Strokovnjaki trdijo, da dojenčki in otroci nikoli ne jočejo brez vzroka, zato se na njihov jok moramo odzvati. Kaj nam sporočajo?

Jasna Matjašič in Marina Popović Frangež

Kaj nam hoče dojenček povedati z jokom?

Vsak dojenček joka, saj zna izražati svoje potrebe in želje. Ampak ne bo nam pogledal v oči in rekel “Hej mami, to potrebujem…”, ampak bodo – uganili ste – zajokali. Jok je najenostavnejše komunikacijsko sredstvo, s katerim nam sporočajo, da potrebujejo pomoč. To je normalno za dojenčka, bolj težavno je za starše in okolico, saj se vse prepogosto počutijo nemočni. Za to sta predvsem dva razloga: zato, ker ne razumejo, kaj dojenček sporoča ali pa ker mu ne morejo pomagati. Z jokom dojenček izraža predvsem svoje nezadovoljene življenjske potrebe, npr. lačen sem, utrujen sem, zebe me, previj me. Pogosto je jok sredstvo za pridobitev pozornosti. Prisotni smo takrat, ko smo tudi z mislimi samo pri dojenčku in nikjer drugje (se ne pogovarjamo po telefonu ali pišemo sporočila, ne gledamo televizije, ne beremo časopisov in ne razglabljamo o stvareh, ki nas še čakajo ali skrbijo). Z jokom izraža tudi stisko, nelagodje ali bolečino. Jok pa je lahko tudi način za sprostitev nakopičene napetosti v dojenčku samem (npr. od preveč intenzivnega dogajanja v okolici ali od prevelike utrujenosti). Za starša je nedvomno najtežje prebroditi večurni neutolažljiv jok, ki ga povzročajo trebušni krči oz. kolike. Običajno se pojavlja zvečer in otrok šele po večurnem intenzivnem jokanju zaradi utrujenosti končno zaspi sredi noči.

Tako z jokom dojenček komunicira z okolico in z njegovo pomočjo uravnava zadovoljevanje svojih potreb. Zato je jok dojenčka, še zlasti do prvega leta starosti, zelo neprijeten in pritegne intenzivno pozornost vseh v okolici, ne samo staršev, saj se na jok dojenčka že fiziološko odzovemo vsi (otroci in odrasli, domači kot tudi nepoznani) in želimo pomagati. Tako si dojenček zagotovi brezkompromisno zadovoljevanje svojih osnovnih, življenjskih potreb.


In zakaj pravzaprav (lahko) jokajo?

 1. stres – sprememba okolja
 2. stres – spomin na porod
 3. podoživljanje poroda
 4. podoživljanje vboda igle v glavico (odvzem krvi)
 5. klic po bližini – tako kot v trebuščku
 6. klic po objemanju – toplo mi je, ko me stisneš k sebi
 7. potrebujem tolažbo – objemi me, prosim
 8. strah – strah me je, ko nisi ob meni
 9. neprijetni občutki – nekaj mi ne paše
 10. zunanji faktorji – veter – ni mi všeč
 11. zunanji faktor – mraz – zebe me
 12. založena plenička – žuli me
 13. parfum – ne ustreza mi ta vonj
 14. zmečkana posteljnina – žuli me … spet
 15. preveč zatesnjena plenička – boli me 
 16. preohlapna plenička in je urin stekel po nogi – uššš, nekaj teče
 17. premokra plenička – packasto je vse
 18. pretežka plenička – ko me dvigneš, nekaj visi na meni
 19. pokakana plenička – mami, tole smrdi
 20. plenička – kako moteča je ta plastika
 21. plenička – res mi je težko lulat v tem položaju
 22. plenička – res mi je težko kakat takole obrnjen
 23. sprememba v prehrani mame (rdeča pesa, čemaž) – ni mi všeč vonj mleka
 24. prebava – boli me trebušček
 25. napenjanje – kaj me to tako boli?
 26. preveč svetlobe – moti me svetloba
 27. preveč glasno – mami, ušesa me bolijo
 28. preveč tiho okolje – zakaj se nič ne dogaja?
 29. mraz – mami, zebe me (tudi ponoči, ko se zbudim)
 30. vročina – mami, vroče mi je, potim se
 31. sanje – mami, nekaj se mi dogaja, ko spim
 32. pogreša očeta – spomnil sem se, da bi se cartal pri atiju
 33. pogreša mamico – ni mi všeč v tem naročju
 34. mehčalec – nekaj mi smrdi na mojih oblačilih
 35. neudobna oblačila – to je vse tako tesno
 36. tisti moteč šiv na nogavici – au, stiska me pri nogici
 37. srbi ga na hrbtu – hm … čuden občutek
 38. mravljinci v nogi – mami, nekaj mi leze po stopalu
 39. rad bi se premaknil – tam vidim igračo, pa ne morem do nje
 40. rad bi videl, kaj ti delaš – pa ne morem vstati
 41. boli me – zobek mi raste
 42. boli me – nekaj me moti v ušesu
 43. boli me – spolovilo me peče
 44. boli me – glivice imam na jeziku
 45. boli me – glava, od preveč vtisov
 46. cel dan je bila prižgana televizija – preveč dražljajev zame
 47. utrujen sem – danes se je zgodilo toliko novih stvari
 48. strah me je – kaj se dogaja okoli mene
 49. strah me je – ne vidim mamice
 50. strah me je – vse je temno okoli mene
 51. mamica ni dobre volje – kaj je narobe?
 52. ustrašil sem se – kako glasna je ta igrača
 53.  rad bi zaspal – utrujen sem

