Bachova cvetna terapija je uveljavljena kot naravna oblika pomoči posamezniku v čustvenih izzivih vsakdanjika. To je preprosta in učinkovita podpora v obliki kapljic, ki nima stranskih učinkov in s katero ne moremo pretiravati.

Prav zato je široko uporabna in tudi primerna za občutljivejši del populacije, kot so npr. dojenčki, otroci, nosečnice in starostniki. Klasičnih oblik zdravljenja ne nadomešča, ob dobro izbrani kombinaciji esenc pa ga učinkovito dopolnjuje. Kapljice niso mišljene, da postanejo trajna oblika zdravljenja ali za popravljanje nespametnega, za posameznika uničujočega življenjskega stila, temveč se čudovito izkažejo kot pomoč pri manjših ali večjih duševnih stiskah, bolezenskih stanjih, izčrpanosti, stresu, nespečnosti itd. Ob čustvenih stiska je najbolje poseči po Bachovi osebni mešanici in ob pripadajočem svetovanju lahko spoznate, kako in kje vse bodo kapljice notranje nagovarjale dušo, da boste tudi sami lahko pomembno doprinesli k premiku nazaj v lastno ravnovesje.

Jasna Matjašič, celostna družinska svetovalka in terapevtka naravnega zdravljenja, www.tockatvojemoci.si

BACHOVA CVETNA TERAPIJA
Je naravna in prosto dostopna metoda celostnega zdravljenja, s katero si ne moremo škoditi. Pred skoraj 100 leti jo je razvil angleški zdravnik dr. Edvard Bach, ko je iskal pripravke, ki ne bi zgolj zdravili simptomov, temveč bi primarno posegali na vzročni nivo bolezni in uravnovešali obremenilna čustvena stanja. V tem duhu je razvil metodo, ki učinkuje neposredno na naše čustveno doživljanje tako, da ga harmonizira. Gre za enostavno in učinkovito obliko samopomoči, s katero lažje vzpostavimo in/ali vzdržujemo notranje ravnovesje tudi v viharnih časih. S tem se izboljša splošno počutje, posameznik je bolj stabilen in posledično se uspešneje zoperstavlja bolezenskim stanjem. Ker gre za popolnoma varen pristop brez stranskih učinkov, je metoda primerna za vse starostne skupine ljudi, dobrodejna pa je tudi za živali in rastline. V današnjem zahtevnem in hitrem tempu življenja je še toliko bolj nepogrešljiva, saj v stresnem vsakdanjiku pogosto potrebujemo oporo, da ponovno vzpostavimo lastno ravnovesje in najdemo svojo oazo miru.

KDAJ SE UPORABLJA
Primerna je v čustvenih stiskah kateregakoli družinskega člana, ki mu je težko ali je energijsko nestabilen, je pred zahtevnejšimi izzivi, se znajde v viharju zaradi razvojne faze ali zunanjih dejavnikov, se zapleta v lastnem notranjem kaosu, se vrti v začaranem krogu ali ne obvladuje svojih psihoemocionalnih stanj. Tako Bachove osebne mešanice uspešno zmanjšujejo in odpravljajo težave s spanjem in nespečnostjo, nosečniško slabostjo, živčnostjo, žalostjo, depresijo, občutke nesigurnosti in nezaupanja, jokavostjo, trmarjenjem, jezljivostjo. Nanje se lahko zanesemo tudi pri različnih spremembah otrok ali odraslih, kot npr. ob prihodu novega člana v družino, uvajanju v vrtec, znanih ali neznanih strahovih, pa tudi stiske ob ločitvi, selitvah, smrti, prepirih, stiske v šoli. Prav tako čudovito in naravno podprejo, da lažje prebavimo notranje čustvene procese in presežemo različna neravnovesja, večja nihanja razpoloženja ter številne intenzivne občutke kot so npr. nemir, strahovi, skrbi, nezadovoljstvo… Kapljice pa se dobro obnesejo tudi povsod tam, kjer k procesu okrevanja pomembno doprinese psihoemocionalno stanje posameznika, kot npr. pri glavobolih, ponavljajočih se fizičnih težavah, bolezenskih začaranih krogih, kot tudi tudi pri izzivih z želodcem, alergijah, astmi, dermatitisu in drugih težavah s kožo, sečili ali dihali. Bachova osebna mešanica je lahko učinkovita samostojna podpora, v kolikor so težave globlje, pa je potrebno poglobljeno individualno svetovanje in še bolj celostno razreševanje težav.

