje že požirek koncentriranega limoninega soka, brez dodane vode, ki umiri želodec, ko le-ta tišči, peče ali imamo čuden občutek v želodcu.

Začimbe, ki grejejo, kot so klinčki, cimet in kardamom, pomagajo reševati prebavne težave dojenčkov in otrok in lajšajo izločanje strupov skozi črevesje. Pripravite čaj iz ene ali več naštetih začimb. Otrok naj ga po malem pije, ko mu je slabo.

V pet žlic mandljevega ali olivnega olja dodajte eno kapljico kakovostnega eteričnega olja poprove mete in črnega popra ter eno kapljico čistega eteričnega olja vrtnice. To mešanico uporabljate za masažo trebuščka s počasnimi krožnimi gibi v smeri urinega kazalca.

Kaj pa, ko se pojavijo zaprtost, driska, krči?

Ko se pojavijo take prebavne motnje otrok, je na prvem mestu vsekakor pitje vode, ki je v vseh naštetih slučajih primanjkuje. Odvajalno deluje sok posušenih sliv, laneno seme, avokado, ingver, kamilica, komarček, sveže naribana jabolka in sok limone. Če pride do krčev zaradi slabe prebave, otroku ponudite metin čaj z limono in medom ali kamilični čaj, odlična kombinacija pa je tudi čaj iz komarčka, janeža in kumine. Če ima tovrstne težave dojenček, mu pripravite kamilično kopel. V primeru driske pa uporabite čaj iz kamilice, borovnice, brusnice ali žajblja, ki ga lahko v večjih količinah spije mama, ki doji. Večkrat na dan, do zaustavitve driske, dajte otroku (ne velja za dojenčke) po čajno žličko hladno stiskanega bučnega olja. Učinkovito pa je tudi pitje gline.

Pri zaprtosti je sveži sok iz grozdja (izboljšuje kri in je učinkovito domače zdravilo) zelo pomemben. Prav tako pomaga blažiti tegobe pri rasti zob. Pasto iz suhih rozin, fig, marelic in datljev lahko redno dajete tudi dojenčkom ob uvajanju hrane kot pomoč za dobro delovanje črevesja. Malo vsakega od naštetega suhega sadja narežite, za 10 minut prevrite ter dobro pretlačite. Sladko pasto, ki ste jo tako dobili, lahko uporabite kjerkoli v pripravi hrane. Po želji ji lahko dodate nekaj kapljic limoninega soka.

Kadar se torej pojavijo prebavne motnje dojenčkov in otrok, bosta znanje iz narave in omara, polna domačih zelišč, učinkovita prva pomoč.