..in seveda, lahko jokajo tudi zato, ker so zaspani in lačni. Nista pa to edina dva razloga in zmeraj ima sporočilo.

Različne vrste joka

Ker dojenček z jokom komunicira z okolico, se tisti, ki je najpogosteje ob njem, po navadi je to mama, zelo hitro nauči prepoznati različne vrste joka in razumeti, kaj z njim sporoča. Do tega pride na podlagi lastnih izkušenj. Če npr. dojite, vam lahko že sam jok vašega otroka sproži izločanje mleka – takrat je zagotovo lačen. Za res uspešno razlikovanje sporočil, ki jih prinaša jok dojenčka, je potrebno prisotno opazovanje. Sicer pa je dobro sprejeti dejstvo, da je spoznavanje novega družinskega člana dolgotrajen proces.

Pomoč dojenčku (in sebi) ob posamezni vrsti joka

Kadar dojenček joka zaradi svojih nezadovoljenih potreb, jih je seveda treba zadovoljiti. Večina staršev nagonsko jokajočega dojenčka vzame v naročje in ljubkuje, to pa je pogosto prav tisto, kar potrebuje: toploto, prisotno bližino in znane glasove. Kadar gre za dolgotrajni jok, ki ga povzročajo kolike ali nemir, pa je najbolj pomembno, da kot starši naredimo vse, da ostanemo čim bolj mirni, da smo prisotni. Naša vznemirjenost bo samo razpihovala nemir v dojenčku in mu onemogočala, da se umiri. Univerzalnega recepta za tolažbo kakršnega koli joka žal ni: kar velja za enega otroka, lahko pri drugem čisto odpove. Večurni, količni jok težje potolažimo, včasih pa pomaga tesno povijanje v štruco, saj občutek mehke in tople površine dojenčka pomiri, ker ga spomni na prijetno bivanje v materinem trebuhu. Pomirjujoč učinek ima lahko tudi nošenje in hoja z dojenčkom v nosilki ali na podlakti (s trebuhom navzdol) ali pa ritmično zibanje, ki ga dosežemo z vožnjo v avtomobilu, vozičku, plesom ali hojo. Pomaga lahko tudi sesanje palca, dude ali bradavice, kar pa odsvetujem, če je otrok tako nemiren, da poleg sesanja zajame in požira tudi veliko zraka. Nekatere dojenčke pomirjajo stalni in enakomerni zvoki, kot so zvok sesalca, sušilnika za lase, pralnega stroja, tekoče vode ali čisto preprosto materinega mrmranja.

Če dojenček trpi za količnimi napadi in/ali pogostim večurnim neutolažljivim jokom, vedno priporočam zvečer pred intenzivnim jokanjem pripravo kamilične tople kopeli, ki dojenčka sprošča. Pogosto je blagodejna tudi za prisotnega starša. Vsekakor pa je, v kolikor ne najdete vzroka za neutolažljiv jok, smiseln posvet pri pediatru in hkrati s pomočjo dobrega terapevta odkrivanje in sanacija dejanskega, nematerialnega vzroka za nemir otroka. Verjamemo lahko tudi, da ko vzpostavimo mir v samih starših in hkrati omogočimo ‘pretočnost’ energijskega polja dojenčka, tudi neutolažljiv jok izgine.

Kaj naj naredimo takrat, ko nas dojenček spravlja z jokom ob živce ali ko opazimo, da otrok joka po tiho, v sebi?

