Porod je najintenzivnejša izkušnja, ki jo ženska doživi v svojem življenju. Je levitev iz ženske v mamo skozi rojstvo otroka. Nič vas ne more pripraviti na vaša čustva in odziv na ta dogodek. Lahko pa se z dobro pripravo pripravite na to, da bo porod lepa izkušnja, z manj bolečine za vas in za otroka. Da bo vaše telo pripravljeno na spremembe, ki se bodo zgodile, lahko naredite veliko. Tudi »tik pred zdajci«. Poglejmo si štiri vaje, s pomočjo katerih se pripravite na lep porod.

Marina P. Frangež, Veva strokovnjakinja in mentorica priprav Za tvoj lep porod, doula

Joni spa

Beseda yoni je sanskrtska beseda za »božanski portal«, vstop v nožnico oz. maternico.

Od 36. tedna naprej lahko enkrat na teden naredite joni spa. Beseda yoni je sanskrtska beseda za »božanski portal«, vstop v nožnico oz. maternico. Izhaja iz indijske kulture in se je pri nas že zelo lepo uveljavila, saj za »ta del« telesa sicer uporabljamo bolj medicinske, otroške ali vulgarne izraze. Zato je beseda »joni« prav dobrodošla. Zeliščna parna kopel je starodaven način negovanja ženske maternice, spolne energije, čiščenja maternice, zdravljenja in podpore ženski – odvisno od tega, katera zelišča in namero uporabite. Ob koncu nosečnosti podpira sproščanje medenice, materničnega vratu in vas pripravlja na porod.

Joni spa z dodatkom zeliščnih čajev ali eteričnih olj pomaga sprostiti mišice medeničnega dna ter omogoča boljšo prekrvavljenost in elastičnost vaginalnega predela. Za parno kopel uporabite seneni drobir. Čaj seneni drobir skuhajte po navodilih, nato ga nekoliko ohladite in nalijte v plastično posodo ali lonec. To posodo lahko daste v prav za to namenjeno joni pručko ali pa na tla in nad njo počepnete. Morda najenostavnejši način pa je, da jo daste v straniščno školjko. Dvignete pokrov, postavite noter posodo s čajem, in če ta ni prevroč, sedete na školjko ter se pokrijete z brisačo ali odejico, da čim manj pare uhaja ven. Seveda poskrbite, da je straniščna školjka prej res počiščena, da ne bi s paro vase vnašali tudi bakterij. Če vam parna kopel prija in vam je prijetno in udobno, lahko traja tudi do 15 minut. Od PDP naprej lahko joni spa izvajate vsak dan.

Dihalna tehnika »v obliki črke J«

Ta vam bo prišla prav med popadki in tudi med iztisom (porajanjem) otročka.

Iz angleškega izraza J-breathing smo to tehniko dihanja poslovenili kot J-dihanje ali dihalna tehnika J. To je dihalna tehnika, s katero se boste osredotočili na dihanje v obliki črke J – med popadki in tudi med iztisom (porajanjem) otročka.

Postopek dihanja med popadki: najprej naredite počasen vdih skozi nos in začutite, kako se napolni vaš prsni koš. Predstavljajte si, da zrak vstopi skozi konice vaših prstov in nadaljuje pot čez komolec, čez ramena, čez vrat, skozi nos in se nato obrne ter se po vratu spušča (tukaj že izdihujete) skozi prsni koš, mimo popka, medenice, kolen in izstopi pri prstih na nogah. Opazite, da opravi izdih dvakrat daljšo pot kot vdih. To je pomembno, ker vam tak način dihanja pomaga sprostiti telo. Z dihanjem telo umirimo, um pa zaposlimo. S tem poskrbite, da nobena mišica v vašem telesu ni zakrčena, da je medenično dno sproščeno in da ima otrok odlično možnost, da se postavi v najbolj optimalen položaj za rojstvo.

