PREDNOSTI PRAVILNEGA DIHANJA MED PORODOM

Pravilna tehnika dihanja lahko bistveno vpliva na tvojo izkušnjo poroda in ima številne koristi tako za tebe, kot za tvojega otroka. Dihanje je naravni proces, ki ga pogosto jemljemo za samoumevnega, vendar lahko med porodom igra ključno vlogo pri ohranjanju mirnosti, zmanjševanju bolečine in izboljšanju splošnega počutja. Preveri šest ključnih razlogov, zakaj je pravilno dihanje med porodom tako zelo pomembno. 

Marina P. Frangež / Veva strokovnjakinja in porodna doula

1. Izboljšan dotok kisika

Ko globoko in nadzorovano dihaš, omogočaš stalen pretok kisika sebi in svojemu dojenčku. To je pomembno tudi za dober CTG od katerega je v večini porodnišnic odvisno tudi tvoje “dovoljenje” za gibanje. Hkrati je to ključno za ohranjanje dobrega počutja obeh, saj porod zahteva veliko energije in lahko povzroči stres; tudi za dojenčka. S pravilno oksigenacijo lahko preprečiš morebitne težave in zagotoviš, da sta oba deležna potrebnega kisika.

2. Obvladovanje bolečine

Osredotočeno in ritmično dihanje ti lahko pomaga, da se bolje spopadeš z intenzivnostjo porodnih valovanj/popadkov. Ko se osredotočiš na dihanje, lažje odvračaš pozornost od bolečine. Pri tem je pomembno, da spoznaš različne tehnike dihanja pred porodom, zato da intuitivno med porodom izbereš takšno, ki bo ustrezala tebi in tvojemu telesu. Dejstvo pa je, da dihanje spodbuja sproščanje endorfinov, naravnih telesnih sredstev proti bolečinam, ki ti bodo pomagali lažje prenesti porod.

3. Sprostitev

Ko zavestno dihaš, pomagaš sprostiti mišice, še posebej tiste v predelu medenice. Napetost v mišicah lahko poveča nelagodje med porodom, zato je sprostitev ključnega pomena. Sproščene mišice lahko olajšajo napredovanje poroda, krajšanje materničnega vratu in odpiranje, saj omogočajo, da se telo lažje prilagaja in sodeluje.

4. Zmanjšata se napetost in anksioznost

Globoko dihanje aktivira parasimpatični živčni sistem, kar preprečuje stresni odziv telesa – to je bistvenega pomena za lep porod. Z dihanjem torej zmanjšaš tesnobo in si pomagaš ostati mirna. Ko si sproščena, lahko boljše sodeluješ s telesom in porodom, kar pozitivno vpliva na celoten potek in še pomembneje, na tvojega dojenčka.

5. Povečana energija

Pravilno dihanje povečuje tvojo energijo, saj zagotavlja boljši pretok kisika po telesu. To ti lahko pomaga, da se počutiš manj izčrpana med porodom in da lažje zdržiš vse napore, ki jih porod prinaša. Energija, ki jo pridobiš s pravilnim dihanjem, ti lahko pomaga, da ostaneš močna in vztrajna.

6. Boljši fokus in samozavest

Osredotočeno dihanje ti lahko pomaga, da ostaneš zbrana in samozavestna med porodom, tudi če pride do kakšne spremembe načrta (recimo zaseden bazen za porod v vodi). S tem, ko se osredotočiš na dihanje, se lažje povežeš s svojim telesom in občutiš večji nadzor nad situacijo. Ravno zaradi tega nadzora si lahko sproščena. To ti daje samozavest, ki je ključnega pomena za uspešen porod.

Draga mamica, ne podcenjuj moči pravilnega dihanja. Pripravljenost in uporaba teh tehnik ti lahko pomagata, da bo tvoj porod bolj umirjen in manj boleč. Ne pozabi, da si močna in da zmoreš!

ZA USPEŠEN ZAČETEK DOJENJA

Vse informacije, ki jih še pred porodom potrebujete za uspešno dojenje. Da bo začetek dojenja dober in uspešen.

VSA NAŠA PREDAVANJA V AKADEMIJI

Paket vseh naših predavanj - da bo starševstvo lažje, vajin otrok pa bo imel trdne temelje za vso življjenje. Daleč najbolj priljubljen in prodajan program na Veva!

UVAJANJE HRANE + BLW

Ni vama treba biti pod stresom, vsak dan tehtati zelenjave in kupovati živil, ki jih niti ne poznata dobro. za uspešno, sproščeno in zdravo uvajanje goste hrane – po kašicah in BLW.