POLJUBLJANJE MED PORODOM

Ste vedeli, da je poljubljanje eden od najboljših načinov sproščanja telesa? Spoznaj 8 razlogov, ki so lahko v korist poroda in pripeljejo do lepše porodne izkušnje.

Marina P. Frangež / porodna doula

Kaj potrebujemo za lep porod?

Glavna sestavina, ki pomaga do lepega poroda, je občutek varnosti. Pri porodu je ženska lahko sproščena samo takrat, kadar se počuti varno. S poljubljanjem bo sproščenost še večja, s tem pa porod lažji in lepši.

Kako vemo, da se je porod pričel?

Porod se začne takrat, ko sta otrok in telo ženske pripravljena na rojstvo. Najpogosteje začetek poroda prepoznamo po blagih in nežnih popadkih ali z odtekanjem plodovnice. Redkeje nosečnice opazijo, da se jim odlušči čep.  V vsakem primeru se maternični vrat začne počasi krajšati in otrok se pripravlja na rojstvo. K temu, da se bo ženska lahko odpirala,  bodo pripomogli hormoni kot njena pripravljenost in sprejemanje poroda. Izjemnega pomena je, da ženska med rojevanjem ni zakrčena in da so njene mišice sproščene. Rojstvo lahko primerjamo tudi s spolnostjo – tudi tam zakrčenost in nesproščenost ne prineseta občutka ugodja in udobja. In če za trenutek primerjamo porod z ljubljenjem in spolnostjo, ugotovimo, da ima ženska med spolnostjo in med poljubljanjem (v večini primerov) tudi odprta usta, vzdihuje, diha, poljublja, je ljubljena, se počuti varno.

Poljubljanje je torej odličen način za sproščanje med porodom, kar pripelje do lažjega in lepšega poroda.

Kaj se dogaja, ko se poljubljamo?

Spodaj navajamo kar 8 razlogov, zakaj je poljubljanje lahko v korist poroda in kaj se dogaja, ko se poljubljamo.

  1. Stimuliramo več kot 30 obraznih mišic – kar je hkrati tudi naravni proces pomlajevanja 😉
  2. Preprečujemo nastanek stresnega hormona kortizola, ki ga pri porodu zagotovo ne potrebujemo, saj zaustavlja sprožanje oksitocina (hormona ljubezni)
  3. Sprožamo nastanek oksitocina, serotina in dopamina, kar ugodno vpliva na krajšanje materničnega vratu, na odpiranje in na redne, močnejše popadke
  4. Povečujemo odprtost yoni zaradi sprostitve (odprta usta pri ženski so povezava z odprto nožnico)
  5. Preusmerimo pozornost možganov iz bolečine v užitek; poljubljanje je sredstvo, ki pripelje do užitka
  6. Pospešujemo utrip srca in telo je bolje prekrvavljeno; boljša prekrvavitev ženske je tudi boljša prekrvavitev za otroka
  7. Organi dobijo več kisika zaradi boljše prekrvavljenosti, prav tako prejme več kisika otrok
  8. Otrok prejema hormon sreče zaradi materinega dobrega počutja

Zagotovo lahko s poljubljanjem med porodom samo pridobita. Ne glede na prostor rojevanja, ne glede na babice in osebje v porodnišnici si vzemita čas zase in za poljubljanje. Tudi med popadki. V kolikor bi morala iti na porod sama, pa dobro izkoristita ves čas, ki ga imata doma. In nikakor se ne zaustavita pri poljubljanju usta na usta ali lice, vrat. Poljubljanje se lahko nadaljuje tudi na ženske dojke, prsi in še posebej občutljive in dovzetne za poljube – ženske prsne bradavice. Mamice, ki ste že rodile, veste, da otrok s sesanjem na dojki sproža krčenje maternice in s tem se proizvaja okistocin. Tako se tudi med porodom ob stimulaciji prsnih bradavic sproža slavni, že omenjeni hormon ljubezni.

Poljubljanje je ob dotikanju najmočnejši način povezovanja in izkazovanja naklonjenosti, zato se ob tem dobro počutimo. Izkoristite to moč naravnega dotika. S poljubi torej do več okistocina med porodom in s tem do lažjega in lepšega poroda.

*yoni -i v starodavnem indijskem jeziku Sanskrt pomeni izvor, svetišče. Besedo yoni pa uporabljamo kot izraz za nožnico.

*Ina May Gaskin: porodna zgodba o poljubljanju

Hvala Ti. Da z znanjem spreminjaš svet naših otrok.

PRIPRAVA NA POROD

Najpomembnejša dogodka vajinega življenja nikar ne prepuščajta naključju. Spoznajta metode za lažji in lepši porod - da bosta opremljena z znanjem, vajin otrok pa rojen lepo.

PREDAVANJE: MOJ DOJENČEK OD A DO Ž

Vse, kar morata vedeti o potrebah in razvoju vajinega dojenčka v prvem letu. Ker se kot starši želimo naučiti, kako pravilno skrbeti za dojenčka in vplivati na njegov pravilen razvoj.
Podari znanje. Podari moč.

Podari znanje. Podari moč.

Darilni kuponi za predavanja Veva so odlično darilo za vse, ki potrebujejo nova znanja in informacije o nosečnosti, porodu, dojenju, prehrani, vzgoji in medsebojnih odnosih.