Ko pride čas za iztis otroka, se tehnika dihanja spremeni tako, da si z vdihom skozi nos predstavljate, kako zrak vstopi skozi prste vaše roke, ponovite pot vdiha in izdiha, vendar pri izdihu zamenjate način izdihavanja. Izdihnete skozi rahlo priprta usta. Zrak gre seveda ven, vi si ga pa predstavljajte, da kot velika tlačilka, sila, ostane v vas in »iztiska, potiska« otročka ven. Vizualizirajte, kako gre zrak skozi vrat, prsni koš, mimo popka in potiska otročka ven skozi porodni kanal in skozi nožnico. Predstavljajte si, da se pri nožnici zrak ukrivi v obliki črke J in da otroka s svojimi rokami vzamete v svoje naročje. Opazili ste, da je pot izdiha skoraj enaka poti vdiha, kar pomeni, da je dihanje intenzivnejše, močnejše in namenjeno temu, da pomaga vašemu telesu iztisniti otroka iz maternice. Vsako dihanje, s katerim se pripravljate na porod, je koristno, predvsem zato, ker s tem zamotite svoj um in dovolite svojemu telesu, da vam pokaže, da zna roditi.

Zagotovo lahko v 36. tednu tudi že preizkušate različne porodne položaje in iščete takšnega, ki ga najbolj začutite. Lahko zaužijete tudi veliko datljev, ki pomagajo mehčati medenično dno, ter jeste hrano, ki je lahka in dodatno ne obremenjuje vašega telesa. Dovolite si dovolj počitka, da se lahko telo mehča in pripravlja na porod.

Vizualizacija in meditacija

Ste se kdaj vprašali, od kod strah pred porodom? Nekaj tako naravnega in lepega, a je prežeto s strahom pred bolečino in nezaupanjem v telo ženske. Ali bom zmogla? Večina strahu je pridobljenega in ne prirojenega. Informacije o porodu ste kot deklice prejemale iz sveta filma, groteskno obarvanega s kriki, dramatičnimi odtekanji vode, vožnje s taksiji do porodnišnic in vedno znova pompoznimi kriki na partnerja. Porod je bistveno lepša in precej drugačna izkušnja za žensko. Lahko je presenetljivo lepa in čutna. Vendar je za to najprej potrebna sprememba razmišljanja. To lahko zelo preprosto dosežete s ponavljajočimi se vajami vizualizacije ali meditacije. Ni nujno, da se držite kakšne že vnaprej pripravljene, lahko si ustvarite popolnoma svojo vizualizacijo. Zaprite oči in si predstavljajte, kako se porod začne. Predstavljajte si, kako se nasmehnete in kaj počnete, ko se začne popadek/valovanje, predstavljajte si, kako porod napreduje. Kaj počnete? Se nasmehnete, se naslonite na partnerja, zaplešete, se stuširate, pobožate trebušček? Kaj je tisto, zaradi česar ste dobre volje? Vse to je vizualizacija. Dovolj močna in dovoljkrat ponovljena bo zagotovo prinesla rezultat. Ne obremenjujte se, kako bi kaj moralo biti. Zaupajte si in uživajte v procesu vizualizacije ali kakšne vodene meditacije. Izkoristite moč besed in slik, ki jih bodo vaši možgani z veseljem vzeli za novo realnost poroda.

Pisanje porodnega načrta

Je to smiselno? Je! Je pa pomembno zavedanje, da ne boste pisali porodnega n a č r t a, temveč boste pisali porodne želje, ki so podkrepljene z vašimi pripravami na porod. Če ste se pripravljali, potem bo to enostavno. Strnite vse najpomembnejše želje in svoja prepričanja v lep izdelek, ki ga boste vzeli s seboj v porodnišnico. Če pa priprav niste obiskovali, bo pisanje vaša priprava. Vzemite si dovolj časa, da ozavestite, kaj si želite. Da zares začutite, kaj je tisto, kar vas pri porodu podpira, in kaj je tisto, čemur absolutno rečete ne. Vsekakor delite porodni načrt in svoje želje s partnerjem – ustvarjajta, vizualizirajta skupaj. On bo med porodom vaš steber varnosti in vam bo v oporo, zato je dobro, da pozna vsako vašo željo in prepričanje. Le tako vam je lahko v pomoč. Pišite zase, ne za porodnišnico. To je skrivnost dobrega porodnega načrta. Pišite z nasmehom in veseljem. Na ta način boste spisali svojo zgodbo poroda. Večkrat ko jo pišete v sebi in svojih mislih, večja je možnost, da jo doživite.

Če vama čas dopušča, imata tudi v 36. tednu še zmeraj dovolj časa, da se pridružita kakovostnim pripravam na porod, kjer se bosta »na hitrco« naučila vsega, kar vas pripelje do lepega rojstva vajinega otroka. Rojstvo se zgodi le enkrat in porod je za žensko največja transformacija v življenju. Iz ženske se rodi mama. Naj bo vaš porod lep, varen in čuteč.

———