Kategorije

Družina in vzgoja

Družina je kraj, kjer se vse začne in je temelj celotne družbe. Izvorna družina je kraj, kjer se oblikujejo naši vzorci za odnose kasneje v življenju in na enak način to podlago dajemo svojim otrokom naprej. Najbrž družini še nikoli v preteklosti ni bilo lažje z vidika dosegljivosti in razširjenosti informacij in še nikoli težje zaradi vseh predstav, ki jih o družini (in poporodnem obdobju) dobimo na družbenih omrežjih. Tako je tudi vzgoja otrok zagotovo eden največjih izzivov staršev 21. stoletja.
Več >

Družina je kraj, kjer se vse začne in je temelj celotne družbe. Izvorna družina je kraj, kjer se oblikujejo naši vzorci za odnose kasneje v življenju in na enak način to podlago dajemo svojim otrokom naprej. Najbrž družini še nikoli v preteklosti ni bilo lažje z vidika dosegljivosti in razširjenosti informacij in še nikoli težje zaradi vseh predstav, ki jih o družini (in poporodnem obdobju) dobimo na družbenih omrežjih. Tako je tudi vzgoja otrok zagotovo eden največjih izzivov staršev 21. stoletja. Kako naj poteka vzgoja otrok, da bo prav? Družina – oče in mama iz okolice pogosto slišita, da naj dojenčka ne nosita preveč po rokah, saj ga bosta razvadila, in naj se ne odzivata na vsak otrokov jok. Toda jok je edino otrokovo sredstvo, s katerim lahko komunicira s svetom, zato je prav, da starša ugotovita, kakšne potrebe ima njun dojenček in jih zadovoljita. Če se podučimo, kako poteka razvoj otrokovih možganov, lahko razumemo, kaj novorojenček zares potrebuje, zakaj joka, zakaj na začetku potrebuje toliko bližine in stika. Enako je potem z večjimi dojenčki in kasneje malčki in veliko bolje razumemo, kakšna naj bo vzgoja otrok.

Pridejo obdobja raziskovanja, separacijske krize (ko se otrok kar ne loči od starša), pa trma – ki je normalna razvojna faza, a v tem obdobju je vzgoja otrok za prenekaterega starša res velik izziv. Takrat se mnogi poslužijo metod, ki so jih uporabljali naši starši, recimo kazenskega stolčka, da se otrok umiri in premisli. Toda treba je razumeti, da vzgoja na tak način najbrž ne bo delovala, kot bi si želeli in družina ne bo srečna. Otrokovi možgani niso razviti do te mere, da bi razumeli posledice in zato se iz na tak način postavljenih kazni ne bodo veliko naučili – bomo pa z njimi porušili naš odnos in njihovo zaupanje v nas. Vzgoja otrok je lahko polna izzivov, a vseeno enostavna, če razumemo njihove potrebe in zmožnosti – potem ni dilem, kako na kak način bo potekala vzgoja otrok, kako bomo uspavali in skrbeli, da bo družina v odnosih dobro delovala.

Zato smo vam pripravili predavanja, polna praktičnih nasvetov o vzgoji otrok in dobrih družinskih odnosih.

Izobraževanja

Nasveti

Realne plati starševstva so daleč od tega, kako je prikazana družina na idealnih fotografijah na Instagramu in Facebooku. Spremenjena dinamika, ko pride otrok, poruši odnose, ki jih je treba ponovno vzpostaviti, družina se razbije in mnogi starši pri tem nimajo pomoči in ne znanja. Ob otroku namreč oba starša predelujeta vsak svoje vzorce iz otroštva in vzpostavljata nov sistem, ki bo deloval za njuno novo družino in to je včasih naporno. V prvih mesecih sta ključna iskrena komunikacija in veliko potrpljenja. Včasih so rekli, da je potrebna cela vas za vzgojo otroka (It takes a villiage to raise a child), danes se je ta vas preselila na splet - sploh ker marsikatera družina živi daleč od starih staršev, ki bi jim lahko bili v pomoč. Tako je danes družina bolj prepuščena sama sebi, a lahko hkrati izkoristi širok nabor informacij, predavanj in knjig, ki so na voljo, da z znanjem zgradi zaupanje vase in ustvari odnose, ki podpirajo vse družinske člane. Si želita prebrati in izvedeti kaj več? Preberita si pripravljene in uporabne članke, ki smo jih napisali za vaju.
jok med vožnjo

Jok med vožnjo?

Zakaj nekateri dojenčki med vožnjo neprestano jokajo in kako jim lahko pomagamo?

Online priprave: Za tvoj lep porod

Porod nima popravnega izpita, vsak se zgodi le enkrat. Naj bo lep, spoštljiv in prijazen do otroka in mame. Šele ko imate znanje, imate tudi možnost odločanja. Za tiste, ki cenite udobje doma, a se želite na porod pripraviti dobro, kvalitetno in predvsem celostno. 

Za tiste, ki cenite udobje doma, a se želite na porod pripraviti dobro, kvalitetno in predvsem celostno.

samo
140€

Izkoristite moč glasbe

Ste že kdaj slišali »dobronameren« nasvet, da naj bi otroci poslušali klasično glasbo (konkretneje Mozarta), saj n ...

Nosite svoje otroke

Nošenje otrok (angl. babywearing) je gnezdenje z novorojenčkom, ki ga ponesemo v svet, je skrb za starejšega otroka, ...