KAKO DELUJE
Cvetna terapija ni ista vrsta pomoči kot farmacevtska zdravila, zato tudi ne more nadomeščati medicinske pomoči, kadar jo potrebujemo, lahko pa jo spremlja. Metoda se osredotoča na globlje vzroke bolezni in ne zgolj na njene simptome. Močno razredčeni cvetlični izvlečki (esence) prenašajo v kapljicah ujeto informacijo zdravilni potencial cveta, kar energijsko stabilizira posameznika. Notranje delujejo tako, da pomagajo preobraziti destruktivna čustvena stanja v bolj konstruktivna občutenja in tako podprejo pri ponovni vzpostaviti duševnega ravnovesja (npr. strah, jezo in žalost nadomestijo s kvalitetami poguma, zadovoljstva, veselja). Ker vplivajo na notranjo preobrazbo človeka, pomagajo zdraviti resnične, nematerialne vzroke bolezni. V prvi vrsti zdravijo dušo in šele preko nje tudi telo ter tako posredno doprinesejo k ozdravitvi.

BACHOVE ESENCE
Dr. Bach je razvil sistem 38 esenc, kjer vsaka notranje nagovarja določeno čustveno temo. Teme so arhetipske, kar pomeni, da jih vsi v svojem življenju doživljamo, kot npr. strah, žalost, krivda, črnogledost, nezaupanje, občutek manjvrednosti itd. Esence čustveno uravnotežijo in pomagajo, da se v kriznih trenutkih umirimo, ohranimo hladno in trezno glavo ter tako lažje obvladujemo stres in blažijo različne duševne stiske posameznika. Ker pa stresne situacije vzbudijo v nas paleto različnih čustev, se le ena izbrana, čeprav dominanta tema – esenca običajno ne izkaže za učinkovito. Bolje se obnese mešanica več esenc, ki pa mora nagovarjati glavne notranje viharje. Esence vedno delujejo, ključ do učinkovitosti pa se skriva v pravi kombinaciji.

REŠILNE KAPLJICE = REŠILNO ZDRAVILO
Na Bachove kapljice se lahko spomnimo zgolj ko smo v težavah in takrat „gasimo požar“ s t.im. rešilnimi kapljicami. To je edina vnaprej pripravljena mešanica, ki jo je izvirno sestavil dr. Bach za akutne stiske (telesne in psihične). Je najbolj poznana kombinacija in odlična pomoč v vsaki hipni situaciji, ki energijski sistem pretrese ali poruši. Ko spijemo v vodi razredčeno rešilno zdravilo nas le-to energijsko stabilizira in uravnovesi ter tako pomaga obvladovati stanja hudega stresa, vznemirjenja, razburjenja, obupa, jeze, treme, nespečnosti, strahu (pred zdravnikom, izpitom, nastopom ali kakim drugim dogodkom, ki se ga bojimo). Pogosto se izkaže, da jih je dobro imeti pri roki, saj si lahko z njimi pomagamo pred (ne)pričakovanim energijskim pretresom ali takoj po njem, ko nam pomagajo ponovno vzpostaviti notranje ravnovesje.

BACHOVA OSEBNA MEŠANICA
Kadar je čustvena stiska globlja, razvojna ali traja dalj časa, si je najbolje pomagati z osebno mešanico. Učinek je viden šele takrat, ko je le-ta popolnoma individualizirana in vsebuje prav tisto kombinacijo esenc, ki so v danem trenutku aktualne za posameznika. Zato je vedno bolje izbrati osebno mešanico (kapljice pripravljene za konkretno osebo v trenutni čustveni situaciji), ne pa kapljic za težavo na splošno. Vnaprej pripravljene splošne mešanice za konkretno težavo, na primer nespečnost, pomanjkanje energije, stres, hujšanje, so priljubljena trgovska poteza, niso pa tako individualno prilagojene posamezniku in so zato običajno manj učinkovite. Prav tako najdete na trgovskih policah različne izdelke (čaji, kopeli, bomboni …), ki so jim dodane Bachove esence. Ti žal ne nudijo širokega spektra podpore, ki jih esence sicer imajo.
Dr. Bach je razvil arhetipske esence, katerih moč se najbolj pokaže v obliki osebne mešanice. Le-ta popolnoma odgovarja trenutni situaciji posameznika. Zato lahko v svojih kapljicah prepoznate občutenja in vzorce obnašanja, ki v vas trenutno povzročajo največ neravnovesja. Jemanje takšnih kapljic vas notranje podpre tam, kjer to najbolj potrebujete. Posledično jasneje vidite svoj položaj, se znebite strahu in naredite tisto, kar je treba ter pogumneje stopite na bolj vašo pot. Običajno se za posameznika pripravi mešanica na osnovi pogovora, sama pa takšno osebno mešanico pripravim na podlagi celostnega energijskega stanja (vpogled v biopolje) človeka. Tako je mešanica izbrana posebej zanj in ustreza njegovi konkretni celostni čustveni situaciji. O vsem ugotovljenem se na pripadajočem spremnem svetovanju tudi poglobljeno pogovorimo.

Bachova osebna mešanica je kot najboljši prijatelj, ki notranje objame in poboža. Zato mnogi ljudje poročajo, da ob jemanju kapljic čutijo več umirjenosti, poguma in motivacije, si bolj zaupajo ter so lažje kos svojim življenjskim preizkušnjam.