Ko otrok joka v sebi, vedno spremeni vedenje: postane bolj žalosten, zapira se vase, odklanja družbo, manj komunicira ali pa ravno nasprotno, da bi prikril svoj tihi jok, postane bolj glasen, bolj rine v središče pozornosti, govori neumnosti, s katerimi privablja pozornost in smeh. V vsakem primeru spremeni običajno vedenje. Če želite pomagati dojenčki ali otroku, morate najprej spraviti v red sebe. Kajti če ste sami nemirni, zaskrbljeni, žalostni … ne morete ponuditi in vzpostaviti miru v otroku. Hkrati pa ste zaradi vznemirjenosti, zaskrbljenosti in strahov manj dovzetni za sporočila, ki vam jih pošilja dojenček ali otrok. V vsakem trenutku se zavedajte, da dojenček/otrok potrebuje vašo pomoč in da dojenček nikoli ne joče brez razloga. Drugo pa je ali ta razlog prepoznate, razumete ali ne. Tudi če ne morete ugotoviti, zakaj joče, kaj vam želi sporočiti, ne izgubljajte živcev in ne dovolite, da vas vaš razum spravi do občutka nemoči. Takšni zagotovo ne boste mogli pomagati dojenčku/otroku, ki vas kliče in potrebuje. Raje se popolnoma predajte situaciji, vse drugo spustite, bodite nesebično na razpolago, predvsem pa bodite z (umirjenimi) mislimi pri otroku. Otroci so tega vredni, tudi ko kričijo in neutolažljivo jokajo.

Jok – izsiljevanje?

Izsiljevanje otroka je v prvi vrsti razvojna faza preizkušanja trdnosti mej. Če je ta pristop učinkovit za otroka, pa lahko izsiljevanje postane njegov način delovanja in se tako zavleče v poznejše obdobje. Z izsiljevanjem se nauči prepoznavati, kaj sme in česa ne, kje so meje in kaj je bistveno ter kdo je ‘glavni’ pri bistvenih stvareh. Zato je zelo pomembno, da si kot starši določite vrednote/področja, ki so za vas brezkompromisna in o katerih ne debatirate (npr. zdravje, šolsko delo in obveznosti doma, odhod v posteljo/prihod domov …). Pri vseh drugih, življenjsko nebistvenih področjih, se skupaj z otrokom le urite v iskanju kompromisov in sodelovanja. In na teh nebistvenih področjih ni nič hudega, če kdaj izgubite svojo starševsko avtoriteto. Ko pride do izsiljevanja z jokom ali kako drugače, predlagam, da nežno, a vztrajno zavračate ta način, vendar ne otroka in njegove želje. Pristopite k njemu z razumevanjem, ljubeznijo in spoštovanjem, ter mu, če je v stanju poslušati, na kratko razložite svoj vidik (npr. zdaj ne bova kupila sladkarij, ker jih imamo še doma). Premislite, preden se odločite, ali boste otroku ugodili ali ne. Če mu boste ugodili, naj vas prosi na primeren način, naj ne dobi želenega na za vas nesprejemljiv način. Če se odločite drugače, je pomembno, da vaš Ne vedno ostane Ne, naj se ne spremeni v Nja in pozneje v Ja. Če to naredite, bo otrok vedel, da mora biti samo dovolj vztrajen, pa bo dobil, kar želi. Hkrati mu sporočate, da vaš Ne ne pomeni nujno vedno Ne. Ne podlezite skušnjavi, da bi za kratkotrajni mir žrtvovali svoje vrednote. Kot dolgoletna celostna družinska svetovalka ugotavljam, da pogosta uporaba sofisticiranih, modernih igrač v otroku zmanjšuje njegovo potrebo in voljo po uporabi domišljije, kar pa na dolgi rok pomeni več izsiljevanja, saj se otrok ne zna zadovoljiti in učinkovito zamotiti s preprostimi, vsakodnevnimi stvarmi ter zato zahteva (in potrebuje) vedno več.

Ignoriranje otroškega joka

Tega ne počnite. Kadar dojenček joka, ga vzemite v naročje – ne morete ga razvaditi. Tudi joka starejšega otroka, pa čeprav z njim izsiljuje, ne smemo prezreti. Zavedati se moramo, da otrok ignoriranje, neukvarjanje z njim razume kot zavrnitev. Da ni vreden. Da ne pripada. Da ni pomemben. Da njegova volja nima nobene teže. Čeprav se morda ne strinjate z njim ali ga ne razumete povsem, mu bodite na voljo. Stojte mu ob strani. Spoštujte otroke in sočustvujte z njimi. Pristopajte z ljubeznijo, tako kot bi želeli, da bi drugi pristopali do vas, ko ste v stiski.